V božičnem vzdušju zakopala bojno sekiro?

Košarka 25. Dec 202314:25
Dončić Booker
Foto: profimedia

Dallas in Phoenix sta v zadnjem obdobju postala velika rivala v ligi NBA. Rivalstvo je dobilo novo poglavje po prihodu Luke Dončića v najmočnejšo ligo na svetu. Vseeno pa zvezdnika obeh ekip, Dončić in Devin Booker, še kako spoštujeta drug drugega. Nasproti si bosta stala tudi za božič, danes ponoči ob 4.30.

Leta 2018 je imel Phoenix na naboru prvi izbor in možnost, da v svoje vrste pripelje Luko Dončića. To se ni zgodilo. Kot prvega so izbrali Deandreja Aytona, ki je medtem že zapustil Arizono, Dončić je kot tretji prišel v Dallas.

Od takrat sta se ekipi pomerili že marsikdaj, velikokrat pa je bilo na parketu še kako zanimivo. Na začetku Dončićeve kariere slovenski reprezentant proti Phoenixu ni in ni mogel zmagati. Od prvih šestnajstih dvobojev proti Soncem je namreč dobil le tri.

Nato je sledila končnica leta 2022, ko je v konferenčnem polfinalu Dallas s 4:3 v zmagah ugnal nasprotnika, na zadnji tekmi v gosteh je nasprotnika odpihnil s 123:90. V tej seriji je rivalstvo požgal Booker, ki ob prekršku malo pretiraval in obležal na tleh, nato pa to opisal kot “Lukova specialiteta.” Po peti tekmi, ko je Phoenix povedel s 3:2 v zmagah, je Dončić ob odhodu v slačilnico na glas ponavljal: “Vsi so glasni, ko vodijo.” Besede, ki so še kako odmevale, predvsem po tem, ko je Dallas izločil Phoenix.

Dončić bo na božični tekmi proti Phoenixu lovil velik mejnik. Manjka mu le 11 točk do 10.000 točk v ligi NBA, s čimer bo postal šele šesti igralec, ki bo znamko dosegel pred 25. rojstnim dnevom.

Dončić Booker
Foto: profimedia

Petelina sta se nato na parketu še nekajkrat besedno spopadla. Dončić je o rivalstvu dejal: “Nič posebnega, košarka je pač tekmovalna.” Nato pa je za svojega rivala našel tudi lepe besede: “Všeč mi je njegov način igre. Phoenix gledam prav zaradi njega. Je odličen košarkar. A ko se srečava, sva tekmovalna drug do drugega.” Dodal je: “Zelo ga spoštujem.”

Tudi Booker se je moral posuti s pepelom: “Rivalstvo so zakuhali mediji. Vse uporabijo za lovljenje klikov. Z Luko se spoštujeva vse odkar je prišel v ligo.”

“Spopadi Dallasa in Phoenixa so dobri za ligo, za oglede in popularnost lige. A nimava težav drug z drugim,” je še dodal.

Dallas letos igra veliko bolje od zvezdniškega Phoenixa. Nahaja se na šestem mestu zahodne konference z razmerjem zmag in porazov 17-12. Phoenix je šele enajsti (14-14).