“Vsi bi želeli košček Dončića”

Košarka 10. Sep 20217:00 0 komentarjev
Luka Dončić na otvoritvi prenovljenega košarkarskega igrišča. Foto: Uroš Kokol.

Da se za prihodnost slovenske košarke ni bati, je v pogovoru za Sportklub poudaril generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović. Minulo poletje so slovenske ljubitelje košarke razvajale tudi številne mlajše izbrane vrste, iz katerih verjame, da bo zrastlo tudi nekaj članskih reprezentantov. Medtem ko je za Luko Dončića dejal, da mu je treba pustiti več prostora. "Vsi bi želeli košček Luke," svari.

Za slovensko košarko je izjemno poletje. Člani so se na krilih izjemnega Luke Dončića prvič prebili na olimpijske igre in v Tokiu osvojili končno četrto mesto. Reprezentance fantov do 20, 18 in 16 let ter deklet do 18 in 16 let so na challengerjih, ki so nadomestili odpadla evropska prvenstva, skupaj odigrale 25 tekem in 23-krat slavile.

“Zgodijo se takšne generacije, ki so že dolgo skupaj, dobro funkcionirajo in imajo vrhunske talente. Tokrat se je izšlo, druga leta se ne izide. Osnovna stvar je, da iz te generacije naredimo košarkarje za člansko reprezentanco,” je o minulem poletju spregovoril eden najboljših košarkarjev v zgodovini Slovenije, ki že nekaj let za zvezi zaseda položaj generalnega sekretarja.

Štiri od petih reprezentanc so osvojile prvo mesto, le ena drugo. Hkrati sta si reprezentanci fantov in deklet do 16 let priigrali še uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo.

“Smo na dobri poti, če se bodo razvijali tako, kot so začeli in bodo zdravi, potem bomo imeli v prihodnosti dosti igralcev iz teh reprezentanc, če pogledamo poletje kot celoto,” je ponosno dodal Rašo, ki je v ligi NBA igral kar 12 sezon in leta 2005 s San Antoniom osvojil tudi šampionski prstan.

Rašo Nesterović je za slovensko reprezentanco nastopil na 52 uradnih tekmah in skupno vpisal 530 točk.

Zdaj je njegova naloga tudi skrb za naslednje generacije slovenskih košarkarjev: “Klubi so glavni generatorji in proizvajalci igralcev, zveza pa v tem mesecu in pol ali dveh, kolikor jih imajo na voljo reprezentance, poizkusi narediti čim več. Imamo tudi programe za mlajše skozi celo leto, ki so se pokazali za koristne in uspešne, zato bomo s tem nadaljevali in jih poskušali nadgraditi še na višji nivo.”

Vsi bi imeli en delček Luke

Zelo zadovoljen je tudi nad novo pridobitvijo Ljubljančanov, ki so s strani Dončića dobili prenovljeno košarkarsko igrišče v Savskem naselju: “Ko smo bili mulci, smo bili ves čas na igriščih in enako tisti pred nami. Mislim, da je to neka osnova, nek dober začetek. Ne bodo vsi NBA igralci, je pa povezava s športom, ki te pripravi že od začetka življenja, ne glede na to ali si na koncu športnik ali ne.”

Spregovoril je tudi o igrah superzvezdnika Dallas Mavericks, ki praktično od tekme do tekme skrbi za nove mejnike. Tako je Slovenijo prvič v zgodovini popeljal na olimpijske igre, v ligi NBA je bil v treh sezonah že dvakrat izbran v najboljšo peterko sezone. Postaja globalna zvezda.

Luka Dončić na otvoritvi prenovljenega igrišča, foto: Uroš Kokol.

“V bistvu je šele na začetku. Mislim, da je treba tudi njemu dati čas in prostor, da ga preveč ne zbombardirajo vsi. Vsi bi imeli en delček Luke, na takšen ali drugačen način. Treba ga je pustiti, je še mlad, treba je živeti in uživati v vsem, kar počne. Za njegovo prihodnost pa samo, da bo zdrav in se ni treba bati,” je dejal Rašo.

Imel je tudi priložnost srečati nekaj ključnih akterjev teksaške franšize, ki je avgusta pripotovala v Ljubljano na podaljšanje pogodbe s svojim glavnim košarkarjem. “To so vsi normalni ljudje, če so lastniki klubov in vrhunski trenerji še ne pomeni, da so nekaj posebnega. Normalno razmišljajo in delajo svoj posel,” je o lastniku Marku Cubanu in novemu glavnemu trenerju Jasonu Kiddu spregovoril Nesterović.

Za konec se je dotaknil še govoric, ki zadnje tedne krožijo po ZDA in Sloveniji, da bi se lahko Goran Dragić pridružil Dončiću v Dallasu: “Mislim, da bi bilo to dobro za ene in druge. Bomo videli, kako se bo izšlo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!