Bizarna severnokorejska košarkarska pravila

Košarka 15. Jan 202419:56 3 komentarji
Foto: Profimedia

Severna Koreja slovi kot najbolj izolirana država na svetu. O dogajanju na severni polovici korejskega polotoka ne vemo veliko, v tančico skrivnosti je zavita tudi tamkajšnja košarka. Po spletu krožijo le zapisi o nenavadnih pravilih, ki naj bi jih že pred skoraj 20 leti uvedel pokojni Kim Džong-il.

Košarka v Severni Koreji velja za razmeroma popularen šport. Vse seveda izvira z vrha navzdol. Velik ljubitelj košarke in predvsem lige NBA je bil Kim Džong-il, pokojni oče trenutnega vrhovnega vodje te izolirane azijske države. Ker jabolko ne pade daleč od drevesa, enako velja za Kim Džong-una.

Da je temu res tako, je že pred dobrim desetletjem dokazal z nenavadnim prijateljstvom. Severno Korejo je obiskal nekdanji legendarni član Chicago Bulls Dennis Rodman. Naposled se je izkazalo, da ni šlo zgolj za enkratni reklamni trik, temveč je ekscentrični košarkar, ki je slovel po neizprosni borbenosti in igri v obrambi, tja odpotoval večkrat in se predvidljivo znašel tudi sredi nekaterih mednarodnih incidentov.

Rodman ob enem od obiskov Pjongjanga leta 2014. Foto: Profimedia

Jordan zavrnil povabilo

Odprto vabilo za obisk je že leta 2000 prejel tudi Michael Jordan, takrat še s strani vodje Kim Džong-ila, ki je bil strasten navijač Bikov in naj bi imel v svoji video zbirki prav vse tekme, na katerih je nastopil “Air Jordan”. Michael je njegovo vabilo zavrnil.

V mednarodni košarki je prisotnost Severne Koreje zelo slabo zaznana. Na olimpijskih igrah ali svetovnih prvenstvih moška ali ženska izbrana vrsta ni nikoli nastopila. Dvakrat so se fantje udeležili le azijskega prvenstva. V letih 1991 in 1993. Ob zadnjem nastopu so Severnokorejci osvojili celo srebrno medaljo. Krajšo brado ima nastop ženske reprezentance, ki se je po 32 letih zatišja na azijskem prvenstvu znova pojavila leta 2022 in zasedla četrto mesto.

Severna Koreja je v tekmi za bron izgubila proti Južni Koreji. Foto: Profimedia

Še manj je znanega o severnokorejski košarkarski ligi. Pravila igre naj bi bila v državnih prvenstvih precej unikatna, za kar je poskrbel že Kim Džong-il. Prve omembe o spremenjenem sistemu točkovanja izvirajo iz leta 2006. Od spremembe na oblasti leta 2011 pa naj bi svoj dotik dodal tudi Kim Džong-un.

Unikatna pravila v severnokorejski košarki:

Vsako zabijanje šteje tri točke in ne običajni dve. S tem naj bi želeli poskrbeti za bolj atraktivno igro.

Met za tri točke postane vreden štiri točke, če žoga skozi obroč potuje brez, da bi se dotaknila obroča. Le kaj bi dal Stephen Curry, da bi to pravilo sprejeli v ligi NBA …

Za vsak zgrešeni prosti met se ekipi ena točka odšteje. Kariera Shaquilla O’Neala bi se s takšnim točkovanjem razpletla precej drugače, bi pa po drugi strani pridobil točke za vsa zabijanja.

Vsak zadeti met iz igre v zadnjih treh sekundah tekme šteje kar osem točk. Torej tudi prednost sedmih točk ni varna.

Ob izenačenem izidu se tekma konča z remijem, podaljškov ni.

Foto: Profimedia

Seveda na spletu praktično ni mogoče najti posnetkov tekem severnokorejske lige NKL. Težko je izbrskati že število ekip v prvoligaški konkurenci. Po nekaterih virih vsebuje zgolj šest klubov. Številni državljani naj se niti ne bi smeli udeležiti tekem s tribun, temveč so mesta rezervirana za zgornji sloj.

Kakšno je dejansko stanje, je brez obiska skoraj nemogoče potrditi. Kot še danes težko verjamemo, da je pokojni Kim Džong-il ob prvem srečanju z golfom na igrišču z 18 luknjami, kar enajstkrat žogico v luknjo pospravil v prvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje