Nove in nove dimenzije dončićmanije

Košarka 25. Jun 202220:31 > 28. Jun 2022 10:52 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Onkraj nekdanjih političnih parol, tudi tiste znane ''Trst je naš'', je italijansko obmejno mesto tokrat dihalo s košarko, bolj kot delitev na Slovence in Italijane pa je navijače družilo navdušenjem na glavno ''faco'' v mestu. Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi z Italijo v Trstu s svojih vijakov sprala nekaj plasti rje, naoljila svoj stroj in v generalki pred sila pomembnima kvalifikacijskima obračunoma v boju za nastop na SP 2023 slavila visoko zmago (90:71). Več o tem …

Še preden je uro in pol pred tekmo med Italijo in Slovenijo na parket pritekel Luka Dončić, smo videli mnoge – Dončiće. V dolgih vrstah, ki so se vile pred dvorano, namreč ni manjkalo dresov s številko 77, tako v barvah Dallasa kot tudi slovenske reprezentance. Še celo na nekaj Realovih sedmic smo naleteli. “Ko sem slišal, da bo igral, sem takoj kupil karto. Na srečo so bile še na voljo,« nam je dejal Miha iz Vodic, kmalu zatem pa je Simon iz Kopra pristavil, da je se je za izlet v Trst odločil po tem, ko je ostal brez vstopnice za tekmo s Hrvaško, torej že krepko pred naznanitvijo Dončićevega prihoda.

Foto: Aleš Fevžer

A kdor misli, da so si Dončićev dres oblekli le Slovenci, se je gladko uštel. Daleč od tega. Povsem ob robu igrišča, od koder so morali redarji uro pred tekmo naprošati lovce na ”Instagram trenutke”, naj se vendarle pomaknejo malce nazaj, je prevladoval italijanski jezik. »Sem iz Trsta. Tudi moj oče in prijatelji. Tu nismo zaradi italijanske reprezentance. Ne, danes ne. Tu smo zaradi Dončića,« nam je zaupal Alessandro in ob tem opazil, da je na tekmi prisoten tudi legendarni trener Ettore Messina.

Alessandro in družba. Foto: MaPa

Dvorana se je med našim pogovorom že lepo popolnila, ob predoru, ki vodi košarkarje do igrišča pa se je nabral grozd fotografov in gledalcev iz prvih vrst. Nova priložnost za fotografijo Dončića. Pa tudi Gorana Dragića, ki se je po petih letih vrnil v slovensko reprezentanco, in njegovega brata Zorana, nekdanjega igralca Trsta.

Tudi za Italijane je tekma v Allianz Dome areni oziroma dvorani PalaTrieste, ki je bila zgrajena leta 1999 in sprejme na košarkarskih tekmah sedem tisoč obiskovalcev, nekaj posebnega. Ne zgodi se ravno vsak dan, da v Trstu gostuje državna reprezentanca, pa čeprav dobršnega dela zvezdnikov (Nicolo Melli, Marco Belinelli, Danilo Gallinari …). Je pa tokrat kot selektor ‘azzurre’ prvič vodil Gianmarco Pozzecco, ki prihaja prav iz Trsta, zato že pred tekmo ni skrival velikega vznemirjenja. Ob prihodu je bil deležen glasnega aplavza.

Čeprav je zmaga v sosedskih obračunih vedno prestižna, obenem prinaša dodaten zagon, predvsem pa bodo njegovi soigralci hitro povedali, da Luka Dončić sovraži izgubljaje tudi pri kartanju ali računalniških igrah, kaj šele na košarkarskih tekmah, pa ima tokratna tekma vendarle priponko pripravljalne. Medtem ko Italijo v kratkem čaka gostovanje na Nizozemskem in ob koncu poletja na pol domače evropsko prvenstvo, pa je tržaški test za Dragića in druščino pomemben v luči prihajajočih rezultatsko bistveno bolj pomembnih tekem. V tretjem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostili Japonska, Filipini in Indonezija, se bo namreč Slovenija že prihodnji četrtek v Ljubljani pomerila s Hrvaško (20.15), tri dni pozneje pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (17.00).

Predvsem četrtkov spektakel v Stožicah je v košarkarskih krogih že lep čas deležen izjemnega zanimanja. Največja slovenska dvorana, v kateri bo prostora za nekaj manj kot 12 tisoč gledalcev, od katerih bo 500 hrvaških, je bila namreč razprodana v dobrih dveh urah, pa čeprav so organizatorji lepo ”navili” cene. Takrat bo navijaški utrip prav gotovo še za nekaj stopenj večji kot na praznično soboto v Trstu. Deloma zaradi večjega ambienta, toliko bolj pa zaradi pomembnosti tekme in dejstva, da se Dončić kot prvi zvezdnik slovenskega športa vrača domov, obenem pa bo zadnjič v Stožicah združil moči z Dragićem. Mimogrede, tudi to tekmo si boste lahko v neposrednem televizijskem prenosu ogledali na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!