Prepelič je ‘pozabil’, da ob sebi nima Dončića (VIDEO)

Košarka 24. Okt 202315:39 0 komentarjev

Dvomesečna pogodba je svojevrsten kompromis med Klemnom Prepeličem in Cedevito Olimpijo. Začasni povratnik sicer ne izključuje možnosti dolgoročnejšega sodelovanja, a odkrito priznava, da ga vleče v evroligo oziroma v finančno bolj ugodno okolje. Še pred njim se bo, kot vse kaže, od Ljubljane poslovil Sean Armand.

”Kar 45 dni je minilo od moje zadnje tekme. V meni je še veliko tekmovalnosti. Želel sem igrati. Dovolj sem imel čakanja na pravo ponudbo. Zato sem hvaležen Olimpiji, ki se je potrudila, da me je pripeljala v svoje vrste. Vesel sem, da bom lahko že jutri zaigral. S kakovostjo in izkušnjami sem lahko v veliko pomoč,” misli po uradnem prestopu v Cedevito Olimpijo zbira Klemen Prepelič, ki je prag Stožic prvič prestopil že leta 2012, takrat vztrajal eno sezono in se po prvi tuji avanturi vrnil leta 2014. Zdaj je prišel v drugačnih okoliščinah, kot drugačen igralec. Kot pravi, tudi z željo po spremembi neugodne klubske rezultatske krivulje. ”Predvsem pa sem vesel, da bom znova igral v meni tako dobro znani dvorani,” pravi 189 centimetrov visoki branilec.

Ko je nazadnje igral v Stožicah, je največja dvorana v državi res pokala po šivih. A nosil je dres slovenske reprezentance, ob uradni predstavitvi pa je kmalu za njim na parket pritekel Luka Dončić, morda kar največji navijaški magnet v slovenskem športu. Zato se bržčas tudi Prepelič, ki je v ponedeljek podpisal pogodbo s Cedevito Olimpijo o sodelovanju vsaj do konca koledarskega leta, tudi sam zaveda, da je želja, po kateri bi, kot je dejal, navijači ”ob debiju dodobra napolnili” Stožice, povsem nerealna. Nenazadnje je lahko še na zadnji domači tekmi Cedevite Olimpije, ki si jo je kot gledalec ogledal z roba parketa, v prazni dvorani poslušal škripanje košarkarskih copat, globoko dihanje igralcev in brez težav ujel sleherni vzklik s tribun.

Klemen Prepelič tokrat s številko 20. FOTO: Aleš Fevžer

Pomanjkanje ustrezne športne kulture v Ljubljani, v kateri bi se spremljalo ekipe in ne le uspehe ter odmevnega dogodke, na katerih je zaradi družbene teže vredno biti, je sicer že dobro znano dejstvo. Košarka trenutno v slovenski prestolnici ni hit, Cedevita Olimpija po igralski prevetritvi, očitnem manku prepoznavne igre in skromnem rezultatskem izkupičku (0-3 v EuroCupu, 2-2 v ligi ABA) še manj. Morda bo reprezentančna okrepitev res privabila kakšnega gledalca več, a prometnih zamaškov okrog Stožic v sredo malo pred 18.30, ko bo v okviru četrtega kroga EuroCupa pri zmajih gostoval Prometej, ne gre pričakovati.

Prepelič o Olimpiji:

”Organizacijsko se je klub dvignil na visoko raven. Razlika med Valencio in Cedevito Olimpijo je le v denarju.  Manjkajo rezultati, manjkajo zmage. Ekipa ima talent. Nekaj manjka. Nisem trener ali strokovni komentator, da bi to javno analiziral. Z izkušnjami in kakovostjo pa lahko pomagam. Že jutri, ko energija in požrtvovalnost ne smeta biti vprašljivi. Lahko sem tudi tisti glas, ki vodi to malce tiho ekipo.”

Trener Simone Pianigiani, katerega seznam izgovorov za poraze očitno še zdaleč ni povsem izkoriščen, in športni direktor Vlado Ilievski, ki med vsemi še najbolje ve, kaj pomeni pravi navijaški naboj v Tivoliju ali Stožicah, pa ob pričakovanju Prepeličeve prve tekme upata predvsem, da bo 31-letni Bistričan v igro slovenskih prvakov vnesel želeno iskro, novo napadalno dimenzijo in ekipno vezivo. ”V tem trenutku je Klemen najboljša rešitev za nas. Je domač fant. Vsi ga imamo radi. Vemo, kaj pomeni za kemijo v ekipi. Zadevamo pa se tudi njegovih igralskih sposobnosti,” pravi Ilievski, ki ne skriva, da s prvimi tedni sezone in svojega mandata ni zadovoljen.

Zaigral bo že v sredo. Foto. Aleš Fevžer

Ob tem se vseeno poraja vprašanje, zakaj zgolj dvomesečna pogodba. Previdnost kluba ali zaščita igralca, ki si po evroligaški karieri in dobrih igrah na svetovnem prvenstvu vendarle obeta še kakšno bolj dobičkonosno pogodbo?  ”Moj prihod je za klub velik zalogaj. Oboji smo bili pripravljen na kompromis. Zame je dobro, da zaigram, poleg tega v dvorani, ki je oddaljena le 10 minut vožnje od mojega doma. Ne skrivam pa, da pri svojih letih želim zaigrati še na višji stopnički. Če pa bo klub našel sredstva, ne zapiram vrat nadaljnjega sodelovanja,” odgovarja Prepelič, ki je imel na mizi tudi ponudbi Lokomotiva in Budućnosti, medtem ko pa v pogovorih s Panathinaikosom in Fenerbahčejem konkretnega vabila ni dočakal.

”Zdaj je tukaj. Za dva meseca. Nato bomo znova za pogajalsko mizo. Želja mene in kluba je, da se dogovorimo za podaljšanje pogodbe tudi do konca sezone. Do takrat pa bomo z njim poskusili iztržiti maksimum,” o dolžini dogovora razmišlja športni direktor Ilievski, ki je bil tudi glavni pogajalec. Še več, Prepelič se doslej še ni srečal z glavnim trenerjem. Simone Pianigiani namreč zaradi zdravstvenih razlogov ta teden ni z ekipo. Zato tudi ni izključeno, da bi na sredini tekmi trenersko taktirko vihtel njegov pomočnik Andrea Turchetto. Jasno pa je, kaj strokovno vodstvo pričakuje od Prepeliča. V prvi vrsti vokalnega vodjo, drugega organizatorja igre, ki se giblje med položajema 1 in 2 ter odgovornega in izkušenega strelca.

Na izhodnih vratih kluba pa se je znašel ameriški branilec Sean Armand, ki ni zadovoljil klubskih pričakovanj. V sredo zanesljivo ne bo v kadru, v kratkem pa gre pričakovati uradno prekinitev pogodbe. Po drugi strani bo poškodovani Nikola Radočević odsoten še dober mesec, medtem ko pa okrog Zorana Dragića ostaja status quo. Uradno ostaja član kluba, je tudi na plačilni listi, a nanj trener ne računa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!