Dončić razvija novo “orožje”, Kidd nove načine uporabe

Košarka 4. Mar 202211:51 > 11:57 1 komentar
Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Po novi odlični predstavi Luke Dončića in celotnega moštva Dallas Mavericks lahko trenutno že ocenimo, da je bila menjava Kristapsa Porzingisa za Spencerja Dinwiddieja in Davisa Bertansa dobra poteza. Predvsem dodaten organizator igre se kaže kot zadetek v polno. Nad Dinwiddiejem je navdušen tudi Luka.

Z letošnjim napredkom Jalena Brunsona in februarsko pridobitvijo na zadnji dan trgovanja Spencerjem Dinwiddiejem je največ pridobil napad Dallasa. Predvsem prišlek iz Washingtona odlično izkorišča dodaten prostor, ki mu ga odpira Luka Dončić.

“Sami ste videli. Izjemen je bil v zaključku. Odličen igralec. Mislil sem le, da bo potreboval več časa, a še zdaleč nisem presenečen. Je dober košarkar in odlično paše v našo ekipo,” mu je po tekmi laskal slovenski zvezdnik, ki je obračun proti Golden State Warriors v korist Teksašanov (122:113) prelomil prav ob veliki pomoči Dinwiddieja.

V zadnjih šestih minutah je po izenačenju na 104:104 vpisal sedem točk in dve asistenci, dvakrat je bil natančen še Dončić in nova zmaga, že deveta na zadnjih enajstih tekmah, je bila na varnem.

Jason Kidd je sicer želel v zaključku ob Dončića v igro poslati še Brunsona, a sta Dwight Powell in Dinwiddie igrala tako dobro, da je ohranil isto peterko.

“Nista več le Luka in Brunson. Lahko igram tudi z vsemi tremi hkrati. Lepo je videti, da Dončić prepušča igro Dinwiddieju. To smo videli že zgodaj v sezoni, ko je bil proti San Antoniu vroč Brunson in mu je Luka prav tako prepustil odgovornost,” je z bogatejšim naborom orožij na položaju organizatorja igre zadovoljen strateg Mavericksov.

Luka napadel Curryja

Pametno je v zadnji četrtini odigral tudi Luka. Zavedajoč se, od kje preti največja nevarnost, je Stepha Curryja utrujal tudi v obrambi. Teksašani so ga prisilili v prevzemanje na Dončiću, ki je nato v igri 1 na 1 izkoristil fizično premoč.

Vrhunci Luke Dončića:

Curry je na parketu preživel vseh 12 minut zadnje četrtine, a na koš ni vrgel niti enkrat. Da je odigral celotno četrtino in na koš ni vrgel žoge, se mu je zgodilo šele tretjič v karieri, prvič v zadnji četrtini.

“Vedno je dobro napasti najboljše igralce, saj tako trošijo energijo na obeh straneh parketa. V napadu morajo biti agresivni, če jih napadeš v obrambi, si ne morejo odpočiti,” je po dvoboju razlagal 23-letni Slovenec.

Dončić si želi razširiti arzenal

Dončić, ki je bil drugič v karieri izbran za igralca meseca, je bil z 41 točkami prvi strelec tekme. Od prvega februarja znaša njegovo povprečje skoraj 35 točk na dvoboj!

“V zadnjem mesecu je bil izjemen, nadaljuje tudi v marcu. Igra na visokem nivoju, to kaže, da dobro dela tudi ekipa, saj nagrade ne bi dali nekomu iz ekipe, ki ne zmaguje,” je o vročem Dončiću spregovoril Kidd.

Dončić pa je po tekmi govoril tudi o t.i. stepback trojki, ko iz koraka v levo in nazaj vrže na koš, kar je eno njegovih najmočnejših orožij. Ker so se začele obrambe vse bolje pripravljati na ta met in mu ga vse bolj omejujejo, ima v načrtu dodati še “stepback” v desno stran. “Na tem bom delal poleti,” je obljubil.

Že pred tekmo pa je Kidd o vsestranskem Dončiću dejal, da bi ga lahko v prihodnje videli igrati celo na položaju centra. Ko Dallas zaigra z nizko peterko, se na centru pojavita tudi Davis Bertains in Dorian Finney-Smith. Ker je Dončić podobne konstitucije, morda fizično še močnejši od obeh, bi to bil zagotovo izjemno zanimiv eksperiment.

Menjava je videti vse bolje

Skoraj štiri tedne po menjavi Kristapsa Porzingisa v Washington, ki je močno stresla tudi navijaško bazo Dallasa, Latvijec še ni debitiral v dresu Wizardsov.

Prav pogoste poškodbe so bile eden od vzrokov, da se njegovo partnerstvo z Dončićem nikoli ni razvilo v nezaustavljivi dvojec, kakršnega so si zamislili v klubu. 10. februarja so tako dokončno “odtrgali obliž” in obrnili nov list. A sprva naleteli na večinoma negativne odzive. Danes so številni že obrnili ploščo.

Dinwiddie in Bertans sta se namreč odlično vklopila v moštvo in od prihoda zaigrala na šestih tekmah, Dallas pa je z njima vpisal že pet zmag. “Verjamem, da bosta tako nadaljevala. Zmage so najboljše zdravilo, teh pa v zadnjem obdobju nista bila vajena,” je o novih članih moštva spregovoril Kidd in tako malce dregnil tudi Washington.

28-letni organizator igre v dresu Mavsov v povprečju prispeva 14,5 točke in 4,8 asistence na dvoboj. Že večkrat se je pokazal za ključnega v zadnji četrtini in tako kaže precej boljši obraz kot v Washingtonu. Bertans ima manjšo vlogo, a tudi on je dvignil raven svojih predstav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje