Luka Dončić v svojem svetu

Košarka 21. Nov 202311:19 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Luka Dončić tudi v svoji šesti sezoni v ligi NBA premika meje. Praktično vsako leto v svoji igri najde nove izboljšave in nič drugače ni letos. Čeprav je že zdaj veljal za zelo nadarjenega v igri ena na ena, je letos v tej prvini v primerjavi s konkurenti v povsem drugi galaksiji. Številke govorijo zase.

Da je Luka Dončić med strelsko najbolj nadarjenimi košarkarji na svetu, ni potrebno izgubljati besed. Prav tako je v samem vrhu po raznovrstnosti. Ima odgovor na vsako obrambo in na vsako podvajanje. Lahko meče iz preigravanj, po podajah soigralcev in prodorov. Zna odigrati s hrtom proti obroču. S polrazdalje in velike oddaljenosti. Njegova torba s triki je morda kar najgloblja v ligi NBA.

Kako nadarjen je, pričajo podatki z uspešnostjo doseganja točk iz t.i. izolacije. Gre za akcijo, ko skuša košarkar z žogo odigrati ena na ena proti osamljenemu branilcu, medtem ko se soigralci razpršijo po parketu in mu tako odprejo prostor.

Vsako sezono bolj učinkovit

Zvezdnik Dallasa je v tem košarkarskem elementu izjemen že vrsto sezon in se ga tudi pogosto poslužuje. V sezoni 2023/24 največ med vsemi košarkarji lige (6,8 posesti na tekmo). Enako je bilo lani, ko je tako napad zaključeval s kar 7,1 posesti na tekmo. V povprečju je na poskus dosegel 1,11 točke, kar ga je uvrščalo na 17. mesto med vsemi, če v obzir vzamemo zgolj tiste, ki so v rednem delu tako zaključili vsaj 25 napadov.

To sezono je "odletel" na sam vrh. Čeprav se prvič po petih letih število poskusov na tekmo ni povišalo, temveč se je v letošnji bolj moštveni igri Dallasa malenkost zmanjšalo, se je pa zato močno povečala učinkovitost. Po podatkih, ki jih je delil novinar The Ringerja Kevin O'Connor, na kar 1,26 točke na posest.

Več točk dosežeta zgolj Dejounte Murray in Tyrese Haliburton, ki pa sta za las ujela minimalno mejo za vključitev v spodnji graf (25 posesti). Slovenski kapetan je namreč z izolacijo zaključil skoraj dvakrat toliko napadov kot oba skupaj (96). Upoštevajoč volumen, je Luka preprosto v drugi galaksiji v primerjavi z vsemi konkurenti lige NBA.

Na dnu lestvice najdemo Mikala Bridgesa, nekdanjega člana Phoenixa, ki je po menjavi v Brooklyn stopil v čevlje vodje moštva. Na izolacijo doseže borih 0,63 točke. Med slabšimi nekoliko presenetljivo najdemo tudi Ziona Williamsona, ki po silnih težavah s poškodbami ni več takšen strah in trepet v raketi. Izrazito podpovprečen je tudi zvezdnik Atlante Trae Young.

Dallas je sicer po izjemnem začetku sezone in začasnem skoku na vrh lestvice zahodne konference v nizu dveh porazov. V noči na četrtek po slovenskem času čaka Teksašane gostovanje pri Los Angeles Lakers, dva dneva pozneje še pri mestnih tekmecih Clippers.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!