Kdo je najbolj precenjen košarkar in kako kotira Dončić?

Košarka 28. Apr 20247:00 0 komentarjev
Dončić, Gobert
Foto: Profimedia

Spletni portal The Athletic je med košarkarji lige NBA izvedel anonimno anketo, v kateri so med drugim iskali tudi najbolj precenjenega košarkarja. Na vrhu je v glasovanju kar 142 igralcev končal francoski zvezdnik. Ste presenečeni?

Medtem ko že poteka končnica in se nadaljujejo ugibanja, kdo bo najkoristnejši igralec letošnje sezone lige NBA (namig, to bo še tretjič v karieri Nikola Jokić), so novinarji The Athletica že šesto leto med košarkarji najmočnejše lige na svetu izvedli anonimno anketo, v kateri so postavljali tudi kakšno manj prijetno vprašanje.

Zato je vseh 147 sodelujočih ostalo neimenovanih. Vzorec je velik in zelo reprezentantiven, saj je denimo v rednem delu sezone 2023/24 zaigralo 572 košarkarjev, torej jih je v anketi sodelovalo kar 25,7 odstotka.

Vprašanja so se nanašala tudi na najbolj osnovna mnenja, kot je denimo najkoristnejši igralec sezone, kjer je glasove prejel tudi Luka Dončić. Kakšno je torej prevladujoče mnenje košarkarjev iz lige NBA?

Kdo je MVP?

Največ glasov je pričakovano prejel center Denverja Nikola Jokić (41,8 %), malce manj pričakovano pa je, da mu je član OKlahome Shai Gilgeous-Alexander tik za petami (36,9 %) in daleč pred slovenskim zvezdnikom, ki je prejel le 9,9 odstotka glasov. Ti trije so tudi finalisti za MVP naziv, zmagovalca pa bo liga predvidoma razglasila v začetku maja.

Kdo je najboljši obrambni košarkar?

Največ glasov je dobil novinec in center San Antonia Victor Wembanyama, ki je prejel 15,2 odstotka glasov. Sledita branilca Jrue Holiday (12,9 %) in Lu Dort (9,8 %). Zanimivo, naslednjega visokega košarkarja najdemo šele na šestem mestu, gre za nekdanjega obrambnega igralca leta Rudyja Goberta, ki je prejel šest odstotkov glasov. Gobert je sicer skupaj z Wembanyamo in Bamom Adebayem finalist za obrambnega igralca minule sezone.

Ena od razlag, zakaj Wembanyama: “Res vpliva na vse, kar se dogaja v raketi. Zaradi njega igralci niti ne poskušajo priti do obroča. Je šele v prvem letu in že vodilni po številu blokad. Prav tako to počne v omejeni minutaži.”

Victor Wembanyama
Victor Wembanyama. Foto: Profimedia

Okoli katerega igralca bi gradili ekipo?

Tudi v tej kategoriji je na vrhu pristal Wembanyama (27,9 %), ki je za las prehitel Jokića (27,2 %). Malce presenetljivo sledi Anthony Edwards (10,3 %), naslednji je Dončić (8,8 %).

Kdo je najbolj precenjen igralec v ligi?

Verjetno najbolj presenetljivi zmagovalec ankete je v rubriki najbolj precenjenih igralcev lige NBA. Pravkar ste lahko prebrali, da je po mnenju anketirancev Gobert šesti najboljši obrambni košarkar, medtem ko je v dejanskem glasovanju za individualne nagrade, za katere glasujejo novinarji, v tej kategoriji med tremi finalisti. Kljub temu je bil s precejšnjo prednostjo izbran za trenutno najbolj precenjenega košarkarja v ligi s 13,6 odstotki glasov. Sledita Jordan Poole (8,6 %) in Trae Young (7,4 %). Pri omenjenem dvojcu glede na njuni sezoni to nikakor ni presenečenje.

Neverjetno, a en glas je prejel celo Luka Dončić. Sicer mu družbo dela še kopica zvezdnikov, tudi Joel Embiid, Jimmy Butler, Donovan Mitchell in Jaylen Brown. Več kot en glas so prejeli še James Harden, Tyrese Haliburton, Anthony Davis, Domantas Sabonis in Jayson Tatum. Morda pa so nekateri v anketi glasovali bolj za tiste, ki jih preprosto ne marajo. Kdo bi vedel.

Celotno anketo z razširjenimi rezultati najdete na spletni strani portala The Athletic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!