Poklon Dončiću in nova vloga v Dallasu

Košarka 26. Okt 202110:02 > 10:07 4 komentarji
Dirk Nowitzki in Luka Dončić
Dirk Nowitzki in Luka Dončić; foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

V mestu vlada nov šerif. Luka Dončić je nesporni prvi zvezdnik Dallas Mavericks. A pečat, ki ga je v teksaškem mestu pustil Dirk Nowitzki, ostaja. Kot vse kaže, ga utegne v prihodnje še poglobiti.

Minile so že tri sezone, odkar je igralsko kariero zaključil nemški košarkar Dirk Nowitzki. Nemec je Dallas leta 2011 kot glavni zvezdnik popeljal do šampionskega prstana, ko je v finalu premagal Miami Heat z Dwaynom Wadeom na čelu. Bil je obraz teksaškega moštva. V svoji zadnji sezoni pa je bil tudi mentor Luke Dončića. Z njim in francosko legendo Tonyjem Parkerjem naj bi bil Nowitzki leta 2024 sprejet v hišo slavnih.

Toda 43-letnemu košarkarskemu upokojencu se očitno še pred tem ponuja poslovna priložnost. Že ob zaključku kariere je v različnih pogovorih razkril, da bi ga v prihodnosti zanimala tudi drugačna vloga pri Dallas Mavericks. Prvi mož kluba Mark Cuban je bil že predlani zainteresiran, da bi se mu Nowitzki pridružil kot solastnik kluba. O tem je nazadnje poročal ameriški košarkarski novinar, specializiran za dogajanje znotraj lige NBA, Landon Buford.

Mark Cuban in Luka Dončić; foto: Guliverimages.

Najprej spomenik, nato pa …

V zadnjem intervjuju za portal fortyeightminutes.com je poslovnež iz Teksasa razkril novo stanje. “Dejal sem mu, da sta zanj vedno možnost in prostor. Kakor si želi. Ko je v ZDA, ves čas govorim z njim, kdaj pride na tekme. Mislim, da mu grem že malo na živce. Bomo videli, kaj si bo želel delati v našem klubu po tem, ko bomo upokojili njegov dres in mu postavili spomenik, kar je že v zaključni fazi,” je bil z informacijami skop Cuban, a je vseeno nakazal, da je odprt za poslovne možnosti.

Nowitzki, s katerim si je slovenski superzvezdnik Luka Dončić v svoji prvi sezoni v ligi NBA delil garderobo, je v klubu trenutno svetovalec, imel pa je pomembno vlogo, da je nov trener Dončića postal Jason Kidd, športni direktor kluba pa Nico Harrison.

“Glede na to, kaj je Dirk storil za ta klub, kako je predstavljal celotno skupnost Dallasa v svetu in jasno, osvojen šampionski prstan, bi bilo prav, da dobi priložnost. Potrebuje le majhen odstotek lastništva in sedež ‘za mizo’ ob odločitvah. Ko pomisliš na Dallas, pomisliš na Nowitzkega in na posebno moštvo iz leta 2011. Da Mark in Dirk postaneta poslovna partnerja, bi bil zgolj naslednji korak te posebne zgodbe,” na morebitno sodelovanje gleda Brendan Haywood, nekdanji član teličkov. Z Nowitzkim je leta 2011 osvojil edini naslov prvaka v zgodovini franšize, cilji moštva iz Teksasa pa so s prihodom Dončića znova močno narasli.

Tom Pennington/Getty Images

V ljubljanski delegaciji

Dirk Nowitzki, ki je vseh svojih 1.667 tekem v ligi NBA odigral v Dallasovi številki 41, je bil poleti tudi član odprave teksaškega kluba. Ta se je po olimpijskih igrah zglasila v Ljubljani in dobila tisto, kar je želela. Dončićev podpis. A ne kakršenkoli, temveč podpis na petletno pogodbo v vrednosti 207 milijonov ameriških dolarjev.

Video: takole se je Nowitzki avgusta sprehodil po središču Ljubljane (N1)

Poklon: o Dončiću z izbranimi besedami

“Ponosen sem nanj in na njegov razvoj. Že zdaj spada med najboljše v ligi. Ko smo ga izbrali na naboru, nismo povsem natančno vedeli, kaj pričakovati. Jasno pa nam je bilo, da je dober. No, nismo pa si predstavljali, da je tako dober,” je pred dnevi o Dončiću spregovoril Nowitzki.

“Je popoln paket, pa še vedno je tako mlad. Dallasovi navijači ga lahko z užitkom gledajo. Pri takšni mladosti ve toliko o košarki in vidi igro na drugačen način. Je na posebni ravni. Kot bi igral v ligi že vrsto let. Prav zaradi tega smo lahko veseli, da je podpisal novo pogodbo,” je še dodal dolgoletni nemški reprezentant.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje