Zakaj je Slovenija z zmago razjezila Hrvate, Srbe in Italijane?

Nogomet 21. Nov 20239:26 1 komentar
Matjaž Kek
Matjaž Kek je imel v zadnjih mesecih ogromno razlogov za zadovoljstvo. Foto: Aleš Fevžer

Naslednje veliko poglavje uspeha slovenskega nogometa je tu. Varovanci Matjaža Keka so z zmago proti Kazahstanu (2:1) potrdili pot na evropsko prvenstvo v Nemčiji, v jutru po novem zgodovinskem večeru pa že pogledujemo proti juniju in razmišljamo, kaj na Euru 2024 čaka našo izbrano vrsto. Jasno je, da bodo Slovenci žreb pričakali v tretjem jakostnem bobnu, s tem pa so v zahteven položaj pahnili Hrvate, še bolj pa Srbe in Italijane.

Zadetek Benjamina Verbiča v 86. minuti tekme zadnjega kroga kvalifikacij za Euro 2024, s katerim je Slovenija premagala Kazahstan in potrdila pot v Nemčijo, je v prvi vrsti prinesel veliko olajšanje. Slovenskega trpljenja in nervoze pred vrati velikega uspeha je bilo konec, varovanci Matjaža Keka so potrdili mesto med štiriindvajsetimi najboljšimi reprezentancami Stare celine.

Poleg olajšanja pa je Verbičev zadetek Sloveniji prinesel še eno pomembno stvar. Mesto v tretjem jakostnem bobnu na decembrskem žrebu, ko bo ples kroglic odločil, s kom se bo naša reprezentanca merila na četrtem velikem tekmovanju v svoji zgodovini. “Čisto vseeno mi je, če bi bili v petem ali šestem bobnu. Samo da je naša kroglica zraven,” je sicer včeraj po tekmi razmišljal slovenski selektor. A ob pogledu proti Euru 2024 je seveda še kako pomembno, s kakšnim izhodiščem se bo Slovenija podala proti Nemčiji.

2. decembra si boste lahko od 18:00 žreb skupin Eura 2024 v živo ogledali na Sportklubu. Na naši televiziji bomo v živo prenašali tudi vseh 51 tekem prihajajočega evropskega prvenstva.

Srbi zavoljo zmage Slovenije in Slovaške padli v 4. boben, tam bodo verjetno tudi Italijani

Zmaga Slovenije pa ni razveselila nekaterih drugih reprezentanc, ki so z uspehom naše izbrane vrste izgubile svoja mesta na skupni lestvici vseh uvrščenih reprezentanc na Euru 2024. Kriteriji za razvrščanje po kakovostnih bobnih pred žrebom skupin so namreč jasni. Štejejo zgolj in samo dosežki v kvalifikacijah. Najboljših pet zmagovalcev skupin se je skupaj z gostiteljico Nemčijo uvrstilo v prvi boben. Ta je že sestavljen, v njem so še Belgija, Anglija, Francija, Portugalska in Španija.

Slovenija Kazahstan
Slovenijo na Euru zagotovo čaka ‘zmenek’ z eno najboljših reprezentanc sveta. Foto: Grega Valančič

Tudi drugi boben, v katerem so preostali zmagovalci skupin in najboljša drugouvrščena reprezentanca je bolj ali manj že razporejen. V njem bodo Madžari, Danci, Avstrijci in Albanci, pa Švicarji ali Romuni (odvisno od razpleta neposrednega dvoboja) ter najverjetneje tudi Turki, ki za ta dosežek nocoj ne smejo izgubiti proti Walesu, pri čemer Hrvaška premaga Armenijo.

V tretjem bobnu nato najdemo Slovenijo, ki ji družbo delajo Škotska, Slovaška, Češka in Nizozemska. Zelo verjetno bo v njem tudi Hrvaška, ki ji lahko to mesto odvzame le morebiten poraz proti Armeniji. V tem primeru bi se tretjemu bobnu pridružila Italija, ki bo sicer tudi zaradi slovenske zmage padla celo v četrti boben. V njem so potrjeno za zdaj samo Srbi, ki so kljub ne ravno bleščečim rezultatom v kvalifikacijam uspeli ujeti vozovnico v Nemčijo.

Jakostni bobni skupin žreba za Euro 2024

1. boben: Nemčija, Anglija, Španija, Portugalska, Belgija, Francija

2. boben: Madžarska, Avstrija, Danska, Albanija, Švica/Romunija, ?

3. boben: Slovenija, Škotska, Slovaška, Češka, Nizozemska, ?

4. boben: Srbija, Švica/Romunija, trije kvalifikanti skozi ligo narodov, ?

Uvrščeni, a čakajo na boben: Turčija, Italija

Za neposredno uvrstitev na Euro se danes borita še: Hrvaška, Wales

Precej odgovorov o tem, kdo so potencialni nasprotniki Slovenije na evropskem prvenstvu, bomo dobili nocoj, ko se zaključuje redni del kvalifikacij. Dokončno sliko skupin pa bo dal šele marčevski razplet dodatnih kvalifikacij v ligi narodov. Vanje so uvrščene reprezentance Poljske, Finske, Bosne in Hercegovine, Izraela, Ukrajine, Islandije, Gruzije, Grčije, Kazahstana, Luksemburga, Estonije in Walesa ali Hrvaške.

Slovenske reprezentante lahko danes od 16.00 naprej pozdravite na sprejemu, ki ga pripravljajo na Kongresnem trgu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje