Navdihujoča zgodba enorokega košarkarja

FOTO: Profimedia.

Enmanuel Hansel je 20-letni košarkar, ki ima samo eno roko. Mladenič iz Dominikanske republike je senzacija ameriške študentske košarke, o katerem govorijo povsod po svetu. Prepričan je, da se lahko prebije tudi v ligo NBA. Preberi več

“Spomnim se, ko sem čakal na mamo, da mi zaveže vezalke, a ker ni imela časa, saj je kuhala, sem si jih prvič zavezal sam. To je bila zame velika zmaga,” se je v intervjuju za AP na dogodek, ko je bil star sedem let, spomnil Enmanuel Hansel.

Toda to je bil le majhen korak. Naslednji, veliko večji, je bil, da se nauči teči brez ene roke. Na začetku je imel zaradi izgube ravnotežja veliko težav. To potrjujejo tudi številne brazgotine, ki jih ima še danes na rokah in nogah.

FOTO: Profimedia.

Usodna nesreča šestletnika

Roko je izgubil v nesreči leto pred tem. V mestu Las Mina v Dominikanski republiki, kjer je odraščal v eni izmed tamkajšnjih revnih četrti, se je nanj zrušil zid, po katerem je plezal ob otroški igri z vrstniki.

Dve uri je bil ujet pod ruševinami. Ko so ga rešili, so mu morali amputirati levo roko. Malo od ramena navzdol.

“Ko sem prišel domov, sem mislil, da je vsega konec,” se zdaj spominja tragičnega dogodka, po katerem je v bolnišnici preživel pol leta.

Toda nesreča ni bila konec, ampak šele začetek zgodbe, ki danes navdušuje ves košarkarski svet. Z bejzbola, ki ga je igral pred tem, je presedlal na košarko, ki jo je imel v krvi. Njegov oče jo je namreč vrsto let igral v Dominikanski republiki.

Najprej se je moral naučiti teči

Sprva je trdo garal, da je sploh lahko normalno tekel in skakal. Potem se je moral naučiti blokirati, preigravati, skakati in seveda metati z eno roko.

Odlično mu je šlo in hitro je postal zvezdnik z lokalnih košarkarskih igrišč. Da je bil vse boljši, je skrbela tudi genetika. Z 12 leti je bil visok že 183 centimetrov. Ko je bil star 14, je žogo prvič zabil v koš.

“Toda takrat sem si želel predvsem igrati, še zdaleč si nisem mislil, da bom prišel tako daleč, kot sem,” pravi Hansel, ki ima danes 1,6 milijona sledilcev na Instagramu, 2,8 milijona na TikToku, posnetki njegovih vragolij na raznih platformah pa nabirajo več milijonov ogledov. Eden celo 31 milijonov.

Odšel je v ZDA in med srednješolci blestel

Spletna senzacija je postal, ko se je leta 2020 na spletu pojavil posnetek, kako igra ulično košarko v Santo Domingu. Še istega leta se je pojavil v oddaji na nacionalni televiziji. Glas o košarkarju, ki navdušuje, čeprav ima le eno roko, je vse bolj segal tudi zunaj meja Dominikanske republike. Tudi zaradi tega, ker se je Hansel začel pojavljati na raznih košarkarskih kampih v ZDA.

FOTO: Profimedia.

Januarja 2021 se je preselil v ZDA, potem ko je dobil šolnino na srednji šoli Kissimmee na Floridi. Ko je prišel, so nanj tako soigralci kot nasprotniki gledali kot na spletno senzacijo, ki je v ekipi bolj za zabavo, toda pozneje so hitro spremenili mnenje.

Zaradi odnosa, ki ga je kazal. Na treningih je bil najbolj marljiv, na tekmah pa najbolj borben. Seveda pa tudi zaradi številk. Sezono je končal s povprečjem 25,9 točke, 11 skokov, 6,9 asistence in 3,4 blokade na tekmo.

