Nenavadna ameriška kritika Luki Dončiću

Košarka 17. Jul 202216:29 > 17:12 2 komentarja
luka dončić dallas mavericks
Luka Dončić. Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports via Guliver

Poletna košarkarska tržnica v ligi NBA se je, vsaj ko je govora o podpisovanju prostih košarkarjev, že skoraj povsem umirila. Dallas Mavericks so uspeli "ujeti" le izkušenega centra JaVala McGeeja, kar je zadosten razlog, da je bil posledično celo Luka Dončić deležen kritike s strani novinarja medijskega giganta ESPN.

Vodilni možje Dallas Mavericks so želeli po uspešni lanski sezoni, ko so se v končnici prebili vse do konferenčnega finala zahodne konference, za prihodnost še okrepiti. V ta namen so v menjavi iz Houstona pripeljali visokega košarkarja Christiana Wooda. Na naboru so nato s 37. izborom dodali Jadena Hardyja.

Julija je sledilo odprtje tržnice prostih košarkarjev, kjer pa so Teksašani doživeli hladen tuš. Izgubili so drugo najpomembnejše orožje iz lanske sezone Jalena Brunsona, ki je odšel v New York, a odličnega branilca niso nadomestili, temveč pripeljali le še enega visokega košarkarja, 34-letnega JaVala McGeeja.

Strokovnjaki se strinjajo, da Dallasu zdaj manjka vsaj še en dober kreator oziroma košarkar, ki je močan na žogi. Takšna sta zdaj le Luka Dončić in Spencer Dinwiddie.

Po odhodu Brunsona naj bi se v prvo peterko preselil Dinwiddie. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Pomanjkanje pomoči pri lovu na okrepitve

Na podcastu The Hoop Collective, ki ga gosti Brian Windhorst, se je ob poletne aktivnosti obregnil novinar ESPN Tim MacMahon, ki že vrsto let podrobneje spremlja tudi Dallas Mavericks. Nekaj krivde je preložil tudi na slovenskega zvezdnika.

Po njegovem mnenju bi moral Luka pokazati več zanimanja pri novačenju morebitnih okrepitev. “V klubu ga vprašajo za mnenje, a ni najbolj vključen v odločitve. Do zdaj niti ni pokazal zanimanja, da bi bil pri tem bolj udeležen. Večino časa po sezoni preživi v Evropi in ni tip človeka, ki bi ga zanimalo novačenje,” je dejal MacMahon.

V njegovih besedah je tudi nekaj ironije, saj so prav košarkarji, ki se (pre)pogosto vmešavajo v delo športnih direktorjev, prav tako deležni kritik. Eden najbolj šolskih primerov je zagotovo LeBron James, ki je znan po svojem vmešavanju v kadrovanje.

Poteze, ki bi lahko razjezile Dončića

MacMahon je bil sicer še precej bolj oster do kluba. V pogovoru so se namreč spraševali, če so zadnje poteze Mavsov res dobre za ohranjanje zadovoljstva slovenskega reprezentanta. Kot razloge so navedli tri spremembe, ki bi lahko 23-letnega organizatorja igre tudi nekoliko razjezile.

Drugega najboljšega igralca moštva Brunsona so izgubili zastonj, prav tako so v menjavi za Wooda iz Dallasa poslali najboljšega prijatelja Dončića v Dallasu Bobana Marjanovića, nato niso uspeli najti kupnega jezika niti z Goranom Dragićem.

Omeniti velja, da je Luka v intervjuju za špansko Marco pred dnevi namignil, da pričakuje še kakšno potezo kluba. Tako je Dallasu prvič v štirih letih kariere čez lužo vsaj malce namignil, da bodo morali počasi tudi pri kadrovanju prestaviti kakšno prestavo višje.