Izgubljeni boj Luke Dončića

Košarka 11. Mar 20236:001 komentar
Luka Dončić mvp
Luka Dončić; foto: Profimedia

Sanje Luke Dončića in slovenskih ljubiteljev košarke, da bi to sezono postal najkoristnejši igralec lige NBA, so končane. Še pred sezono favorit na stavnicah, je v zadnjem obdobju skupaj s svojim moštvom zapadel v krizo, močno so mu ponagajale tudi poškodbe. Ne lov na najprestižnejšo individualno lovoriko v svetu košarke, trenutno je v mislih 24-letnega Ljubljančana lov na zdravje.

Čeprav je Luka Dončić s 33 točkami na tekmo še vedno drugi najboljši strelec lige NBA in zaostaja le za Joelom Embiidom, je več ali manj jasno, da je izpadel iz boja za najkoristnejšega igralca sezone. Še več, pod vprašajem je v luči nove poškodbe, ki pa vendarle naj ne bi bila težje narave, tudi izbor v najboljšo peterko leta, potem ko je bil zadnja tri leta zacementiran med petimi najboljšimi košarkarji sezone. Pregledali smo razloge, ki govorijo v prid njegovih konkurentov, beri Nikole Jokića.

Pred sezono so stavnice zvezdnika Dallasa postavljale celo za favorita za naziv MVP. Zdaj kaže, da bo v svojem petem letu čez lužo še četrtič odigral manj kot 70 tekem od 82. Trenutno je pri številki 57. Najmanj nastopov v rednem delu je sicer vpisal v sezoni 2019/20, svoji drugi v ligi, ko se je zaustavil pri 61 tekmah. Pomembno je dodati, da je bila zaradi težav s koronavirusom prekinjena in skrajšana, Teksašani so tako odigrali 75 obračunov in ne običajnih 82.

Prvi pogoj je dovolj odigranih tekem

Razpoložljivost je najpomembnejša vrlina, radi poudarjajo Američani. Tako je prav pogosta odsotnost s parketov ena večjih ovir Luke v boju za prestižne lovorike. Do tega trenutka je od 389 tekem rednega dela, kolikor jih je od njegovega prihoda v ZDA odigral Dallas, Luka izpustil že 68, oziroma 17,5 odstotka. Vsaj 70 tekem je odigral le v svoji prvi sezoni. Ko bodo ob koncu rednega dela izbrani novinarji glasovali za nagrade, bo števec odigranih tekem brez dvoma vplival na odločitve. Če bo Luka ostal pri številki blizu 60, je povsem mogoče, da bo v očeh številnih ostal spregledan.

luka doncic poskodba
Luka Dončić je to sezono utrpel že kopico poškodb. Foto: Profimedia

MVP, ki je v sezoni odigral najmanj dvobojev, če upoštevamo le tiste, ki so trajale polnih 82 tekem, je Bill Walton v sezoni 1977/78. Takrat je center Portlanda odigral le 58 tekem, potem ko se je konec februarja težje poškodoval in bil dolgo na stranskem tiru. Sezono prej je Trail Blazerse popeljal tudi do edinega naslova prvaka v klubski zgodovini ter tako ob glasovanju brez dvoma užival še nekaj dodatnega kredita.

Še štirje košarkarji so ob nazivu MVP vpisali med 60 in 70 nastopov, a le Giannis Antetokounmpo (63 tekem) v sezoni, ki je trajala 82 tekem. Zgodovina torej kaže, da je potrebno za resno konkuriranje za to prestižno individualno nagrado odigrati vsaj 70 od 82 tekem. Giannis in Walton sta praktično edini izjemi v 67 letih podeljevanja te nagrade.

Pomembnost uspeha ekipe

Že ob zadnjem pregledu “bitke” za najkoristnejšega igralca sezone 2022/23, ki smo ga objavili 10. januarja, smo analizirali vpliv uspeha moštva na izbor najkoristnejšega igralca. Takrat je bil Dončić še v odlični formi, Dallas pa s 54,8 odstotno uspešnostjo (23-19) na 4. mestu Zahoda.

Večina nagrajencev je v sezoni, ko je osvojila MVP naziv, osvojila prvo mesto v svoji konferenci. Takšnih je kar 48 od 67 oziroma 71,6 odstotka. Od preostalih 19 sezon je MVP osemkrat prišel iz ekipe, ki je osvojila 2. mesto v konferenci, šest jih je zasedlo 3. in le eden 4. mesto. Ostanejo štiri anomalije, ki so najkoristnejši igralci postali s 6. mesta, to so poleg Kareema Abdula-Jabbarja, ki je hkrati edini MVP brez uvrstitve v končnico, še Moses Malone, Russell Westbrook in Nikola Jokić.

Trenutno so Mavsi z razmerjem 34-33 na 6. mestu lestvice zahodne konference in v hudem boju za neposredno uvrstitev v končnico. Šesto mesto kot zadnje to še zagotavlja, a je za Teksašani ogromna gneča. Tako so tudi precej oddaljeni od mest, ki vsaj na papirju zagotavljajo večje možnosti za MVP.

Na zadnjih tekmah je Dončić na parketu vse pogosteje izgubljal živce. Foto: Profimedia

Predstave Luke Dončića in Nikole Jokića

Po navdušujočih predstavah, ki jih je Luka kazal v prvi polovici sezone, je v zadnjih dveh mesecih precej popustil. Poškodba desne stegenske mišice, dva zvina gležnja, udarec v desno peto in nato še vnovična poškodba desne stegenske mišice. Seznam poškodb, ki so se nabrale po vseh udarcih in padcih, je enostavno predolg, da bi skozi vso sezono ohranil najvišjo raven igre in zbuja tudi skrb za prihodnost.

V zadnjem obdobju, vse odkar se je Dallasu pridružil tudi Kyrie Irving, je Luka igral vidno načet, medtem ko so Mavsi na desetih obračunih z Dončićem v postavi vpisali le tri zmage. Njegova igra je bila nerazpoznavna in polna napak ter še pogostejših konfliktov s sodniki.

Tudi, če bi Luka do konca rednega dela odigral vse tekme in se vrnil na nivo iz prve polovice sezone ter ga morda še presegel, je pred njim še tista največja ovira, na katero pa nima vpliva – Nikola Jokić. Ko smo že mislili, da bi težko bil boljši, je srbski center odkril še višjo prestavo. To sezono piše zgodovino in se bliža dosežkom, ki ga postavljajo ob bok največjih vseh časov. Denver medtem zanesljivo vodi proti najboljšemu mestu v zahodni konferenci in pri tem postavlja mejnike.

Trenutno se zdi več ali manj že odločeno, da bo srbski center postal še četrti igralec v zgodovini, ki bo naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone osvojil tri leta zapovrstjo. Pred njim so se pod ta dosežek podpisali le Bill Russell (1961-1963), Wilt Chamberlain (1966-1968) in Larry Bird (1984-1986).

Letos ima Jokić povprečje 24,3 točke, 11,8 skoka in 10 asistenc. Tako ima priložnost sezono sklene s povprečjem trojnega dvojčka. V vseh zgodovini je to uspelo le Oscarju Robertsonu in kar štirikrat Russllu Westbrooku.

Komentari

Vaš komentar