Mladostniško gibanje za svetlejšo prihodnost z Luko Dončićem

Foto: Profimedia

Dallas Mavericks vstopajo v šesto sezono z Luko Dončićem. Po nekajletnem poizkušanju na silo so v Teksasu ob koncu lanske sezone končno potegnili ročno zavoro in povlekli nekaj potez, ki bi jim morale na dolgi rok pomagati pri izgradnji šampionske ekipe. Je zato pred njimi rezultatsko povprečna sezona? Pregledali smo, kako se je skozi leta spreminjala zasedba okoli slovenskega zvezdnika.

Da je Luka Dončić novi obraz franšize so v Dallasu ugotovili zelo kmalu po naboru leta 2018. Še več, praktično od svoje prve sezone v ligi NBA je bil že med boljšimi košarkarji in tako nemudoma dovolj dober, da je pričel dvigovati rezultatsko krivuljo. Tako so se Teksašani znašli v nenavadnem položaju. Po skoraj dveh desetletjih boja za vrh z Dirkom Nowitzkijem je napočil čas za pomlajevanje in zdrs po lestvici navzdol. Ker so že na začetku tega cikla v kader dodali vsakoletnega člana najboljše peterke sezone, je bilo okno “nabiranja” talentov skozi visoke izbore na naborih zelo hitro zaprto.

Zato so se v Dallasu odločili za iskanje rešitev na trgu. Menjava, ki je najbolj zaznamovala prvih pet let slovensko-teksaškega sodelovanja je brez dvoma dogovor med Dallasom in New Yorkom. Večina se vas zagotovo še dobro spomni januarja 2019 in prihoda Kristapsa Porzingisa, ki naj bi tvoril udaren tandem z Dončićem, a se Slovenec in Latvijec tako na parketu kot ob njem nista najbolje ujela, medtem ko je imel Porzingis še obilo nesreče s poškodbami. Ker je Teksašane ta menjava drago stala, so bila vrata za izboljšavo ekipe v prihodnjih letih močno priprta.

Sezona 2019/20

Osrednja rotacija: Dončić, Porzingis, Finney-Smith, Hardaway, Powell, Kleber, Curry, Wright, Brunson.

Vidnejši prihodi: Wright, Cauley-Stein, Curry, Marjanović.

Vidnejši odhodi: Burke.

Dallas je v sezono 2019/20 prvič vstopil z ekipo, ki je bila nesporno zgrajena okoli in za Luko Dončića. Na naboru Teksašani niso dodali igralca, medtem ko so na trgu ujeli zgolj rezerviste, ki niso pustili vidnejšega vtisa. Ob Dončiću in Porzingisu so bili v pomembnejših vlogah še Tim Hardaway, Maxi Kleber, Dorian Finney-Smith, Dwight Powell in Seth Curry. Dovolj zgovoren je podatek, da so kar trije še od takrat del rotacije Dallas Mavericks, medtem ko se je Curry letos vrnil v Teksas. Mavsi so se v končnico prebili s 7. mesta v zahodni konferenci in izpadli proti LA Clippers.

Dončić je leta 2020 v “mehurčku” dokončno potrdil status superzvezdnika. Foto: Profimedia

Sezona 2020/21

Osrednja rotacija: Dončić, Finney-Smith, Porzingis, Richardson, Hardaway, Kleber, Brunson, Powell, Cauley-Stein.

Vidnejši prihodi: Green, Richardson, JJ Redick, Johnson.

Vidnejši odhodi: J. J. Barea, Curry, Wright.

Po koncu Dončićeve druge sezone je imel takratni športni direktor Donnie Nelson že prve informacije, kaj deluje in kaj ne. Porzingis ni prevzel vloge, ki so mu jo namenili, a morali so poskušati znova. Na naboru so v prvem krogu izbrali Josha Greena, kar se danes kaže kot dobra poteza, a v svoji prvi sezoni je prejemal le drobtinice. Kakšnih večjih menjav pred sezono ni bilo, edina prava okrepitev naj bi postal Josh Richardson, ki je prišel v zameno za Setha Curryja, a je močno razočaral. Ob Dončiću in Porzingisu so bili še naprej enaki podporni členi. Predvsem po zaslugi še boljšega Slovenca je Dallas sezono sklenil višje, na 5. mestu, a znova v prvem krogu končnice naletel na LA Clippers. Porzingis je bil v seriji povsem neviden, pojavili so se prvi pozivi, da je potrebna večja sprememba.

Sezona 2021/22

Osrednja rotacija: Dončić, Brunson, Dinwiddie, Finney-Smith, Hardaway, Bullock, Kleber, Powell, Green.

Vidnejši prihodi: Dinwiddie, Bertans, Bullock, Ntilikina.

Vidnejši odhodi: Porzingis, Richardson, Cauley-Stein.

Kot strela z jasnega ja junija 2021 udarila novica, da je lastnik Mike Cuban odslovil športnega direktorja Nelsona, kar je iz kluba odneslo tudi dolgoletnega trenerja Ricka Carlisla. V njune čevlje sta vstopila Nico Harrison in Jason Kidd. Menjava Porzingisa je bila le še vprašanje časa in se zgodila februarja 2022. Predvsem Spencer Dinwiddie je precej osvežil vse bolj predvidljivo igro Dallasa, medtem ko se je iz ozadja silovito prebijal tudi Jalen Brunson. Že pred sezono se je ekipi pridružil tudi Reggie Bullock, medtem ko so bili še vedno v vidnih vlogah Finney-Smith, Hardaway, Kleber in Powell. Dallas je to poneslo do 4. mesta na Zahodu in vse do konferenčnega finala, kjer so ga izločili poznejši prvaki iz Oaklanda.

