Velik preobrat Luke Dončića v najpomembnejši kategoriji

Košarka 7. Nov 202319:37 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Luka Dončić je s pomlajeno zasedbo Dallasa odlično odprl novo sezono lige NBA. Po sedmih tekmah imajo Teksašani na računu že šest zmag, za močan dvig rezultatske krivulje pa je v veliki meri zaslužen prav slovenski zvezdnik, ki letos blesti v statistični kategoriji, za katero je bil v minuli sezoni precej kritiziran.

Kapetan slovenske reprezentance je na dosedanjih sedmih tekmah nove sezone v povprečju vpisal 31,6 točke, 9,6 skoka in 8,9 asistence. Številke so primerljive lanskim, a na prvi pogled ne razkrijejo ključne izboljšave.

V pretekli sezoni, ki se je za Dallas končala porazno in brez uvrstitve v končnico, je Dončić glavnino točk vpisal že v prvi četrtini, kar 11,2 od skupno 32,4 na tekmo. Predvsem je izstopal podatek, da je v zadnjih četrtinah dodal le še 5,8 točke, medtem ko je lani Teksašanom veliko težav povzročalo prav zapravljanje prednosti v zaključkih dvobojev, kar je vodilo v številne poraze.

Letos je slika diametralno nasprotna. Luka je v povprečju le 5 točk od skupno 31,6, kolikor jih doseže na tekmo, vpisal v uvodni četrtini. Kar 10,7 točke pa prispeva v zadnji.

Foto: Profimedia

Zmagoviti preporod v zadnjih minutah

Če je lani Mavsom ogromno preglavic povzročala igra v tesnih situacijah ob koncih dvobojev, je letos prav po veliki zaslugi Slovenca povsem drugače. V napetih zaključkih (v ZDA jim pravijo “clutch” situacije), ki jih v ligi NBA kategorizirajo kot zadnjih pet minut tekme, ko razlika med moštvoma znaša največ pet točk, je Dončić vpisal že skupno 25 točk, ob tem pa je iz igre zadel kar osem od 11 metov (72,7 odstotka). Od tega je zadel pet trojk iz sedmih poizkusov.

V času, ki ga je Dončić preživel na parketu v teh tesnih situacijah, je Dallas nasprotnike nadigral za skupno 30 točk, kar je celo najbolje v ligi. Teksašani povsem dominirajo omenjeno statistično kategorijo, saj za številko 77 sledijo Kyrie Irving (+25), Grant Williams (+23), Tim Hardaway (+19), Dereck Lively (+18) in Josh Green (+16).

Prav izjemni igri v zadnjih četrtinah dvobojev gre torej pripisati največ zaslug za silovit dvig rezultatske krivulje, ki je Dallas izstrelila na drugo mesto lestvice zahodne konference.

Teksašani bodo naslednji dvoboj odigrali v noči na četrtek, ko bodo gostili Toronto Raptors.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!