Težave v raju: koga zadržati, komu se odpovedati?

Košarka 27. Jul 202221:44 > 21:52 0 komentarjev
Foto: Brian Rothmuller Icon Sportswire via Guliverimage

Golden State je pred dobrim mesecem dni postal prvak lige NBA. Steph Curry, Klay Thompson in Draymond Green so osvojili še svoj četrti prstan. Zdaj pa se poraja vprašanje: bo potrebno trojico razdreti?

Franšiza Golden State Warriors (predvsem lastniki moštva) se je namreč znašla v nelagodnem položaju. Po sezoni prihajajoči sezoni se namreč pogodbe iztečejo Andrewju Wigginsu, Jordanu Poolu in Draymondu Greenu (slednji ima za sezono 2023/24 možnost podaljšanja za letno plačo 27 milijonov dolarjev).

Glede na to, da za Stepha Curryja in Klaya Thompsona lastniki bojevnikov plačujejo skupaj približno 90 milijonov dolarjev letne plače, bo vse omenjene košarkarje v San Franciscu zelo težko, če ne celo nemogoče zadržati. Od 3. avgusta dalje bodo namreč Green, Wiggins in Poole upravičeni do pogajanj za podaljšanje pogodb. Ob tem se šušlja, da je najbolj verjetno podaljšanje sodelovanja z Wigginsom, s katerim se je Golden State že začel pogovarjati o podaljšanju sodelovanja.

Wiggins in Green. Foto: guliverimage

Zdaj Draymond Green na glas razmišlja, da je on tisti, ki si zasluži novo pogodbo. Ne le to, meni celo, da bi mu Golden State moral ponuditi najvišjo možno vsoto, več kot 30 milijonov dolarjev na leto. “Ne bi bili v finalu, če ne bi bilo mene,” verjame 32-letnik.

Bojevniki Greenu takšne ponudbe niso pripravljeni zagotoviti, zato naj bi bil tudi Green naklonjen iskanju novih izzivov (pogojeno seveda s tem, da mu dolgotrajnejšo pogodbo v višini 30 milijonov dolarjev na sezono zagotovi katera druga ekipa). Na to tveganje naj bi bili vodilni pri Golden Statu tudi pripravljeni. Če Green ne sprejme možnosti podaljšanja pogodbe za sezono 2023/24, ga lahko izgubijo celo zastonj. Kaj lahko se kmalu zgodi odmevna menjava, v kateri bi 32-letnik prvič v karieri zapustil bojevnike.

Z odhodom Draymonda Greena pa ne bi bil zadovoljen predvsem prvi zvezdnik ekipe in najkoristnejši košarkar finala Steph Curry. Slednji želi še naprej igrati z Greenom in Thompsonom, saj trojico vidi kot ključno za nadaljevanje kariere v San Franciscu. Pred vodstvom franšize je torej izjemno pomembna odločitev, saj Curryja zagotovo želijo zadovoljiti na vsak način.

Foto: AP Photo/Tony Dejak via Guliverimage

Težko bo zadržati tudi Jordana Poola, ki je bil v letošnji sezoni izjemno pomemben člen Golden Stata s klopi, ob odsotnosti Curryja pa je dodobra zapolnil praznino na položaju organizatorja igre. Njegova pogodba v letošnji sezoni ni presegla niti 4 milijone evrov. A zdaj so tudi njegove zahteve vse prej kot skromne. V naslednjih štirih letih želi zaslužiti okroglih 100 milijonov ameriških zelencev.

Obeta se torej izjemno razburljivo poletje za franšizo iz San Francisca. Bodo naslov prvaka branili s trenutno zasedbo ali pa bo Draymond Green kmalu preteklost bojevnikov?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!