“Trpljenju” Luke Dončića ni videti konca

Košarka 20. Jan 20238:00 2 komentarja
Luka Dončić mvp
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Te dni je morda najbolj vroča tema košarkarskih pogovorov v ZDA pritisk Luke Dončića na vodilne može franšize Dallas Mavericks. Slovenski zvezdnik je sicer že zanikal, da je izrazil željo po okrepitvah, a ne glede na Dončićevo stališče bi telički trenutno zelo težko posegli po večjih spremembah. Zakaj?

Da Luka Dončić v Dallasu potrebuje bistveno več pomoči, kot mu je trenutno nudijo soigralci, čivkajo že vrabčki. Položaj vse bolj spominja na Cleveland Cavaliers v obdobju od leta 2003 do 2010. Na naboru se jim je nasmehnila sreča in jim v roke navrgla LeBrona Jamesa, ki je čez noč usodo franšize obrnil na glavo. Takratno vodstvo kluba kar sedem let ni uspelo zgraditi moštva, ki bi konkuriralo za naslov. LeBron je obupal in leta 2010 odšel v Miami.

Podobno se zdaj dogaja v Dallasu. V štirih letih in pol, odkar se je Slovenec preselil čez lužo in tam postal superzvezdnik svetovnega kova, Teksašani okoli njega (še) niso uspeli sestaviti ekipe, ki bi kotirala najvišje. Edini večji poskus, ko so iz New Yorka pripeljali Kristapsa Porzingisa, se je povsem izjalovil in še danes otežuje delo športnemu direktorju. Na tem položaju je po dve desetletjih leta 2022 prišlo tudi do spremembe, Donnieja Nelsona je menjal Nico Harrison.

Nico Harrison in lastnik kluba Mark Cuban. Foto: Guliverimage

Kakšne večje menjave pred zaprtjem trgovanja med moštvi, ki se zaključi 9. februarja ob 21. uri po slovenskem času, ni pričakovati. Razlog je preprost, Dallas enostavno nima maneverskega prostora in košarkarjev, ki bi zanimali konkurenco. Zato tudi, če je Luka res udaril po mizi in zahteval okrepitve, teh morda to sezono ne bo dočakal. Poglavitna razloga sta dva:

1. Dallasovo pomanjkanje košarkarjev zanimivih za menjavo:

Če želi franšiza v menjavi igralcev od konkurenta dobiti vrhunskega košarkarja, mora seveda veliko ponuditi v zameno. Predvsem so iskani mladi talenti in izbori na naborih.

Večina nosilcev Dallasa se bliža ali je že presegla starost 30 let in v menjavi nima vrednosti. Luka Dončić je s 23 leti celo tretji najmlajši igralec moštva. Številni košarkarji so glede na učinek močno preplačani in na dolgoročnih pogodbah, kar v menjavi predstavlja celo negativno vrednost. Kot mlada perspektivna košarkarja imata določeno vrednost le dva. 22-letni Josh Green, ki je to sezono storil precejšen korak naprej, a zadnji mesec manjkal zaradi poškodbe. Drugi je 20-letni novinec Jaden Hardy. Od veteranov je morda zanimiv še Dorian Finney-Smith in počasi že lahko prenehamo naštevati. Christian Wood pa ima pogodbo le še do konca sezone, kar mu povsem zbije vrednost.

2. Omejitve pri menjavi svojih izborov:

Že zgoraj smo omenili izbore na naborih, ki so v večjih menjavah glavno “plačilno sredstvo.” S kopico izbori je denimo Milwaukee pripeljal Jruja Holidayja, Minnesota Rudyja Goberta, LA Clippers Paula Georga in še bi lahko naštevali.

Dallas preprosto nima izborov, ki bi jih lahko uporabili v menjavi. Zaradi menjave za Kristapsa Porzingisa Teksašani letošnji izbor v prvem krogu še dolgujejo New Yorku. To Mavse močno omejuje. Ker po pravilih lige NBA franšiza ne sme v menjavi poslati izborov v prvem krogu v zaporednih naborih, torej izbora v letu 2024 ne morejo uporabiti.

Tukaj se zadeve še bolj zapletejo. Izbor, ki ga Dallas dolguje New Yorku, je zaščiten za prvih deset mest. Če bi Dallas letos povsem zgrešil končnico, bi nabor obdržal ter se poplačilo prestavi v leto 2024. Tudi v tem letu bi na izboru ostala zaščita za prvih deset mest, kar bi poplačilo potencialno prestavilo v leto 2025. Ker izborov v dveh zaporednih letih torej ne smeš menjati, bi lahko Dallas povsem brez ovir v drugo ekipo poslal šele izbor leta 2027!

Še najboljši pomočnik Dončiću je bil Jalen Brunson, ki pa je lani podpisal za New York. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Kaj lahko stori Dallas?

Velike menjave za zvezdnika torej ni pričakovati. Še največ, kar lahko stori Dallas, je kakšna bolj ali manj tvegana poteza, v kateri bi pridobil košarkarja, ki s seboj nosi tudi določene težave. V zadnjih dneh se je omenjalo vnovično menjavo z New Yorkom za Cama Reddisha, v nasportno smer pa bi potoval Reggie Bullock. A to je znova poteza, ki na uspeh franšize Dallas Mavericks ne bi imela bistvenega vpliva in zagotovo ne bi prepričala slovenskega virtuoza.

Vsaj trenutno se zdi, da bodo morali biti Luka Dončić in z njim tudi njegovi navijači, predvsem potrpežljivi. Nenazadnje ima Ljubljančan pogodbo z Dallasom sklenjeno do leta 2027. Nekaj več manevrskega prostora bo že poleti, če bo izbor na letošnjem naboru šel v roke New Yorku. Potem se sprostijo vsi izbori od leta 2024 naprej, športni direktor Nico Harrison bi končno imel v rokah pravo orožje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje