Pet minut slave Vlatka Čančarja

Košarka 21. Nov 202210:53
Foto: Profimedia

Le kdo bi si mislil, da bo po tekmi med Dallasom in Denverjem v severnoameriški ligi NBA, ko sta si nasproti stala Slovenca Luka Dončić in Vlatko Čančar, v središču pozornosti slednji. V svoji četrti sezoni čez lužo je dočakal svojih prvih pet minut slave.

“Pol igrišča Vlatko!” Pod tem vzdevkom bomo od 21. novembra 2022 naprej poznali 25-letnega Koprčana Vlatka Čančarja. V noči na ponedeljek po slovenskem času je namreč navdušil z neverjetnim metom z ogromne razdalje, s katerim je, kot je zatrdil trener Denverja Mike Malone, prelomil dvoboj proti Dallasu. Hvalospevi so deževali tudi s strani soigralcev in reprezentančnega kolega Luke Dončića.

Na začetku drugega polčasa, ki to ni bil, smo bili priča zelo nenavadnem prizoru. Mavsi so na odmor odšli s prednostjo 59:52, potem ko je trojko ob zvoku sirene zadel Luka. Ker so sodniki med pregledom posnetka ugotovili, da je mlajši od obeh Slovencev na parketu ob metu stopil v avt, košarkarji pa so medtem že odšli v garderobi, so pred začetkom tretje četrtine najprej ponovili zadnji dve sekundi prvega polčasa.

Trener se je nemudoma obrnil na Čančarja

Strateg Nuggetsov je v igro poslal Čančarja in mu zaupal met z velike oddaljenosti. “V garderobi smo izvedeli, da nam bodo dali dve sekundi. Trener mi je rekel: ‘Vlatko, hočem, da vržeš s polovice igrišča.’ In če verjameš vame …,” je do ušes nasmejan po dvoboju razlagal Vlatko in dodal: “Bog je videl, da sem zadel.”

“Vaja dela mojstra,” so zapisali na uradnem klubskem Twitter profilu, medtem ko je sicer prvi organizator igre Denverja Jamal Murray, ki je izpustil obračun, na družbenem omrežju zapisal: “Vlatko! On dela na tem!” Bruce Brown, ki je ob trojki s sredine izvajal avt, pa je zatrdil: “Ko sem izvedel, da bo on poskušal z metom, sem vedel, da bo zadel. Rekel sem si, ‘podal bom žogo in vpisal asistenco.'”

Vse to nakazuje, da še zdaleč ni šlo za naključje. “Kličemo ga pol igrišča Vlatko,” je dejal Malone in pojasnil vzdevek: “Zato sem ga vključil v igro. Neverjeten je s svojo sposobnostjo, da zadene te mete. Nocoj se mi je res zdelo, da je to spremenilo potek tekme.”

Dončić se sicer s sodniško odločitvijo ni strinjal in zagotovil, da se s peto ni dotaknil tal, se je pa pošalil na račun reprezentančnega soigralca: “Jaz sem ga to naučil! Res je bil neverjeten koš, vendar ne moremo reči, da je odločil tekmo.”

Luka Dončić in Vlatko Čančar. Foto: guliverimage

Izkoristil priložnost

Vlatko se sicer v dobrih treh sezonah čez lužo ni naigral. V rednem delu je vpisal le 70 nastopov, od tega v sezoni 2021/22 zgolj 15, potem ko je težjo poškodbo noge staknil v izjemno neposrečenem trenutku, ko je končno začel prejemati bolj stabilno in zajetnejšo minutažo.

Kljub temu mu je bila letos poleti izrečena zaupnica z novo dvoletno pogodbo, medtem ko ima klub še enostransko možnost podaljšanja za dodatno leto. A sezono je znova začel globoko na klopi in potrpežljivo čakal na naslednjo priložnost.

Na uvodnih 13 tekmah sezone je sicer zbral šest nastopov, a nikdar na parketu ni prebil niti meje petih minut. To se je spremenilo na zadnjih treh obračunih, ki jih je zaradi bolezni izpustil Aaron Gordon, sicer član začetne peterke. Tako se je v prvi plan prebil Jeff Green, njegove minute na klopi pa je prevzel slovenski košarkar.

Na teh treh tekmah je Čančar skupno preživel dobrih 43 minut, oziroma 14,5 na dvoboj, v povprečju pa vpisal 5,7 točke, 2,3 skoka in eno ukradeno žogo. Iz igre je zadel učinkovitih 58 odstotkov metov.

Ker bo Gordon že kmalu znova v kadru, se postavlja vprašanje, če lahko Čančar ostane del rotacije in prejme vsaj deset do 15 minut igre tudi v nadaljevanju sezone. V dosedanji karieri si še ni uspel izboriti konstantnih minut, ko je zasedba Nuggetsov popolnjena.

So pa njegov doprinos, ki ni omejen zgolj na parketu, pohvalili na portalu The Dnvr. “Čančar je odličen soigralec in prisotnost v slačilnici. Je profesionalec. Pridno vadi in igra. Je rezerva z visokim IQ-jem, ki vedno ve, kaj počne na parketu. Drži se svoje vloge in razume igro. Igra čisto ekipno košarko. Lahko mu zaupaš. Čančar je popoln 15. član ekipe.” Lepa pohvala ameriškega novinarja, a Čančar bi si zagotovo želel, da bi vendarle uspel povzpeti po klubskem seznamu košarkarjev.

Komentari

Vaš komentar