Alibegovićev nečak je osrečil Bosance

Košarka 1. Jun 202312:40 0 komentarjev
Luka Garza in Teoman Alibegović. Foto: Aleš Fevžer

Krilni center Minnesote Luka Garza, ki se je pred tedni mudil tudi v Ljubljani, je uradno potrdil, da bo poleti prvič oblekel dres reprezentance Bosne in Hercegovine.

Reprezentanca BiH je lani na EuroBasketu v Kölnu presenetila zvezdniško Slovenijo, v letošnji poletni akciji (predolimpijske kvalifikacije) pa se ji obeta nova okrepitev. Igranje za “zmaje” je namreč po pogovoru s selektorjem Adisom Bećiragićem potrdil 24-letni in 208 centimetrov visoko krilni center Luka Garza. Gre za v ZDA vzgojenega košarkarja, ki je veliko obetal že v študentski košarki (Iowa), v ligi NBA mu je priložnost najprej namenil Detoit, v minuli sezoni pa je bil član Minnesote.

“Velika čast je zastopati državo, v kateri se je rodila moja mama. To je čast, ki navdaja moje srce z neizmernim veseljem, to so moje sanje že od otroštva. Komaj čakam trenutek, ko bom delil košarkarsko igrišče s soigralci iz reprezentance in dal vse od sebe za trenerja, strokovni štab ter Bosno in Hercegovino,” je v uradni izjavi dejal Garza, ki so ga pred leti mnogi povezovali s slovensko izbrano vrsto.

Njegova zgodba je tesno povezana tudi s slovensko košarko. Garza je namreč nečak nekdanjega slovenskega kapetana in dolga leta celo prvega strelca izbrane vrste Teomana Alibegovića. Slednji je poročen z Lejlo, sestro Lukove mame Šejle Muftić.

Garza je pred kratkim v Ljubljani obiskal družino Alibegović in si ogledal eno od tekem Cedevite Olimpije. Za slednjo igra njegov bratranec Amar Alibegović. Tudi on je na reprezentančni ravni izbral BiH. Drugačno pot pa sta izbrala njegova brata – Mirza je namreč igral za Italijo, Denis pa za Slovenijo.