“Sprva so vsi mislili, da gre le za spletno atrakcijo in je vse skupaj trik, šele potem pa so videli, da gre tudi za sijajnega košarkarja, ki lahko igra proti najboljšim v državi,” je o njem govoril njegov trener Ricardo Catala, ko je Hansel že postal senzacija in se je o njem v košarkarskem svetu veliko govorilo.

Zabijanje med študenti, ki je zaokrožilo po svetu

Poleti 2022 je imel na mizi več ponudb za igranje košarke na najvišji študentski ravni. Odločil se je za univerzo Northwestern v Louisiani. Sprva je – tudi zato, ker se je ekipi zaradi sponzorskih obveznosti priključil z zamudo – igral bolj malo in na prvi koš čakal pet tekem.

Dočakal ga je decembra, ko je pri zmagi Northwest Demons nad Monroe Warhawks z 91:73 dosegel pet točk. Najprej je zadel lepo polaganje, potem prvi prosti met, po drugem pa zgrešil, a skočil za žogo in jo močno zabil v koš.

Super akcija in poteza, ki je navdušila splet. To potezo je v živo v dvorani videlo 1.600, na spletu pa več deset milijonov ljudi.

“To je bil koš, ki mi je dal vedeti, da nikoli ne smeš obupati. Vem, da je moja družina ponosna,” je povedal Hansel, ki je pozneje pet točk dosegel še dvakrat in sezono zaključil s povprečjem 1,7 točke na 20 tekmah, ki jih je odigral.

Igral je v povprečju nekaj več kot osem minut na tekmo in pustil zelo dober vtis.

Velik navdih za invalide

“Je velik navdih za vse invalidne otroke, ki imajo občutek, da so omejeni. Ne morete si predstavljati, koliko sporočil sem dobil od staršev otrok s posebnimi potrebami, ki so navdušeni nad njegovo zgodbo in pravijo, da jim je v veliko pomoč,” je bil ponosen tudi prvi mož univerze Northwestern Marcus Jones, ki je bil tudi med najbolj zaslužnimi, da je Hansel prišel tja. Tekoče namreč govori špansko, kar je bil v prepričevanju fanta, ki takrat še ni znal govoriti angleško, velik plus.

“Odličen košarkar je, najbolj pa me navdušuje njegov odnos. Čeprav je okoli njega velik pomp, v ospredje vedno daje ekipo. Daje nam veliko. Ekipa in soigralci so ga hitro vzljubili,” ga je pohvalil trener v Louisiani Corey Gipson, ki enorokega dečka zelo ceni.

To potrjuje tudi dejstvo, da ga je lani poleti, ko se je preselil na univerzo Austin Paey v Tennesseeju, popeljal s sabo.

V drugi sezoni v prvi diviziji lige NCAA Hansel igra že precej več. Na uvodnih 18 tekmah v povprečju slabih 18 minut. Decembra lani pri zmagi nad univerzo Midway skorajda prišel do dvojnega dvojčka. Zbral je deset skokov in osem točk.

“Neverjetno dober in poseben je. Predvsem me navdušujeta njegova delovna etika in prepričanje v končni cilj. Zanj je meja le nebo,” je o Hanselu povedal Brandon Jenkins, košarkarski analitik 24/7 Sports.

FOTO: Profimedia.

Verjame, da bo zaigral v ligi NBA

Lahko pride celo do lige NBA? “Verjamem, da mi bo uspelo. To je moj velik cilj,” pravi Hansel, ki igra na isti poziciji kot Luka Dončić in v višino meri tri centimetre manj (198).

Ob napovedi, da bi lahko enoroki fant iz Dominikanske republike nekoč zaigral v isti ligi kot slovenski košarkarski čudež, se še danes marsikdo nasmeji.

Toda smejali so se tudi pred leti, ko je Hansel z eno roko preigraval na prašnih ulicah revnih četrti v Dominikanski republiki in sanjal, da bo od košarke nekoč živel.

Danes je denarja s košarko zaslužil že kar nekaj. Podpisane ima sponzorske pogodbe s podjetji Adidas, Gatorade in še številnimi. Nastopil je celo v oglasu, ki so ga vrteli v času lanskoletnega finala lige NBA.