Tegobe muhastega zvezdnika, ki Dallasa ne odvračajo

Košarka 4. Feb 202318:08
Kyrie Irving
Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack via Guliver

Košarkarski superzvezdnik Kyrie Irving je v Brooklynu zahteval menjavo in tako poskrbel, da bodo zadnji dnevi do zaprtja tržnice lige NBA zelo zanimivi. Velika priložnost za številne franšize, vključno z Dallas Mavericks, ali bi morali telefoni vseh zvoniti v prazno, ko bi jih poskušal kontaktirati športni direktor Brooklyn Nets?

Priložnosti, ko se na trgu pojavi kateri od največjih zvezdnikov lige NBA, so izjemno redke. Običajno sprožijo popolno mobilizacijo vsaj ducat klubov, ki mrzlično pripravljajo ponudbe. Tako je bilo, ko je pred leti završalo v San Antoniu in je bil na voljo Kawhi Leonard. Ali s Paulom Georgeom, ko je bil še član Oklahome. Tudi z Anthonyjem Davisom, ko se je odločil, da ima dovolj igranja za New Orleans Pelicans. In še bi lahko naštevali.

Glede na kvaliteto, ki jo premore Kyrie Irving in je nesporna, bi zdaj pričakovali podobno, a temu še zdaleč ni tako. Morda najboljši v zgodovini košarke, ko je govora o preigravanju z žogo, prinaša s seboj kopico dvomov in vprašanj, zaradi katerih se ga številne franšize izogibajo v velikem loku. Zato Brooklyn še zdaleč ne čaka lahka naloga, ko bodo zanj iskali nov klub. Še težja, če v zameno pričakujejo “paket”, ki naj bi ga prinesel takšen košarkar.

Razlog se skriva v Irvingovih potezah ob parketu. Še v vsakem klubu, katerega član je bil v najmočnejši ligi na svetu, je poskrbel za težave, ki so naposled privedle do grdega razhoda. Tako je bilo v Clevelandu. Nato v Bostonu. In zdaj v Brooklynu. Poglejmo si njegovih dosedanje epizode, zaradi katerih so mnenja o 30-letnem Američanu izjemno deljena. Milo rečeno.

Tudi Kevin Durant naj bi bil ob Irvingovi zahtevi po menjavi presenečen; Foto: Guliverimage

1. Cleveland Cavaliers: Prevelika senca LeBrona Jamesa

Irving je v Clevelandu tvoril udarno navezo z LeBronom Jamesom, ki je franšizi iz zvezne države Ohio leta 2016 prinesla prvi in za zdaj tudi edini naslov prvaka. Vse se je zdelo v najlepšem redu, a Irving je koval svoje načrte. Kot vse večja zvezda si je želel močnejšega soja žarometov, a ob LeBronu več kot številka dve ni mogel postati. To je vodilo v trenja in razpad izjemnega dvojca. Julija 2017 je Kyrie prvič v karieri zahteval menjavo in mesec pozneje pristal v Bostonu. Več let pozneje je priznal, da je razmišljal napačno in se LeBronu tudi opravičil za povzročene težave.

2. Boston Celtics: Spodleteli vodja ekipe

V Bostonu je Irving postal nesporni prvi zvezdnik mladega moštva. V svoji prvi sezoni s Kelti je igral izjemno, a zaradi poškodbe ostal brez končnice. Kljub temu sta še nedokazana Jayson Tatum in Jaylen Brown ekipo popeljala vse do konferenčnega finala. Naslednje leto so bila pričakovanja še višja, a Irving ni uspel prevzeti vloge vodje. Pogosto je z izjavami ponesrečeno napadal soigralce, da bi jih s tem dvignil, a izgubil vso podporo. “Zablestel” je tudi s trditvijo, da je Zemlja ravna in tako sebi in klubu nakopal še kopico negativne publicitete. Po sezoni mu je pogodba potekla in se odločil za Brooklyn. V Bostonu je postal sovražnik številka 1.

NBA
TD Garden v Bostonu Irvinga ob vsakem obisku nagradi z žvižgi. Foto: Profimedia

3. Brooklyn Nets: Upor proti sistemu

V Brooklynu je Irving postal še manj zanesljiv. Pogosto je daljša obdobja manjkal v moštvu, brez, da bi nadrejene o svoji odsotnosti sploh obvestil. Skoraj polovico lanske sezone je izpustil, ker se ni cepil na covid-19. Eden glavnih razlogov, da si je iz Brooklyna želel James Harden, je bil prav njegov odnos z irvingom. Lani je prejel celo kazen za antisemitske komentarje. Zdaj je še drugič v karieri zahteval menjavo. Tako naj bi se odločil potem, ko s klubom ni našel skupnega jezika za podaljšanje pogodbe, ki se mu izteče po sezoni. Užaljeno se je odzval, ker je klub želel v pogodbo dodati klavzule glede njegove prisotnosti.

Kdo bo tvegal?

Če bi se poglobili v podrobnosti in našteli prav vsak Irvingov incident, bi lahko napisali knjigo. Vse skupaj (skoraj) nekoliko skrije njegovo pogosto odsotnost zaradi poškodb. Ko prištejemo še ostale težave, dobimo številke, ki so lahko razlog za preplah. V rednem delu je v karieri odigral le 651 od 953 tekem. Od tega v zadnjih petih letih denimo le 210 od 379.

Kot glavni konkurenti za menjavo z Brooklynom naj bi se oglasili Los Angeles Lakers, Phoenix Suns in Dallas Mavericks. Z naskokom glavni favoriti naj bi bili Jezerniki, saj Irving favorizira vnovično združitev z LeBronom. Bi se bil v Dallasu pripravljen podrediti Luki Dončiću, ali bi že kmalu znova poskrbel za dramo? V Teksasu kot kaže želijo odgovor na vprašanje, Netsi pa naj bi v zameno zahtevali Doriana Finneyja-Smitha in Spencerja Dinwiddieja.

Dejstvo ostaja, da je Irving, ko je z glavo vendarle pri stvari, izjemen košarkar. Letos denimo v povprečju vpiše 27,1 točke, 5,1 skoka in 5,3 asistence ob odlični učinkovitosti. A zgodovina nas uči, da je tveganje, ki ga prinaša s seboj, preveliko za učinek na parketu. Trije so se z njim že opekli, se bo kmalu še četrti?

NBA tržnica se sicer zapre 9. februarja, ob 21. uri po slovenskem času.

Komentari

Vaš komentar