Navijači zgroženi: na All Star legenda z mračno preteklostjo

Košarka 15. Feb 202318:51 0 komentarjev
Karl Malone. Foto: guliverimage

Že čez nekaj dni bodo vse oči ljubiteljev košarke in lige NBA uperjene v Salt Lake City, kjer bo potekal vikend vseh zvezd, tudi z Luko Dončićem. Liga NBA pa v zadnjih 24 urah prejema ogromno kritik zaradi precej sporne odločitve.

Liga NBA je včeraj naznanila pet sodnikov tekmovanja v zabijanju. To so Jamal Crawford, Lisa Leslie, Harold Miner, Dominique Wilkins in Karl Malone. Predvsem izbira slednjega pa buri duhove.

Ko je bil Malone star 20 let naj bi namreč posilil in oplodil 13-letno dekle Glorio Bell. Ta je rodila Demetriusa Bella, ki je bil kasneje izbran na naboru lige NFL leta 2008 s strani Buffala. Njena družina bi lahko proti Malonu vložili tožbo, saj je spolni odnos z mladoletnico nezakonit, a Gloria tega ni želela, saj je bil po njenem mnenju Malone eden izmed “otrok iz soseske”.

Malonu sta se že tri leta pred tem s partnerko Bonito Ford rodila dvojčka, vseh treh otrok pa kasnejši zvezdnik Utaha ni priznal za svoje. Leta 2004, ko je bil član Los Angeles Lakersov, pa je bil obtožen tudi nadlegovanja Vanesse Bryant, žene zdaj že pokojnega Kobeja Bryanta.

Malone je kasneje postal legenda ekipe Utah Jazz, v dvorani katere bo tudi potekal letošnji vikend vseh zvezd. Zato se je liga NBA odločila, da položaj enega izmed sodnikov nameni prav Malonu. Odločitev so navijači in ljubitelji lige pospremili z odločnim neodobravanjem.

Karl Malone je sicer tretji najboljši strelec v zgodovini lige NBA. 59-letnik je v svoji karieri osvojil dva naziva najkoristnejšega košarkarja lige, 14-krat je nastopil na All Star tekmi.

Dodaten črn madež na tekmovanju v zabijanju

Tekmovanje v zabijanju trenutno ne potrebuje dodatne slabe reklame. Vse od vrhunca leta 2016, ko sta se v epskem dvoboju pomerila Zach LaVine in Aaron Gordon, počasi izgublja na zanimivosti. Zvezde lige že kar nekaj časa ne želijo sodelovati v tekmovanju, ki je povsem izgubilo na prestižu, v 80. letih 20. stoletja pa ga je resno jemal celo Michael Jordan. Zdaj se ga udeležujejo predvsem mladi košarkarji, ki v svojih ekipah nimajo vidnejše vloge. Dokaz za to je tudi letošnja četverica: KJ Martin (Houston Rockets), Trey Murphy III (New Orleans Pelicans), Mac McClung (Philadelphia 76ers) in Jericho Sims (New York Knicks).

Mogoče je za to krivo tudi prej omenjeno tekmovanje leta 2016, ki je postalo precej zloglasno. Po mnenju mnogih je bil Gordon takrat “oropan” zaslužene zmage, saj je prikazal zabijanja, ki jih pred tem še nismo videli.

All Star vikend lige NBA je sestavljen iz tekme perspektivnih mladih košarkarjev, spretnostnega izziva, tekmovanja v zabijanju in metu za tri točke ter tekme vseh zvezd. Na slednji bo zaigral tudi Luka Dončić.