Nikola Jokić s prav posebno življenjsko željo

Košarka 29. Dec 202320:14 0 komentarjev
Nikola Jokić v pogovoru z Vlatkom Čančarjem. Foto: Profimedia

Nikola Jokić, ki se zunaj košarkarskih igrišč umika soju žarometov, se je razgovoril v pogovoru s svojim soigralcem Michaelom Porterjem. Na vprašanje, kdo trenutno sodi med najboljše na svetu, je omenil tudi Luko Dončića in med drugim razkril, kako si želi, da bi njegovo življenje izgledalo po karieri.

Srbski košarkarski superzvezdnik ni pogost gost intervjujev. Gre za eno redkih izjem, a ne gre za običajen pogovor z novinarjem. Vprašanja mu je postavljal kar klubski soigralec. Bodimo pošteni, če si ne bi že vrsto let delila garderobe, bi najverjetneje tudi on ostal brez uslišane želje.

Nikola Jokić je v ligi NBA deveto sezono. Od pete izbire na položaju centra se je v Denverju skozi leta prebil do začetne peterke in nato vzpon nadaljeval vse do samega vrha košarkarske piramide. Danes velja za trenutno najboljšega košarkarja na svetu, je dvakratni MVP najmočnejše lige in aktualni prvak.

Kot je pojasnil orjak iz Somborja, je bila njegova prva motivacija po prihodu v ZDA, da bi uspel v košarki. Pozneje se je razvila obsesija, ki je postala način življenja, je pojasnil: “Postaneš obseden z uspehom. Mislim, da je zmagovanje način življenja. Vsaj za našo ekipo v tem trenutku. Zdi se mi, da lahko dobimo prav vsako tekmo. Ko zmaguješ, se zabavaš. To je moja motivacija.”

Medtem ko ima večina športnikov na dan tekme strogo rutino, ki si je ne drznejo zmotiti, pogosto tudi zaradi vraževerja, je pri Jokiću drugače. Takšen, kakršen je na parketu, kjer praktično ne čuti pritiska, je tudi pri sami pripravi na obračun. “Nisem obseden s svojo rutino, poskušam le, da nekako steče. Če med ogrevanjem zgrešim, grem na naslednji položaj, ne razmišljam, da moram najprej zadeti met s prejšnjega položaja. Ali da bi moral recimo zadeti petkrat zapored. Med svojo rutino si ne ustvarjam nepotrebnega pritiska.”

V daljšem pogovoru je odgovarjal tudi na vprašanje, kdo so trenutno najboljši košarkarji lige, če seveda sebe izvzame iz izbora: “Trenutno bi rekel Joel Embiid, Luka Dončić, moram vključiti Kevina Duranta in LeBrona Jamesa, čeprav sta že starejša, Steph Curry, Jayson Tatum, Giannis Antetokounmpo … Nemogoče je izbrati. Morda so komu nekateri igralci bolj všeč kot drugi, a težko je izbrati najboljših pet, ali celo najboljših deset.”

Doncic in Jokic
Foto: Profimedia

Življenje brez telefona, z družino in konji

Pri 28 letih še zdaleč ni rekel zadnje in je tudi letos v fantastični formi. Se pa s košarkarsko kariero izteka tudi njegov čas v javnem življenju. Čeprav se zaveda, da so mediji nujno zlo in je zaradi popularnosti tudi tako dobro plačan – pogodba, ki jo je podpisal letos, mu bo v petih letih navrgla kar 276 milijonov dolarjev – mu slava še zdaleč ni po godu. Po karieri si predvsem želi, da ga ne bi več nihče poznal.

“Upam, da bo otrok, oziroma, upajmo, da bodo otroci name gledali kot na očeta in ne košarkarja. To bo moj življenjski cilj. Še en velik cilj bo, da ne bom imel telefona. Živel bom za trenutek, šel na pijačo s prijatelji, se igral z otroki, ukvarjal s konji in ne bo nihče iz tega delal velike stvari. Danes ljudje iz muhe delajo slona. Ko grem v restavracijo, me ves čas snemajo s telefoni. To je zame nesramno,” je odkrito dejal zvezdnik Denver Nuggets.

Čez 15 let se tako vidi daleč od soja žarometov. Močno si celo želi, da ne bi imel telefona. “Ko bo kariera končana, se bo publiciteta končala. Vidim se okoli družine. Čas bom preživljal z otroki, morda se bodo ukvarjali s kakšnim športom in me bo to okupiralo, preostali čas pa bom namenil konjem. Nekaj jih imam tudi zunaj Srbije, v Italiji, Švedski in Franciji. Morda bom dirkal, to je celo moj skriti cilj. Da potujem po svetu in dirkam s konji. To se sliši zabavno.”

Nikola Jokić z ženo Natalijo in hčerko Ognjeno. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!