Po sporu v ZDA bo Dončića raje prepustil drugim (VIDEO)

Košarka 2. Sep 20238:55 0 komentarjev
Nemško-slovenska trilogija: leta 2021 na OI, lani na EP, jutri na SP. Foto: Guliverimages

Pred nedeljsko zadnjo tekmo slovenske reprezentance na Okinavi smo pokukali tudi v nemški tabor. "Kaj nas čaka? Luka magic," se je nasmehnil Andreas Obst. Do pogovora o čarovniji pa ni bilo Moritzu Wagnerju, ki ima z Dončićem "bogato" zgodovino.

Da se Luki Dončiću ni prav dobro zameriti, lahko, pa čeprav sila neradi, potrdijo mnogi košarkarji. Izstopajo Devin Booker, Montrezl Harrell, Marquese Chriss, Marcus Morris, Ante Žižić … Košarkarji, ki so s kakšno potezo ali besedo v Ljubljančanu prebudili delček Michaela Jordana. Tisti delček iz serije Zadnji ples, v katerem ameriški zvezdnik govori o osebnih izzivih ob soočenju s posamezniki. In med igralci, ki so se v preteklosti že znašli na Dončićevi piki, je bil tudi nemški reprezentant in član Orlanda Moritz Wagner.

Med košarkarjema se je najbolj očitno zaiskrilo januarja 2022 v ligi NBA. Na tekmi med Orlandom in Dallasom je prišlo do bližnjega srečanja, Dončić pa je za viralno spletno uspešnico takrat poskrbel z imitiranjem joka. Stara znanca se bosta zdaj srečala na svetovnem prvenstvu. “Dosedanje tekme so bila za nas psihološko zelo naporne. Verjamem pa, da se bomo zbrali še za zadnjo tekmo pred potjo na Filipine. Vemo, kdo so Slovenci. Gre za dobro ekipo. Veselim se izziva,” je sprva dejal 26-letni Berlinčan.

Ko smo mu omenili Dončića, se je zgolj pomenljivo nasmejal. “Na srečo ni moja naloga, da ga zaustavim,” se je na različna igralna položaja izgovoril 211 cm visoki center. “Potrudil se bom po najboljših močeh. Videli pa bomo, kako se bodo soočili ostali,” je dejal starejši Wagner. Mlajši, Franz Wagner, se sicer na Okinavi sooča s poškodbo noge in je doslej igral le na tekmi z Japonsko.

Bolj zgovoren je bil Daniel Theis, ki je med vrsticami nehote opozoril tudi Wagnerja. “Tekma s Slovenci bo odločala o prvem mestu. Medsebojno se dobro poznamo. Lani smo bili namreč v isti skupini EuroBasketa. Pripraviti moramo načrt tekme, kako otežiti delo Luki Dončiću. Njega se preprosto ne da zaustaviti. Treba pa mu je otežiti delo. Pri tem bo morala sodelovati celotna ekipa. Ne smeš mu dovoliti njegove igre. Vsi mu moramo otežiti delo,” pravi eden od štirih košarkarjev iz lige NBA v nemški reprezentanci.

Nemci so ena od štirih ekip (še Litva, ZA in Slovenija) brez poraza na SP 2023. Foto: Fiba

“Luka? Kaj lahko povem o njem? Luka magic. Neverjeten košarkar. Eden najboljših na svetu. Igra zelo inteligentno. Lepo ga je gledati, zato se veselim tekme z njim,” pa nam je dejal Andreas Obst, eden od ključnih mož zasedbe, ki jo že dve leti uspešno vodi selektor Gordie Herbert. Ta je v prvem delu svetovnega prvenstva najprej zanesljivo premagala gostitelje (81:63), nato v izjemno atraktivni tekmi strla odpor Avstralije (85:82), preboj v četrtfinale pa potrdila še z visokima zmagama proti Finski (101:75) in Gruziji (100:73). Nedeljska tekma s Slovenijo (13.10) bo tako odločala o prvem mestu v skupini.

S kom v četrtfinalu?

Slovenija bo četrtfinalno tekmo v Manili zanesljivo odigrala v sredo. Termin (10.45 ali 14.30) in tekmec (možnosti: Španija, Brazilija, Latvija in Kanada) pa bosta znana v nedeljo, in sicer po vseh igranih tekmah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!