Luka Magic: osamljeni otok sredi Dallasa

Košarka 7. Jun 202112:10 > 12:29
Luka Dončić (Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP)

Luka Dončić je v letošnji sezoni znova počel to, kar počne vse odkar se je kot 16 letni mladenič pojavil v članski košarki v Madridu - premikal meje. Tako je v končnici, ki jo je z Dallas Mavericks nesrečno končal po sedmih tekmah prvega kroga, poskrbel za nekaj zgodovinskih statističnih presežkov. A ne nujno dobrih za moštvo Dallasa.

LeBron James je košarkar znan po morda najmočnejši ‘gravitaciji’ v zgodovini lige NBA. Povedano drugače, je od njegovih predstav tako zelo odvisna tudi igra in s tem izidi njegovega moštva, kot verjetno nikdar prej. Do pojave Luke Dončića?

So košarkarji, ki so glavni strelci ekipe, spet drugi, ki skrbijo za pobiranje skokov, tretji za organizacijo igre in tako naprej. LeBron je eden tistih redkih, ki na parketu počne praktično vse. Takšni košarkarji so tudi ogromni porabniki žog. Seveda, če igralec nekaj počne izjemno učinkovito, bo trener poskrbel, da ima žogo v rokah čim več časa.

Luka Dončić v Dallasu drži vse niti igre v svojih rokah (Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP).

Eden takšnih redkih ‘švicarskih nožev’ na parketu je tudi Luka. Težava nastopi, ko je igra tako zelo odvisna zgolj od enega košarkarja. Ekipa potrebuje druge člane moštva, ki bi ga lahko vsaj nekaj minut na tekmo, ko je na klopi, približno adekvatno zamenjali. Dallas tašnega košarkarja nima.

Brez Luke sistem razpade

Če pogledamo zgolj statistiko je očitno, da je Dallas brez 22-letnega Slovenca nekonkurenčna ekipa. Na sedmih tekmah prvega kroga končnice proti Los Angeles Clippers, je Luka na parketu preživel natanko 281 minut od možnih 336. V tem času je Dallas dosegel sedem točk več od LA-ja. V preostalih minutah, ko je trener Rick Carlisle Luki namenil počitek, so njegovi varovanci prejeli kar 43 točk več, kot dosegli. V le 55 minutah.

Ko je bil Luka na klopi, je padel odstotek zadetih trojk Dallasa z 39,6 odstotka na 33,3 odstotka. Odstotek meta za dve točki je še bolj kritičen, s 54,1 odstotka stmoglavi na 32,3. Učinkovitost napada skupno pade za kar 25,8 odstotka, oziroma v povprečju na 100 posesti žoge, Telički dosežejo kar 31 točk manj brez Luke (88,89) kot z njim (119,8). Brez Dončićeve organizacije igre si Dallas ni sposoben priigrati kvalitetnih metov na koš.

Brez pomoči soigralcev v končnici ne gre (Foto: AP Photo/Ashley Landis).

Nič čudnega torej, da je Luka zgodovinsko gledano eden največjih porabnikov žog, kar jih je videla liga NBA. Tako je na peti tekmi poskrbel za rekord, ki ponazarja nemoč Dallasa, če napadov ne zaključuje slovenski košarkarski as. Ob zmagi s 105:100 je Dallas na obračunu zadel 37 metov iz igre, od tega je Dončić neposredno, z doseženim košem ali podajo za koš, sodeloval kar pri 31 koših. To predstavlja 83,8 odstotkov vseh zadetih metov Dallasa, kar je rekord končnice lige NBA.

Gledano skozi celotno serijo sedmih tekem, je Luka s košem ali podajo neposredno vpival na 58,6 odstotka zadetih košev iz igre Dallasa (161/274). Za primerjavo, zvezdnik Clippersov Kawhi Leonard je sodeloval pri 41,8 odstotka (114/273), kar je za ekipo precej bolj zdrav odstotek.

Brez počitka nemočen v zaključkih

Za še en nor rekord je poskrbel na odločilni sedmi tekmi, ki jo je sklenil s 14 podajami in 46 točkami, kar je tudi njegov osebni strelski rekord v končnici. Zadel ali podal je za 77 točk, več, kot katerikoli košarkar pred njim v zgodovini lige NBA, če upoštevamo le odločilne sedme tekme končnice.

Učinek Luke Dončića po četrtinah (proti LA Clippers):

Prva četrtina: 12,1 točke (met iz igre: 54,2%)
Druga četrtina: 10,1 (61,9%)
Tretja četrtina: 7,7 (44,2%)
Četrta četrtina: 5,7 (34,9%)

Vse to pušča posledice tudi na Dončiću. Zaradi visoke minutaže in odgovornosti, ki jo vsako minuto na parketu nosi Luka, je v zadnjih četrtinah vidno izmučen. Utrujeni Dončić je tudi manj učinkovit. Tako njegova uspešnost v drugem polčasu pada. Proti Clippersom je tako v prvi četrtini v povprečju dosegal več kot dvakrat toliko točk, kot v zadnji, ob precej boljšem odstotku meta iz igre.

Kristaps Porzingis v za Dallas pravkar končani sezoni ni navdušil (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill).

Dallas nima številke dve, ki bi na trenutke prevzela nekaj bremena na svoja pleča. Kristaps Porzingis je povsem razočaral in imel na sedmih tekmah povprečje borih 13 točk in pet skokov na obračun.

Tim Hardaway je dosegel svoje, prispeval 17 točk na dvoboj, a gre za strelca, ki je pri doseganju košev v prvi vrsti odvisen od metov, ki mu jih pripravi Luka. Rezervni organizator igre Jalen Brunson je na sedmih tekmah v 114 minutah igre zbral vsega deset podaj.

Zaključek je na dlani, Luka ne zmore vsega sam, četudi dosega zgodovinske številke. Proti Clippersom je na sedmih tekmah v povprečju dajal 35,7 točke, 7,9 skoka, 10,3 podaje, ob 49 odstotnem metu iz igre in 40,8 za tri točke. Bil je prvi strelec in drugi podajalec prvega kroga končnice. Več je od Slovenca nemogoče zahtevati.

Sezone za Dallas je torej konec, ne pa tudi za njihovega športnega direktorja Donnieja Nelsona. Ta s svojo vojsko analitikov zagotovo že danes preučuje možnosti Mavericksov, kako to popraviti in izboljšati.

O tem, kaj lahko naredi Dallas, kateri košarkarji so prosti, kateri so morda na voljo za menjavo, v kakšnem položaju so Mavsi glede vseh omejitev, ki jih določa kolektivna pogodba, pa kdaj drugič.

Uteha vseh navijačev Dallas Mavericks in Luke Dončića je v njegovem vračanju v slovensko reprezentanco. Selektor Aleksander Sekulić bo imel enega najboljših košarkarjev na svetu na voljo za prihajajoče kvalifikacije za olimpijske igre. Slovenija lovi premierni nastop.

Komentari

Vaš komentar