Luka Dončić prvič v barvah Blejskega jezera (FOTO)

Košarka 9. Avg 202316:46 0 komentarjev
Dončić 2 Lake Bled Jordan
Foto: Aleš Fevžer

Luka Dončić je to poletje predstavil že druge košarkarske čevlje svoje linije obutev pri znameniti znamki Jordan. Če ste bili ob torkovi pripravljalni tekmi Slovenije in Črne gore dovolj pozorni, ste morda celo opazili, da se je med dvobojem kar dvakrat preobul. Prvič je zaigral tudi v barvni shemi copatov Luka 2, ki navdih črpajo iz Blejskega jezera.

Prodaja košarkarske obutve je predvsem v Združenih državah Amerike ogromen posel. Čez lužo se na trgu letno obrne več milijard evrov. Dovolj zgovorne so tudi pogodbe največjih zvezdnikov, ki za zvestobo določeni znamki prejmejo vrtoglave številke. Če izvzamemo Michaela Jordana, ki je znotraj podjetja Nike zgradil celo lastno znamko, je največji zaslužkar LeBron James, ki mu pogodba z največjim ameriškim opremljevalcem navrže približno 30 milijonov evrov.

Ena stvar je skleniti pogodbo s katero se košarkar zaveže k nošenju določene blagovne znamke, nekaj povsem drugega pa je imeti lastno linijo obutve. Vsak igralec sanja, da bi enkrat imel povsem svoj čevelj, a le redkim se te sanje tudi uresničijo. Eden takšnih je lani postal Luka Dončić, ki ga je pod svoje okrilje vzel prav Nike oz. Jordan.

Obutev Jordan Luka 1. Foto: Profimedia

O tem, za kako elitno družbo gre, priča podatek, da je Luka sploh prvi neameriški obraz v zgodovini Jordana. Pred njim pa je svojo linijo obutve pod okriljem te prestižne znamke izdalo le še sedem košarkarjev. Kot deveti je nato za Dončićem to postal še zvezdnik Bostona Jayson Tatum.

Kdo ima lastno linijo obutve Jordan? Eddie Jones, Vin Baker, Carmelo Anthony, Chris Paul, Dwyane Wade, Russell Westbrook, Zion Williamson, Luka Dončić in Jayson Tatum.

Dončićev poklon Sloveniji

Prvič se je Dončić v obutvi Luka 1, svojih prvih Jordankah, pojavil v končnici lanske sezone, medtem ko se je prodaja začela konec junija 2022. Leto dni pozneje je luč sveta ugledala že druga izdaja obutve slovenskega reprezentanta – Luka 2.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

Trenutno kolekcija obutev Luka 2 obsega pet barvnih kombinacij. Poleg svojevrstnega poklona Sloveniji še štiri različne tipe. Luk.AI je čevelj, ki ga je Dončić ob koncu minule sezone že nosil na igrišču, oblikovanje pa se naslanja na umetno inteligenco. Quai 54 praznuje 20. obletnico priljubljenega turnirja v ulični košarki. Nebula posega v kozmični svet. S čevljem Matador pa se Luka znova spominja svojih let v madridskem Realu.

Štiri kombinacije so že v prodaji, medtem ko ljubitelji košarkarskih copatov zdaj čakajo na prihod slovenske različice Luka 2. Posvečena je Blejskemu jezeru. V skladu z zavezanostjo Slovenije k trajnosti se ponašajo z vsaj 20 odstotki recikliranega materiala. Izšli bodo 14. septembra.

Luka jih je prvič nadel na torkovi tekmi Slovenije v Stožicah. Najprej se je v njih ogreval. Nato se je prvič preobul in prvi polčas odigral v Luka 2 Matador. Med odmorom se je preobul še drugič in sploh prvič na tekmi zaigral še v slovenskih Luka 2 Bled.

Kot kaže mu je nova obutev odgovarjala, saj je na svoji tretji letošnji tekmi v slovenskem dresu prikazal najboljšo predstavo. Trojnega dvojčka si je zagotovil že pred koncem tretje četrtine, dvoboj pa ob zmagi Slovenije sklenil s 34 točkami, 13 skoki in 14 asistencami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!