Luka Dončić je javno dregnil kapetana Dragića

Košarka 26. Jun 20221:41 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić se je po zmagi na pripravljalni tekmi nad Italijo v Trstu (90:71), h kateri je kot prvi strelec prispeval 12 točk, 7 skokov in 5 asistenc, zgolj nasmehnil, ko je selektor Aleksander Sekulić dejal, da v prihodnje pričakuje boljšo igro. Kot bi mu želel odgovoriti, da jo bo tudi dočakal. Ob tem pa ni skrival zadovoljstva nad vnovičnim sodelovanjem z Goranom Dragićem, za katerega z zanj značilnim nasmehom upa, da ne bo omejeno le na tri tekme.

“Vemo, da so tole tekmo gledali tudi Hrvati, zato pač nismo želeli pokazati vsega,” je ob odhodu iz soparne tržaške  Allianz Dome arene dejal Zoran Dragić, vesel zmage, polne dvorane, vnovične igre z bratom Goranom, in dejstva, da je po desetdnevnih pripravah, resda z nekoliko težkimi nogami, vendarle lahko zaigral. Na tekmi, ki sicer ni ponudila vseh odgovorov in je, kot je izpostavil tudi sam, čez slovensko igro pustila tančico skrivnosti. A odgovor, ki je bil tako zelo v nebo vpijajoč, se je nanašal na status Luke Dončića. Tržaški spektakel je namreč potrdil, za kako veliko globalno zvezdo gre. Vrveža, kakšnega je deležen, slovenka košarka še ni doživela.

“Včasih kar malce pozabimo, kakšno zvezdo imamo v svojih vrstah,” je ugotavljal Edo Murić, ki je s slabimi 25 minutami na parketu prebil največ časa in prispeval svoj delež k visoki zmagi nad oslabljeno Italijo. Ta pravzaprav nikoli ni bila vprašljiva. Slovenci so namreč stalno nadzorovali ritem tekme, vodili kar 37 minut (največ 29 točk – 77:48), dobili skok (49:44), pokazali več kombinatorike, izgubili manj žog (15:20), predvsem pa so se lahko vedno naslonili na igralce s potezo več. Tudi na Dončića, ki resda še ni naravnal strelskih naprav in zadihal s polnimi košarkarskimi pljuči, a je bil z 12 točkami vseeno prvi strelec.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Slovenska reprezentanca Slovenska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

“Navdušen sem, da sem znova v reprezentanci. Štejem si v čast, da lahko predstavljam svojo državo. Predvsem v takšnem ozračju, torej v polni dvorani, je to še posebej lepo. Priznati sicer moramo, da nismo odigrali dobro. Dejal bi celo, da slabo. V naši igri je še veliko rezerv. Prav veliko treningov do tekme s Hrvati ni več na voljo, a navijači lahko pričakujejo boljšo predstavo,” je dejal Dončić, ki je med igro v 23 minutah sprožil 12 metov, a zadel le štiri, zato se je hitro preusmeril v vključevanje soigralcev.

Precej manj, vsega 12 minut, je na parketu prebil Goran Dragić. Dovolj za 11 točk, skok in 4 asistence, predvsem pa za občutek, kako je znova igrati za Slovenijo. Tega je bil neizmerno vesel tudi Dončić. “Pravijo, da je veteran, a je še vedno najhitrejši. Še vedno je v dobro formi. On je naš kapetan in naš vodja. Prav gotovo nam bo na tekmah proti Hrvaški in Švedski v veliko pomoč. Potem pa upam, da tudi še naprej,” je kapetana, ki vztraja, da se je vrnil le za prvi del poletja z dvema pomembnima kvalifikacijskima tekmama, javno zbodel Dončić. Ni bil prvi s tovrstnim “pritiskom” na Gogija, naj vendarle vztraja tudi do EuroBasketa.

Aleksander Sekulić. Foto; Aleš Fevžer

V luči prihajajočih izzivov pa je tržaško tekmo komentiral tudi selektor Aleksander Sekulić. “Vsi skupaj smo komaj čakali na prvo tekmo. Po njej lahko rečem, da bi lahko odigrali bolje. A to je bila prva tekma. Z določenimi deli smo lahko zadovoljni. Marsikaj pa moramo popraviti. Toda ko potegnem črto, moram biti zadovoljen z zmago. Že v četrtek, ko bomo igrali proti Hrvaški v Ljubljani, bomo morali biti boljši,” je dejal selektor, ki bo reprezentante znova zbral v ponedeljek.

Slovenija SK

VIDEO