Visoka kazen za lastnika Phoenix Suns

Košarka 13. Sep 202219:36 0 komentarjev
Robert Sarver phoenix nba
Robert Sarver. Foto: Guliverimage

Vodstvo lige NBA je lastnika franšize Phoenix Suns Roberta Sarverja suspendirala za eno leto in mu naložila kar deset milijonov dolarjev kazni, potem ko so v obširni raziskavi potrdili kršenje pravilnika glede odnosov na delovnem mestu.

Neodvisna odvetniška pisarna je opravila intervjuje s kar 320 osebami, med katerimi so tako nekdanji kot sedanji zaposleni, in pregledala 80.000 dokumentov. Med ključnimi ugotovitvami so izpostavili uporabo slabšalne besede za temnopolte in neprimernega obnašanja predvsem do žensk. Robert Sarver je sicer lastnik Phoenix Suns od leta 2004, raziskava je obsegala celotno obdobje.

Uradno sporočilo lige NBA: “Kot je navedeno v poročilu, je neodvisna preiskava ugotovila, da je Robert Sarver očitno kršil sprejemljive standarde na delovnem mestu, ki so zapisana v pravilih ekip in lige. Ravnanje je vključevalo uporabo rasno neprimernih izrazov, neenakopravne obravnave žensk, neprimernega jezika in vedenja v povezavi s spolnostjo ter grobo ravnanje z zaposlenimi, ki je občasno mejilo na ustrahovanje.”

Sarver jo je odnesel še dobro, glede na usodo, ki je leta 2014 doletela Donalda Sterlinga, nekdanjega lastnika Los Angles Clippersov. Zaradi rasizma in spolnega nadlegovanja mu je liga NBA izrekla dosmrtno prepoved in ga prisilila v prodajo franšize.

Enoletni suspenz pomeni, da se ne sme pojaviti v nobeni stavbi ali dogodku v lastništvu in organizaciji katerekoli ekipe iz lig NBA in WNBA. Prav tako ne sme biti vključen v košarkarske operacije Phoenix Suns in Phoenix Mercury. Prav tako bo moral opraviti še izobraževanje na temo spoštovanja in primernega vedenja v delovnem okolju. Kazen v višini 10 milijonov dolarjev je najvišja, ki jo dovoljuje pravilnik, znesek pa bo liga v celoti darovala dobrodelnim organizacijam.

“Izjave in ravnanje, opisano v ugotovitvah neodvisne preiskave, so zaskrbljujoče in so nas razočarale. Verjamemo, da je izsledek pravi, ob upoštevanju vseh dejstev, okoliščin in konteksta, ki jih je razkrila obsežna preiskava 18-letnega obdobja,” je dejal komisar lige NBA Adam Silver.

Goran Dragić je na svoji koži občutil škodoželjnost lastnika Phoenixa. Foto: Christopher Szagola Cal Media via Guliver

Dragićeva slaba izkušnja v Phoenixu

S Sarverjem se je v slabih odnosih od Phoenixa pred leti poslovil tudi Goran Dragić, ki je več let nosil del Sonc. V sezoni 2013/14 je bil na vrhuncu svoje kariere. Številni strokovnjaki so se strinjali, da si zasluži vpoklic na t.i. all-star tekmo, ki v košarkarskem svetu pomeni ogromno, a ostal praznih rok.

“Zelo sem bil poklapan in žalosten. Takrat sem imel v pogodbi celo bonus za izbor v višini enega milijona dolarjev. Prav spomnim se, ko sem prišel na trening, bil sem v fitnesu, ko sem izvedel, da me niso vpoklicali. Do mene je prišel lastnik Robert Sarver in mi je rekel: ‘Jaz sem pa vesel.’ Sem ga vprašal, zakaj, in je dejal: ‘Zato, ker mi ne bo treba izplačati bonusa’,” se je v podcastu Dvokorak neljubih prizorov spominjal Dragić.

“Kakšen lastnik si ne bi želel, da je njegov igralec izbran v all-star ekipo? Takrat sem rekel, da se ne vidim več v Phoenixu,” je razkril 36-letni košarkarski veteran, ki je nato v menjavi, ki jo je sam zahteval, pristal v Miamiju, kjer je ostal kar šest let in pol ter tam pustil tudi velik pečat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!