Zvezdnika zmotila Jokićeva številka 15

Košarka 12. Jan 202418:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Carmelo Anthony se je v svojem podcastu 7PM in Brooklyn razgovoril o velikem nespoštovanju, ki ga je začutil, ko so v Denverju "njegovo" številko 15 ponudili novincu v ligi NBA Nikoli Jokiću. Prepričan je, da so to storili namenoma.

Danes 39-letni zvezdnik lige NBA je košarkarske copate na klin obesil že leta 2022. Med elito je odigral kar 1.260 tekem rednega dela in še 83 v končnici. V karieri, ki je trajala kar 19 let, se je prebil vse do 9. mesta večne lestvice strelcev (28.289 točk). Čeprav je zaigral za šest različnih franšiz in se je od prve v Denverju, ki ga je leta 2003 na naboru izbrala kot tretjega po vrsti, poslovil že pred 13 leti, še danes ni povsem pozabil zapleta z njegovo številko 15.

Carmelo Anthony je bil član Nuggets slabih osem sezon in se v najvišje ležečem ameriškem mestu z NBA moštvom razvil v enega največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu. Pred sezono 2010/11 so se po medijih razširile govorice, da z Denverjem ne namerava podaljšati pogodbe in da naj bi zahteval menjavo. Izrazil je željo, da ga pošljejo v New York, kar je klub naposled pred zaprtjem tržnice tudi storil.

Foto: Profimedia

Tri leta pozneje je Denver na naboru izbral Nikolo Jokića in ga po dodatni sezoni kaljenja iz Srbije poklical v ZDA. Dobil je številko 15, kar je Carmela močno ujezilo. “To je bila nizka poteza. Niso mu ravno ponudili na voljo številk, med katerimi bi lahko izbiral, temveč je bilo bolj v stilu: ‘Izvoli, vzemi številko 15.’ V sredino so postavili Jokića, ki ni imel pojma, kaj se dogaja,” je v podcastu dejal 10-kratni član tekme All-Star.

Jokić v resnici ni kompliciral

“Če bi sam izrazil željo, da si želi nositi dres s številko 15, bi ga lahko opozorili, da je to številka od Mela. Morda bi si jo lahko izbral, ker bi s tem želel izkazati spoštovanje, a verjamem, da so mu jo dali zato, ker so s tem poskušali izbrisati moje dosežke,” je dodal Anthony, ki je v preteklosti že izrazil prepričanje, da bi morala biti njegova številka v Denverju upokojena in umaknjena iz ponudbe.

Čeprav je Anthony prepričan, da mu je klub želel namenoma stopiti na prste, je Jokićev razlog za izbiro številke sicer povsem preprost. Številko 15 je nosil vse od nižjih selekcij v Srbiji, medtem ko je za to kriva velikost. Večinoma so bili dresi večinoma oštevilčeni od 4 do 15, najvišja številka pa je bila tudi največje velikosti. Hrbet mu je krasila tudi v Megi, od koder se je nato tudi prebil v ligo NBA.

Danes sicer ni dvoma, čigav dres bo enkrat pod stropom Ball arene. Seveda tisti, ki nosi ime dvakratnega MVP-ja lige in glavnega junaka ob prvem naslovu v klubski zgodovini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!