Liga NBA še nikoli manj ameriška

Košarka 24. Okt 202320:39 0 komentarjev
Dončić Jokić
Dončić in Jokić sta med najboljšimi košarkarji v ligi NBA. Foto: profimedia

Danes ponoči se začenja nova sezona košarkarske lige NBA. Ta postaja vedno bolj globalna, tudi kar se samih košarkarjev v 30 NBA franšizah tiče.

V letošnji sezoni bo namreč v najmočnejši košarkarski ligi na svetu nastopilo 125 tujcev, kar je absolutni rekord v zgodovini lige. Rekord je prej držala sezona 2017/18, ko je bilo takšnih košarkarjev 121.

Vsaka ekipa v ligi ima vsaj enega košarkarja, ki ni bil rojen v ZDA. Svoje predstavnike bo imelo kar 40 držav. Po številu tujcev v ligi NBA prednjači Kanada s 26 košarkarji. Francija je na drugem mestu s 14.

Onkraj luže bomo letos lahko spremljali 64 Evropejcev, tudi dva Slovenca. Luka Dončić bo z Dallasom lovil končnico, Vlatko Čančar pa z Denverjem poizkušal ubraniti naslov. Vprašanje sicer je, če bo Čančar letos sploh zaigral. Poškodoval si je namreč koleno. Drugo vprašanje je tudi usoda Gorana Dragića, ki trenutno nima ekipe. Jo bo tekom sezone dobil?

Prav Dončićev Dallas je skupaj z Oklahomo ekipa z največ tujci. Obe moštvi jih imata kar po osem. Sledita Toronto in San Antonio s po sedmimi, Phoenix in Boston pa imata šest “neameričanov”.

O dominantnosti in vedno večji vlogi tujih košarkarjev govori tudi dejstvo, da je zadnjih pet naslovov najkoristnejšega košarkarja lige pripadlo tujcem. Lani ga je osvojil Joel Embiid (Kamerunec, ki pa bo v prihodnosti zastopal ameriško reprezentanco), pred tem sta po dva naziva nanizala Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo. James Harden je zadnji Američan, MVP lige (2017/18).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!