Oster trn v peti Cedevite Olimpije (VIDEO)

Košarka 9. Jun 20239:57 1 komentar

Domnevni sprehod Cedevite Olimpije do naslova državnega prvaka se je izkazal za račun brez domžalskega krčmarja. Helios v finalni seriji po treh tekmah resda zaostaja (1:2), a je Ljubljančanom že odščipnil zmago, bil blizu tudi na prvi in tretji tekmi, podoben pristop pa trener Dejan Jakara in soigralci napovedujejo še za sobotni tivolski obračun.

Fantastična predstava Yogija Ferrella (35 točk, 4 asistence), izrazita premoč v skoku (47:27), natančnost Eda Murića v ključnem trenutku in nekaj dobrih obrambnih akcij v zaključku so v četrtek zvečer tehtnico le nagnile na stran Cedevite Olimpije. Ta je po zmagi nad Helios Suns z rezultatom 82:78 prišla do druge zmage v finalu in bo imela v soboto ob 18. uri v ljubljanskem Tivoliju (prenos na SK) na voljo prvo zaključno žogo za tretji zaporedni naslov slovenskega državnega prvaka in skupno dvajsetega v zgodovini.

Da bi bilo lahko tudi drugače, poudarja trener Heliosa Dejan Jakara, ki bi zgoraj omenjenim elementom dodal še kakšnega. V izjavi po tekmi se je spretno izognil omenjanju sodnikov, a je bilo jasno, kam meri. “Olimpiji sicer čestitam, a dodajam, da tudi naša zmaga ne bi bila nezaslužena. Tekmo bom analiziral. Pred tem pa menim, da so v tako izenačenem obračunu določene stvari na terenu vplivale na to, da se tekma ni obrnila v našo korist. Konkretno, izgubil sem sodniški izziv. Nekdo je naredil napako, jaz sem izkoristil izziv (ob metu Zorana Dragića po izteku napadalnega časa, op. a.) in ga posledično v zaključku nisem imel,” pravi 37-letni trener državnih in pokalnih podprvakov.

Video: vrhunci tekme Helios Cedevita Olimpija (78:82)

Že med tekmo je bilo z domžalske klopi mogoče slišati kar nekaj opazk na sojenje. Pri tem je izstopal pomočnik trenerja Grega Nachbar. Tudi Jakara je večkrat začudeno krilil z rokama, po tekmi pa je vendarle več besed namenil košarkarski predstavi. Ocenil je, da je Olimpijo tokrat rešil napadalni skok, iz katerega so izhajale dodatne akcije. Priznal pa je tudi, da je Ferrella težko napadalno omejiti. “Vseeno si moji fantje zaslužijo pohvalo. Ni se zgodilo prvič, da so zaostajali z 10 ali več točkami. Pa so se vrnili,” pripoveduje trener Heliosa, ki se je v zaključku sezone izkazal za oster trn v peti favorizirane Cedevite Olimpije.

“Tako bo tudi v Ljubljani,” so odločni Domžalčani. Jakara ob tem ne skriva zadovoljstva ob pokončni drži, napredka v primerjavi z minulo sezono in odličnega odziva po porazu v finalu druge lige ABA. “Naš proračun je manjši od lanskega. A našli smo pravo formulo. Pri okrepitvah, igralcih, ki so ostali in napredovali, štabu … Naredili smo dva koraka naprej. Vlada dobra kemija. Verjamemo, da se lahko borimo za naslov prvaka. Upali smo tudi na utrujenost Olimpije. A to je tretja najboljša napadalna in tretja najboljša  obrambna ekipa lige ABA,” pravi predstavnik nove trenerske generacije.

jakara
Foto: Aleš Fevžer

Pogled proti Tivoliju. “Fantje kažejo homogenost. Igramo v tretjem letošnjem finalu. A ni še konec. Poskušali bomo presenetiti in izsiliti peto tekmo. Kako? Olimpijo smo prisilili v zamenjavo obrambe na visokih igralcih, v prilagoditve na naše napade, v postavljanje conske obrambe po minutah odmora … Ko enkrat dosežeš vse to, pomeni, da si dober. Nismo še rekli zadnje besede. Je pa dejstvo, da so Ljubljančani preveliki in premočni. Če bi namreč mi dobili skok, Olimpija ne bi imela možnosti,” pravi Jakara, ki je v zaključku sezono našel pravo oporo v kapetanu Blažu Mahkovicu, v finalni seriji blesti Niko Bačvić, razkošen talent kaže Tibor Mirtič, svoje pa prispevajo še Lovro Buljević, Tadej Ferme in Austin Luke.