20 let po Cimerotiću je na sceno stopil Dončić

Košarka 25. Jun 202222:22 > 28. Jun 2022 10:48 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca, v kateri sta znova zaigrala tudi kapetan Goran Dragić in Luka Dončić, je na pripravljalni tekmi z Italijo v Trstu s svojih vijakov sprala nekaj plasti rje, naoljila svoj stroj in v generalki pred sila pomembnima kvalifikacijskima obračunoma v boju za nastop na SP 2023 slavila visoko zmago (90:71).

V kratkem bo minilo 20 let od prijateljske tekme med Italijo in Slovenijo (0:1), ki so jo v Trstu zaznamovali tudi navijaški izgredi, odločil pa jo je Sebastjan Cimerović. Ta je po lepi podaji Zlatka Zahovića v velikem slogu preigral Christiana Panuccija ter zatresel italijansko mrežo, za katero je sicer skrbel legendarni vratar Gianluigi Buffon. Dve desetletji po odmevni nogometni zmagi, sicer prvi po ”korejski bitki za Šmarno goro” med svetovnim prvenstvom 2002, je v le lučaj oddaljeni dvorani Allianz slovenska košarkarska vrsta v prav tako pripravljalni tekmi ugnala italijanske tekmece. Tokrat v precej manj naelektrenem in v dobršni meri kar prijateljskem ozračju na tribunah, kjer se je zbralo sedem tisoč gledalcev.

Ker so bili navijači obeh reprezentanc pomešani med seboj, jih je bilo na trenutke težko ločiti. Še bolj zaradi tega, ker so tudi mnogi Italijani na tekmo prišli v dresu Luke Dončića. Ta kot globalna športna zvezda in eden najboljših svetovnih košarkarjev tudi v očeh tekmecev uživa neizmerno spoštovanje ter tudi navdušenje. Čeprav je bilo očitno, da LD 77 še ni v pravem tekmovalnem ritmu, pa se je z igralsko aktivnostjo vendarle trudil, da gledalcev ne bi pustil ravnodušnih. Kot tudi veliki povratnik v reprezentanco Goran Dragić.

Foto: Aleš Fevžer

Slovenija je sicer dokaj lahko udejanjila očitno kakovostno premoč, saj velja dodati, da so Italijani nastopili v močno oslabljeni zasedbi, brez osrednjih zvezd. Primorski kolegi so se tako pošalili celo, da je največja zvezda italijanske reprezentance kar selektor Gianmarco Pozzecco. Novinec na klopi italijanske reprezentance je namreč Tržačan, zaradi česar je bil deležen glasnega aplavza. Med tekmo je sicer s številnimi menjavami in obrambnimi manevri skušal iskati ravnovesje. A ob izstopajočih slovenskih posameznikih ter na trenutke strnjeni obrambi, je bilo to praktično nemogoče.

Krasna akcija Luke Dončića in Gorana Dragića:

Italija je tako vodila le z dvema točkama naskoka (2:0). Na celotni tekmi je bila v vodstvu vsega minuto in petnajste sekund. Slovenci so namreč že kmalu po uvodnem ”otipavanju” preveli pobudo. Že v prvem polčasu so vodili s 16 točkami naskoka (53:37), že v tretji četrtini pa je prednost narasla na +26 (72:46). Selektor Aleksander Sekulić je sicer veliko menjal (na parket je poslal trinajsterico), predvsme na koncu prvima zvezdnikoma namenil počitek, a očitno je bilo, da v njegovem konceptu udarno peterko sestavljajo Goran in Zoran Dragić, Luka Dončić, Edo Murić in Mike Tobey.

“Težko pričakovana tekma. Hvala vsem navijačem. Na koncu se je tudi rezultatsko dobro izšlo. Lahko bi odirali bolje, a pravi tekmi nas še čakata,” so bile prve besede selektorja Sekulića, Luka Dončić pa je dodal: “Kot otrok sem z Olimpijo tukaj odigral veliko turnirjev. Vesel sem, da sem se zdaj vrnil še kot reprezentant. Užival sem. Tako kot soigralci. Vedno je lepo igrati v polni dvorani, zato hvala navijačem. Tekma? Iskreno … Igrali smo slabo. No, slabo … Imamo še veliko rezerv. Moramo jih izkoristiti.”

Čeprav sta oba glavna zvezdnika zadnjo četrtino presedela na klopi, sta bila najboljša strelca tekme pri Sloveniji. Dončić je vpisal 12 točk, sedem skokov in pet podaj, starejši od bratov Dragić pa 11 točk in štiri podaje. 13 jih je pri Italiji dosegel Tomas Woldetensae. Pri Slovencih sta zelo dobro igrala tudi Edo Murić in Jakob Čebašek (oba po devet točk), priložnost za igro pa so dobili prav vsi košarkarji.

Foto: Aleš Fevžer

“Igrali smo deloma zares, a se malce držali tudi nazaj. Pomembno je, da smo se malce uigrali, da smo po pripravah dobili tekmovalni občutek. Lahko bi bilo bolje. Predvsem v obrambi. Napad bo že stekel. No, poleg tega pa nismo želeli pokazati vseh kart,” je po tekmi dejal Zoran Dragić.

Zmaga v sosedskih obračunih je resda vedno dobrodošla, obenem prinaša dodaten zagon, vseeno je imela tokratna tekma vendarle priponko pripravljalne. Tržaški test za kapetana Dragića in soigralce je bil tako pomemben predvsem v luči prihajajočih rezultatsko bistveno bolj pomembnih tekem. V tretjem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostili Japonska, Filipini in Indonezija, se bo namreč Slovenija že prihodnji četrtek v Ljubljani pomerila s Hrvaško (20.15), tri dni pozneje pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (17.00). Obe tekmi s prenosom na Sportklubu.

Italija – Slovenija 71:90 (23:27, 37:53, 48:77)

Allianz Dome Arena, gledalcev 6370, sodniki: Borgo, Dori (oba Italija) in Krejič (Slovenija).
Italija: Spissu 8, Tonut 5 (1:1), Polonara 12 (3:4), Severini 7 (1:3), Petrucelli 6, Della Valle 6 (2:2), Flaccadori 5, Udom 2, Lever, Caruso, Vitali, Okeke 7 (0:1), Akele, Woldetensae 13 (2:3).
Slovenija: G. Dragić 11 (4:4), Murić 9 (3:3), Tobey 6, Z. Dragić 8, Dončić 12 (2:5), Rupnik, Nikolić 8, Blažič 6, Hrovat 6 (4:4), Dimec 8 (6:8), Glas 3, Macura 4, Čebašek 9.
Prosti meti: Italija 9:14, Slovenija 19:24.
Met za tri točke: Italija 8:34 (Spissu 2, Petrucelli 2, Polonara, Flaccadori, Okeke, Woldetensae), Slovenija 13:39 (Čebašek 3, Z. Dragić 2, Dončić 2, Nikolić 2, Blažič 2, Glas, G. Dragić).
Osebne napake: Italija 24, Slovenija 23.