Bosanski zvezdnik zbrisal nasmeške z obrazov novinarjev

Košarka 3. Okt 202316:00 1 komentar
Foto: Profimedia

Bosanski košarkar Jusuf Nurkić je na medijskem dnevu po prestopu v Phoenix na vprašanje, ki je sprva zabavalo zbrane v sobi za medije, ponudil odgovor, ki jih je zresnil. Spregovoril je o ameriški obsedenosti z orožjem, ki v nevarnost spravlja njihove otroke.

Jusuf Nurkić je ob začetku poglavja v Phoenixu, kjer je pristal kot del velike menjave, ki je iz Portlanda v Milwaukee poslala Damiana Lillarda, prvič stopil pred medije. Bosansko zver, kot se ga je prijel vzdevek onkraj luže, je nekoliko presenetilo vprašanje, kaj se mu po vseh letih v ZDA pri Američanih še vedno zdi nerazumljivo. Ponudil je globok odgovor, ki danes polni naslovnice, in s katerim se je nemogoče nestrinjati.

“Še vedno ne vem, zakaj imajo vsi toliko orožja. Tega ne razumem. Mislim, da bi morali biti otroci v šolah varnejši. Tudi pojavljanje plastičnih pištol na družbenih omrežjih je nekaj slabega. Na teh omrežjih je včasih določene stvari težko nadzorovati,” je misel začel 29-letni košarkar iz Tuzle, ki je del svoje kariere preživel tudi v Sloveniji.

“Če želimo otroke v prihodnje bolje zaščititi, bo to brez dvoma brez orožja. Vse te vojne po svetu niso dobre na nikogar, predvsem za ljudi s teh območij. Življenja se izgublja brez razloga. Vojna ne prinese ničesar, le žalost in zlomljena srca. Tako v Ameriki kot po vsem svetu mora biti okolje za otroke lepše za življenje, z več pozitive,” je misel dokončal Nurkić in tako utišal smeh, ki se je v sobi razlezel ob na videz zabavnemu vprašanju, ki pa ga je novi član Sonc izkoristil, da je veliko problematiko v ZDA znova postavil pod drobnogled.

Jusuf sicer slovi kot športnik, ki veliko stori za svoje lokalno okolje in prispeva v dobrodelne namene. Odprl je tudi svojo fundacijo, ki poskuša pomagati prizadetim tako v Portlandu, kjer je igral slabih sedem sezon, kot seveda tudi v domači Bosni in Hercegovini.

Letos bo v ligi NBA začel že svojo 10. sezono. Pred Portlandom je dobri dve leti preživel v Denverju, svoji zadnji sezoni s Trail Blazersi je sicer na tekmo v povprečju vpisal 13,3 točke in 9,1 skoka v slabih 27 minutah igre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje