Opravičilo Dončića za vulgarnost, led v končnici je prebit

Košarka 29. Apr 20227:40 > 8:21 1 komentar
Foto: Guliverimages

Košarkarji Dallas Mavericks so z današnjo zmago proti Utah Jazz (98:96) odprli vrata drugega kroga končnice lige NBA. Luka Dončić je tako prvič v svoji karieri napredoval v seriji sklepnega dela sezone in za nagrado dobil najboljšo ekipo rednega dela Phoenix Suns. Po tekmi je bil slovenski košarkarski super zvezdnik razumljivo (celo preveč) dobre volje.

V tekmi živcev je daljši konec potegnil Dallas. Obračun med Utah Jazz in telički ni bil kakšna košarkarska poslastica, a to je končnica, v kateri je na koncu pomembno zgolj in samo to, kar piše na semaforju. Luki Dončiću in soigralcem v prvem polčasu nikakor ni stekel met, Ljubljančan se je prebudil v tretji četrtini in čeprav ni imel ravno svojega večera, je bil znova najboljši strelec tekme (24 točk) in blizu celo trojnega dvojčka (9 skokov, 8 asistenc).

Hitro je bilo opazno, da se je Dončiću po tekmi odvalil kamen od srca. “V prvem polčasu smo se preveč za*ebavali,” se je nekoliko spozabil 23-letnik in se takoj opravičil za neprimerne besede.

“Vesel sem, zares sem vesel. Lahko bi dobili že prejšnjo tekmo, a je žal nismo. Lahko bi se nam tudi danes zgodilo isto, a so zgrešili odločilen met. Bojan ne zgreši veliko takšnih metov, srce se mi je za sekundo ali dve ustavilo. Trdo smo delali, da smo tu, kjer smo. Danes nismo igrali dobro, smo se pa borili kot ekipa. To je tisto, kar je na koncu odločilo. Zasluženo napredujemo,” je v prvi izjavi po tekmi razmišljal Luka Dončić.

A če kdaj, potem je zvezdnika lige NBA za komunikacijski lapsus potrebno razumeti tokrat. Dallas se je namreč prvič po letu 2011 prebil v drugi krog končnice, za Dončića pa je to prva dobljena serija v NBA karieri. Slovenski košarkarski čarovnik je v svoji prvi sezoni (18/19) ostal brez končnice, v naslednji je prekinil triletni post Dallasa, a bil s soigralci prekratek v obračunu z Los Angeles Clippers (4:2). V lanski sezoni so telički doživeli pravi “deja vu”, s to razliko, da so brez napredovanja v drugi krog proti Clippers ostali šele na sedmi tekmi (3:4).

Hitrejši od njega le Michael Jordan

S številkami izvrstno opremljeni spremljevalci lige NBA so izbrskali tudi podatek, da je hitreje od Dončića v končnici mejnik 500 točk dosegel samo Michael Jordan. Ljubljančanu je to uspelo na 16. tekmi, legendarni “MJ” jih je potreboval vsega 14.

Tu je prvič slavil tudi legendarni Dirk

Da je simbolika popolna, potrjuje tudi podatek, da je natanko na današnji dan pred 21 leti svojo prvo serijo v ligi NBA dobil tudi Dončićev mentor pri Dallasu in najboljši košarkar v zgodovini franšize Dallas Mavericks Dirk Nowitzki. Zgodovina se zares ponavlja, kajti tudi Nemec je svojo prvo zmago v končnici potrdil v Salt Lake Cityju, a za to zaradi drugačnih pravil tistega časa potreboval zmago manj kot Luka, telički so Jazz izločili s 3:2 v zmagah.