Dallas je februarja 2022 dokončno obupal na visokim Latvijcem in ga poslal v Washington. Foto: AP Photo/Alex Brandon via Guliver

Sezona 2022/23

Osrednja rotacija: Dončić, Irving, Bullock, Hardaway, Wood, Green, Kleber, Powell, Holiday.

Vidnejši prihodi: Wood, Hardy, Irving, J. Holiday.

Vidnejši odhodi: Brunson, Dinwiddie, Finney-Smith.

Številni so bili prepričani, da je Dallas s prebojem med najboljše štiri v ligi NBA močno presenetil in naposled imeli prav. Dosežek je le zakril luknje v moštvu, Teksašani niso nadaljevali, kjer so končali. Začelo se je že poleti, ko jim je brez odškodnine v New York odšel Brunson, ki je medtem eksplodiral. Položaj centra, ki je težava praktično že pet sezon, so poskušali zakrpati s Christianom Woodom, a je namera povsem spodletela. Slabi izidi so športnega direktorja Harrisona poslali na trg. Februarja lani je odjeknilo, da iz Brooklyna v Dallas prihaja zvezdnik Kyrie Irving.

Rezultatska krivulja je še naprej drsela navzdol, dovolj, da je Harrison vendarle storil to, kar bi moral Dallas početi od prihoda Slovenca čez lužo – povsem v nasprotju s športnim duhom izgubiti dovolj tekem za še kakšen višji izbor na naboru. Mavsi so naposled ostali brez končnice, prvič po treh letih oz. drugič po uvodni sezoni Luke Dončića.

Brez nabora ni uspeha

Da so v Teksasu to storili prav ob koncu sezone 2022/23, je jasno. Še zaradi menjave Porzingisa so svoj izbor v prvem krogu 2023 dolgovali New Yorku, a le v primeru, da bi ta pristal na mestih od 11 do 30. S porazi ob koncu sezone so si zagotovili prav 10. izbor in ga tako obdržali. Kako so ga vnovčili?

Najprej so 10. izbor izkoristili, da so se znebili slabe pogodbe Davisa Bertansa in iz Oklahome prejeli 12. izbor ter dodali 19-letnega centra Derecka Livelyja. Vanj v Dallasu polagajo upe, da bo dolgoročno zakrpal luknjo po obročem, kjer Powell preprosto ni dovolj kakovosten za višje cilje. Sezono naj bi začel kar v prvi peterki, a z njim bo potrebno biti potrpežljiv.

Bo Lively končno rešil položaj centra  Dallasu? Foto: Profimedia

Nato so iz Sacramenta pridobili še Richauna Holmesa in 24. izbor. Slednjega so uporabili za izbor obrambnega specialista na krilu Olivier-Maxenca Prosperja. Kakšno vlogo mu bo od začetka sezone namenil Kidd, je trenutno težko napovedati.

Mladostniško gibanje v Dallasu

Iz Bostona je v menjavi prišel še Grant Williams, ki s 24 leti prav tako bolj ustreza časovnici Luke Dončića. Po odhodu Finney-Smitha bo predvsem prinesel prepotrebno čvrstost na krilu, kjer mu bo družbo v prvi peterki najverjetneje delal še Josh Green. 22-letni Avstralec v zadnjem obdobju prevzela vse večjo vlogo. Omeniti velja še Jadena Hardyja, ki se razvija v iskrico s klopi na branilskem položaju. Šteje 21 let.

Dončić (24), Williams (24), Green (22), Hardy (21), Lively (19) in Prosper (21) tako sestavljajo novo ogrodje prihodnosti franšize Dallas Mavericks. Z izjemo Dončića in Williamsa gre pri ostali četverici za večinoma še neizdelane košarkarje, pred katerimi je sezona učenja in napredka.

Prosper, Green in Hardy. Foto: Profimedia

Od izkušenejših so še vedno v moštvu Hardaway, Kleber in Powell, ki bodo sezono začeli kot del rotacije, a jim grozi izrazito zmanjšanje vlog. Vse bo seveda odvisno od korakov najmlajših članov ekipe in tudi darežljivosti glavnega stratega pri delitvi minut.

Precejšnje vprašanje ostaja Kyrie Irving. Z Dončićem tvorita udarno navezo franšize, a se v zaključku lanske sezone še nista najbolje ujela. Od njiju bo zagotovo najbolj odvisna bilanca zmag in porazov.

Upoštevajoč številne neznanke, mladostnike, ki se še prebijajo v ospredje in najstniku na položaju centra ni presenečenje, da stavnice Teksašanov ne uvrščajo v krog favoritov za naslov, a jih tudi ne povsem odpisujejo. Kotirajo nekje od šestega do osmega mesta v zahodni konferenci oz. se jih pričakuje v srditem boju za končnico.

Dallas začenja na pravi praznik v San Antoniu, kjer bo v noči na četrtek, 26. oktobra debitiral Victor Wembanyama.

Sezona 2023/24

Osrednja rotacija: Dončić, Irving, Williams, Green, Hardaway, Lively, Kleber, Powell, Hardy, Exum, Curry.

Vidnejši prihodi: Williams, Lively, Prosper, Exum, Curry, Jones.

Vidnejši odhodi: Wood, Bertans, Bullock, Ntilikina, McGee.