Narobe svet: Slovenija najboljša reprezentanca nekdanje Jugoslavije

Nogomet 17. Okt 202316:00 6 komentarjev
Benjamin Šeško
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska nogometna reprezentanca je na izvrstni poti, da se po mundialu 2010 znova uvrsti na veliko tekmovanje. Ker se kvalifikacije za evropsko prvenstvo približujejo koncu, smo se sprehodili skozi skupine in pogledali, kako v boju za nastop v Nemčiji kaže ostalim državam nekdanje Jugoslavije.

V živo iz Belfasta:

Pogled na lestvico Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ne pušča nobenega dvoma, katere reprezentance s področja nekdanje skupne države veljajo za najboljše. Visoko šesto mesto mesto na njej zaseda Hrvaška, na 28. mestu jim sledijo Srbi, medtem ko so Slovenija, BiH, Severna Makedonija in Črna gora strnjene med 59. in 68. mestom. Na papirju za daleč najslabše veljajo nogometaši Kosova, ki so šele 111. reprezentanca sveta. A že ob pogledu na uvrstitve omenjenih reprezentanc v kvalifikacijskih skupinah za evropsko prvenstvo postane jasno, da Fifina razpredelnica še zdaleč ne odraža realnega stanja.

Hrvaška:

Svetovna podprvakinja iz Rusije in tretjeuvrščena vrsta z mundiala v Katarju je v skupini D ob Turčiji, Walesu, Armeniji in Latviji veljala za nespornega favorita. V omenjeni vlogi je bila še pred tednom dni, vse do obračunov s Turčijo in Walesom, na katerih je izgubila, zdrsnila na tretje mesto in se z le desetimi osvojenimi točkami po šestih odigranih tekmah znašla v resnih težavah. Če se sosedi želijo vnovično uvrstiti na evropsko prvenstvo, kjer so doslej manjkali le leta 2000, morajo proti Latviji in Armeniji osvojiti več točk kot Wales, ki ga čakata domača dvoboja s Turki in Armenci.

Foto: Profimedia

Statistični modeli sicer dajejo Hrvaški zelo dobre možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo. V tem trenutku ima po omenjenih izračunih približno 60-odstotne možnosti, da se na tekmovanje uvrsti neposredno, in 40-odstotne možnosti, da tja pride prek dodatnih kvalifikacij.

Srbija in Črna Gora:

Foto: Profimedia

Reprezentanci sta se po lanskem žrebu v Frankfurtu znašli v isti skupini, skupini G. Poleg njiju je ples kroglic vanjo uvrstil še Madžarsko, Litvo in Bolgarijo. V najboljšem položaju je s 14 osvojenimi točkami zaenkrat Madžarska, ki je proti Litvi zapravila prvo zaključno žogico za potrditev vstopnice za EP. Srbija je po zmagi nad medsebojnem obračunu s Črno goro druga, tretja Črna gora je ostala pri osmih, a ima še vedno tekmo manj. S tem ima tudi tretjeuvrščena ekipa skupine G še možnosti za pot v Nemčijo.

Slovenija:

Slovenja Finska slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Sliši se skoraj neverjetno, a od vseh reprezentanc s področja nekdanje Jugoslavije je največ točk v kvalifikacijah za nastop v Nemčiji doslej zbrala prav Slovenija. Igralci selektorja Matjaža Keka so jih doslej osvojili že 19, svoj točkovni izplen pa so nazadnje povečali v torek na gostovanju na Severnem Irskem. Kako dobro kaže Slovencem v boju za nastop na evropskem prvenstvu, pove tudi podatek, da je trenutno edina reprezentanca iz nekdanje skupne države, ki v svoji skupini zaseda prvo mesto. Od EP jih loči le še zmaga nad Dansko ali pa vsaj remi na domači tekmi proti Kazahstanu.

Bosna in Hercegovina:

Foto: Profimedia

Nogometna reprezentanca Bosne in Hercegovine je po ponedeljkovem visokem domačem porazu proti Portugalski z 0:5 ostala brez možnosti, da bi si zagotovila neposredno uvrstitev na Euro 2024, lahko pa ji to še vedno uspe prek marčevskega zaključnega turnirja v ligi narodov. V skupini J se dva kroga pred koncem z devetimi točkami nahaja na predzadnjem mestu, pred njo pa so tako Islandija, Luksemburg, Slovaška in Portugalska, ki se je z osmimi zmagami in gol razliko 32:2 že zagotovila nastop v Nemčiji.

Severna Makedonija:

Severni Makedonci so pred dvema letoma proslavljali zgodovinski prvi nastop na evropskem prvenstvu, glede na razplet zdajšnjih kvalifikacij pa bodo bržkone morali na drugega še nekoliko počakati. Po sobotnem porazu proti Ukrajini z 0:2 (v torek so bili prosti) so v izjemno zahtevni skupini A, v kateri so še Angleži, Italijani in Maltežani, ostali brez teoretičnih možnosti za uvrstitev v Nemčijo.

Kosovo:

Foto: Profimedia

Čeprav je Kosovo minuli teden pod vodstvom Slovenca Primože Glihe proti Andori vpisalo svojo prvo zmago v teh kvalifikacijah, pa se reprezentanca najmlajše evropske države v skupini I nahaja na presenetljivem četrtem mestu. Možnosti za neposredno uvrstitev na Euro več nima, kar je v veliki meri posledica kar štirih remijev, ki jih je vpisala proti Švici, Romuniji, Andori in Izraelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje