Pešić razmišlja o svetli prihodnosti, javnost pa ga že menja

Eurobasket 2022 11. Sep 202221:05 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Boleč poraz srbske reprezentance, ki je v osmini finala nepričakovano izpadla proti Italiji (94:86), bo imel zagotovo "dolgo brado". V prvih odzivih kakšnega posebnega izbruha besa glavnih akterjev še ni zaznati, relativno miren je bil na novinarski konferenci tudi selektor Svetozar Pešić. A vulkan srda v srbski košarkarski javnosti je že izbruhnil, znova pa je na površje priplavalo tudi ime Miloš Teodosić.

Selektor Srbije Svetislav Pešić kot izkušen strokovnjak, ki je v karieri doživel praktično vse, kar je v športu mogoče doživeti, pričakovano takoj po tekmi ni izbiral “težkih besed”. Najprej je čestital Italijanom, nato pa pojasnil razloge za srbski poraz.

“Italijani so bili fizično močnejši od nas. Mi nismo izkoristili odprtih metov, največja težava pa je bila slaba obramba. Nismo uspeli ubraniti treh zaporednih nasprotnikovih napadov, oni pa so tako pridobivali na samozavesti, začeli zadevati, skakati v napadu … Seveda smo razočarani, borili smo se do konca, a Italija je bila boljša.”

Foto: Guliverimages

Fizično so bili Italijani enostavno močnejši

Pešić je po tekmi stopil v bran svojim varovancem in namesto kritik na njihov račun delil pohvale: “Ekipa je bila izjemna, čestital sem jih za odnos in za spoštovanje nasprotnika. To je fantastična skupina fantov, s katerimi sem rad delal. Ne želim iskati izgovorov, ampak skozi priprave smo imeli ogromno težav. Da se lahko kosaš na tem nivoju, mora biti ekipa odlično fizično pripravljena, mi pa smo imeli precej igralcev, ki so se vračali po poškodbah. Nekateri se niti niso …”

O tem, da bi legendarni trener razmišljal o odhodu z mesta glavnega trenerja srbske reprezentance, po tekmi ni bilo spregovorjene niti besede. Pešić je o prihodnosti razmišljal takole: “Imamo izjemno ekipo, boljšo, kot je bila v preteklosti. V prvem delu turnirja smo igrali odlično, zdaj pa so bili Italijani enostavno boljši. Tako pač je, to je šport.”

Foto: Guliverimages

Jokić odšel brez komentarja

Ko je govora o košarkarjih Srbije, je po tekmi mešano cono brez komentarja za sedmo silo zapustil prvi zvezdnik srbske reprezentance Nikola Jokić. Ko kapetan je tako odgovornost komentiranja velikega neuspeha nase prevzel Vladimir Lučić.

“Veliko smo grešili, v drugem polčasu smo bili preveč nervozni. Na drugi strani so Italijani začeli zadevati, postali so samozavestni in zasluženo slavili. Glavna razlika je bila o tem, da so oni zadevali z vseh položajev, mi pa smo grešili. To je veliko razočaranje in težak poraz.”

Foto: Guliverimages

Pešić je za srbsko javnost že bivši, oživel spomin na Teodosića

V srbskih medijih so se takoj po tekmi spomnili na lansko leto, ko je ravno Italija Srbiji v kvalifikacijah zaprla vrata olimpijskih iger v Tokiu. Seveda niso manjkale opombe o tem, da je moral zaradi tega neuspeha klop izbrane vrste zapustiti nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov. Redki so tisti, ki verjamejo, da lahko po nepričakovanem izpadu v osmini finala Eurobasketa, na katerem je bila Srbija eden od glavnih favoritov za zlato, Pešić ostane srbski selektor.

Na družbenih omrežjih in forumih pa so po tekmi močno izstopali verzi: “Nekega dne bo mnogim žal, ker ga več ni. Ostala bo pesem in spomin na kapetana Tea.” Gre za priredbo skladbe “Poslednji boem”, ki so ju Milošu Teodosiću zapeli njegovi reprezentančni soigralci, ko je legendarnega kapetana Pešić pred turnirjem prečrtal s seznama tistih, ki so dobili priložnost za nastop na Eurobasketu. Navijači tega selektorju niso oprostili in zdaj je zares malo možnosti, da mu kadarkoli bodo.