Slovenija ena “najbogatejših” držav na EuroBasketu

Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Prihajajoče evropsko prvenstvo v košarki bo eno najmočnejših, kar smo jih videli na stari celini. Trenutno kaže, da bo v 24 reprezentancah zaigralo kar 36 igralcev iz lige NBA, od tega so trije predstavniki slovenske izbrane vrste, ki bo branila naslov. Katera država se lahko pohvali z največ košarkarji čez lužo in kdo so najboljši posamezniki? Slovenija kotira zelo visoko, tako po številu, kot tudi po zvezdniškem sijaju.

Luka Dončić, Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić so brez dvoma trije največji svetovni košarkarski zvezdniki, ki bodo od 1. do 18. septembra na evropskem prvenstvu nastopali v dresu z državnim grbom. Vsi trije so bili v zadnjih dveh sezonah zapored izbrani v najboljšo peterko lige NBA, dva od treh pa sta pobrala kar zadnje štiri najprestižnejše individualne lovorike za naziv najkoristnejšega igralca leta. Letos je drugič zapored MVP postal Jokić, pred njim je bil dvakrat zapovrstjo najboljši Giannis. Sledi dvoletna prevlada Dončića? Slovenski (in teksaški) navijači ne bi imeli nič proti.

Glede na trenutne sezname 24 reprezentanc, ki se bodo v Nemčiji, Gruziji, Italiji in na Češkem borile za evropski naslov, bi lahko iz košarkarjev iz najmočnejše lige na svetu sestavili kar tri moštva. Sprva jih je bilo na širših spiskih kar 42, a jih je šest zaradi različnih razlogov že odpadlo.

Nikola Jokić proti Miku Tobeyju. Foto: Aleš Fevžer

Največ Francozov

Velja omeniti, da je nemški organizator igre Dennis Schröder trenutno še prost košarkar, a čez lužo igra že devet sezon in si le še išče novo sredino. Enako velja za francoskega krilnega igralca Timotheja Luwawa-Cabarrota, s šestletnim stažem v ZDA.

Največ NBA-jevcev trenutno premore Francija, selektor Vincent Collet ima na voljo štiri – Evan Fournier (New York Knicks), Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves), Timothe Luwawu-Cabarrot (prosti igralec) in Theo Maledon (Oklahoma City Thunder).

Sledi šest šest reprezentanc s po tremi predstavniki, med katerimi je tudi Slovenija. Vsak slovenski ljubitelj košarke lahko imena izstreli tudi sredi noči: Luka Dončić (Dallas Mavericks), Goran Dragić (Chicago Bulls) in Vlatko Čančar (Denver Nuggets). Po tri igralce imajo še gostitelji Nemci, Turki, Hrvati, Grki in Španci.

Dragić je sezono sklenil v Brooklynu, nadaljeval jo bo v Chicagu. Foto: AP Photo/Steven Senne via Guliver

Končna številka bi lahko bila tudi še nekoliko nižja, saj se nekaj košarkarjev spopada s težavami zaradi poškodbe. Med vidnejšimi je nemški center Daniel Theis.

Brez igralca iz lige NBA pa je sicer je sedem izbranih vrst, kar 17 se jih torej lahko pohvali, da so v svoji državi razvili talent, ki je sposoben preboja na najvišjo raven tekmovanja.

Po dosežkih izstopa predvsem že omenjena zvezdniška triperesna deteljica Dončić, Jokić, Antetokounmpo. Med najvidnejše akterje zagotovo sodi tudi francoski center Rudy Gobert, trikratni najboljši obrambni košarkar sezone.

Dovolj pomembne vloge v svojih moštvih, da so minulo sezono igrali tudi v začetni peterki, uživajo še Domanantas Sabonis in Jonas Valanciunas iz vrst litovske reprezentance, Evan Fournier iz francoske, Bojan Bogdanović in Ivica Zubac iz hrvaške, Franz Wagner iz nemške, Alperen Sengun iz turške, Jusuf Nurkić iz bosanske in Lauri Markkanen iz finske izbrane vrste.

Igralci iz lige NBA na EuroBasketu 2022 (36)

Francija (4): Evan Fournier (New York Knicks), Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves), Timothe Luwawu-Cabarrot (prost igralec), Theo Maledon (Oklahoma City Thunder)

Slovenija (3): Luka Dončić (Dallas Mavericks), Goran Dragić (Chicago Bulls), Vlatko Čančar (Denver Nuggets)

Grčija (3): Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Thanasis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Tyler Dorsey (Dallas Mavericks)

Hrvaška (3): Bojan Bogdanović (Utah Jazz), Dario Sarić (Phoenix Suns), Ivica Zubac (Los Angeles Clippers)

Nemčija (3): Dennis Schröder (prost igralec), Daniel Theis (Indiana Pacers), Franz Wagner (Orlando Magic)

Španija (3): Usman Garuba (Houston Rockets), Juancho Hernangomez (Toronto Raptors), Willy Hernangomez (New Orleans Pelicans)

Turčija (3): Cedi Osman (Cleveland Cavaliers), Alperen Sengun (Houston Rockets), Furkan Korkmaz (Philadelphia 76ers)

Gruzija (2): Goga Bitadze (Indiana Pacers), Sandro Mamukelashvili (Milwaukee Bucks)

Italija (2): Simone Fontecchio (Utah Jazz), Danilo Gallinari (Boston Celtics)

Litva (2): Domantas Sabonis (Sacramento Kings), Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans)

Ukrajina (2): Alex Len (Sacramento Kings), Sviatoslav Mykhailiuk (Toronto Raptors)

Bosna in Hercegovina (1): Jusuf Nurkić (Portland Trail Blazers)

Češka (1): Vit Krejci (Oklahoma City Thunder)

Črnagora (1): Marko Simonović (Chicago Bulls)

Finska (1): Lauri Markkanen (Cleveland Cavaliers)

Izrael (1): Deni Avdija (Washington Wizards)

Srbija (1): Nikola Jokić (Denver Nuggets)

Statistika igralcev v zadnji sezoni v ligi NBA

V oklepaju je ekipa, v kateri je igralec nastopal minulo sezono. V primeru Daria Šarića je navedena sezona 2020/21, saj v sezoni 2021/22 zaradi poškodbe ni nastopil.

Komentari

Vaš komentar