Najvišje leteči zmaj, ki trka tudi na vrata lige NBA

Eurocup 30. Nov 20227:00
Foto: Aleš Fevžer

Cedevita Olimpija je minuli konec tedna v svojih vrstah končno pozdravila veliko poletno okrepitev, na katero bo lahko računala tudi danes v evropskem pokalu. Po dolgotrajnem vračanju po poškodbi noge se je namreč na parket vrnil mladi hrvaški center Karlo Matković, čigar talent bi lahko v prihodnjih letih tudi prerasel evropske okvirje. Letos ga je namreč na naboru izbrala NBA franšiza New Orleans Pelicans.

“Morda bom že po tej sezoni odšel tja,” je v pogovoru za Sportklub nabor komentiral nasmejani hrvaški biser, ki se zaveda, da ga do takšnega preskoka čaka še dolga pot: “Najprej moram opraviti svoje in ostati zdrav. Odvisno je tudi od njihovih načrtov za ekipo. Motivacije mi ne manjka, nikoli mi je ni. Tu sem, da delam, da se pripravljam, to je to.”

Karlo Matković se je v Cedevito Olimpijo vrnil po treh zelo uspešnih sezonah na posojah v OKK Beograd in Mega Basketu. Svojo igro je razvil do te mere, da ga je junija, na zadnjem naboru lige NBA, izbrala franšiza New Orleans Pelicans, kjer status največjega zvezdnika uživa veliki ameriški up Zion Williamson. V Ljubljani so od Hrvata pričakovali veliko. Zaradi poškodbe so do danes dobili le drobtinice, ki pa so tako glavnega trenerja Jurico Golemca kot navijače pustile lačne, saj je v teh omejenih minutah že ponudil vpogled v svoj razkošen talent.

Gospodar “zračnega prostora” nad obema obročema. Foto: Aleš Fevžer

Srečen, da je nazaj

“Poškodba je bila še od evropskega prvenstva. Obrnilo mi je skočni sklep, nastali sta dve rupturi na ligamentu in veznem tkivu,” je o poškodbi, s katero se je v klub vrnil po koncu evropskega prvenstva, spregovoril 21-letni košarkar. V zeleno-oranžnem dresu je debitiral 7. oktobra v ligi ABA, ko so zmaji gostovali v Splitu. Čeprav je odigral le 12 minut, je vpisal 8 točk, 6 skokov in 3 blokade, a žal staknil tudi novo poškodbo.

Svoj drugi nastop je tako zabeležil šele v soboto ob zmagi proti Zadru v ljubljanski Hali Tivoli. V 16 minutah je dosegel 12 točk, predvsem pa je zadovoljen, da je znova na parketu: “Srečen sem in vesel, da so težave s poškodbo za mano. Zdaj je moja želja nadaljevati z dobrim delom, da lahko čim bolj pomagam ekipi.”

Novo priložnost bo imel že danes ob 18. uri, ko zmaji v EuroCupu gostujejo pri litovskem Lietkabelisu. Ljubljančani so po petih krogih skupinskega dela še brez zmage in na dnu lestvice, negativni niz pa bodo poskušali prekiniti tudi z Matkovićem. V Panevezys naj bi sicer potoval tudi Zoran Dragić, ki se je z evropskega prvenstva prav tako vrnil s poškodbo in še čaka na prvi nastop to sezono.

Zmaji letos močno pogrešajo doprinos Zorana Dragića. Foto: Aleš Fevžer

Talent so prepoznali tudi v ligi NBA

Navijači bi morali Matkovića zaradi atraktivnih zabijanj hitro vzljubiti. Gre za enega bolj atletsko nadarjenih košarkarjev z območja nekdanje skupne države, za svojo največjo odliko pa sam izpostavi predvsem energijo. “Iskreno mislim, da je to energija. Tečem in se borim na obrambni strani, v napadu igram moštveno, pokaže se energija, atletika, tudi kakšna atkrativna akcija.”

Njegov talent so opazili tudi v ZDA, kjer je letos preživel precej časa. Pred naborom je s številnimi klubi opravil tudi individualne treninge ter se tako postavil v izložbeno okno. “Veliko se je dogajalo v zadnjem obdobju. Doživel sem precej sprememb in novih izkušenj. Od maja do septembra sem se ukvarjal z reprezentanco, naborom in aktivnostmi pred naborom. Bilo je precej izčrpljujoče, a šlo je za zabavne izkušnje,” pove Matković.

Da ga bodo v New Orleansu naposled izbrali, ni vedel vse do izbora, ki se je zgodil sredi noči po slovenskem času. “Nič nisem vedel. Rekli smo si, ‘kar bo, bo.’ Pelicansi smo me izbrali z 52. izborom, res je bilo lepo to doživeti. Pričakovali so, da še spim, saj je bilo pri nas 6.00 zjutraj. Iz kluba so mi poslali sporočilo. Nato me je poklical Miško (Ražnatović, njegov agent, op.a.) in vprašal, če bedim in spremljam. Povedal sem mu, da gledam in je vse super. Malce me je prijela nervoza.”

Foto: Profimedia

Po izboru je na poletni ligi v Las Vegasu tudi oblekel dres novega kluba. Po poročanju Spors Illustrated pa v le 14 minutah igre precej navdušil vodilne može organizacije, ki so prepričani, da bi lahko v prihodnosti postal NBA košarkar.

Kaj mu je prinesla ameriška izkušnja, še vprašamo? “Dobil sem samozavest, da se lahko pomerim proti več ali manj vsakomur. Videl sem, kjer je trenutno moja košarka in tudi, kje še lahko napredujem. Lepa izkušnja in pogled v prihodnost,” je odvrnil Matković.