Zmaji z razširjenim kadrom v boj za nadgradnjo lanske sezone

Košarka 15. Avg 202213:16 > 13:17
Delite:
Foto: KK Cedevita Olimpija

V članskem moštvu KK Cedevita Olimpija so v ponedeljek dopoldne zavihali rokave in pričeli s pripravami na sezono 2022/23. Po uspešnem letu, ki je prebudilo tudi zahtevno ljubljansko občinstvo, si želijo predvsem ohraniti konkurenčnost iz minule sezone, ko so v Stožicah padli tudi številni največji evropski klubi. Jurica Golemac ima sicer od prvega dne na voljo le pet košarkarjev, ki bodo del rotacije, saj jih je kopica varovancev še v reprezentancah, medtem ko se bosta dva Američana treningom priključila nekoliko pozneje.

Ljubljančani so letos spomladi po več kot desetletju znova sprožili košarkarsko evforijo, ki je napolnila Stožice do zadnjega kotička. Ob dvojni kroni na domačih tleh so za največje vznemirjenje poskrbeli v evropskem pokalu, kjer so se prebili do četrtfinala in nesrečno izpadli proti Bursasporju. Letos se želijo znova kosati z najboljšimi.

“Spočili smo se, ekipa je nova, počasi se zbiramo. Manjkajo še reprezentanti, upam, da pridejo čim pozneje. Za nas to ni dobro, a vsi navijamo,” je uvodoma pred velikim številom novinarjev, kar je navdušilo tudi športnega direktorja Sanija Bečirovića, povedal glavni trener Jurica Golemac.

Moštvo, ki je začelo s treningi, v večini še sestavljajo mlajši košarkarji. Od članov, ki bodo del rotacije, ima Golemac trenutno na voljo le Alena Omića in Marka Radovanovića od lanske zasedbe ter tri novince, Jana Kosija, Amarja Alibegovića in Marka Jeremića.

Kje so ostali? Edo Murić in Zoran Dragić sta s slovensko ter Karlo Matković in Lovro Gnjidić s hrvaško reprezentanco. Dva Američana, Josh Adams in Yogi Ferrell, se bosta treningom priključila v naslednjih dneh.

Foto: KK Cedevita Olimpija

Ekipa je večinoma sestavljena, a ni izključen še kakšen podpis, so sporočili iz tabora Cedevite Olimpije. “Spremljamo trg, če se kaj pojavi, pa se bomo odzvali,” pravi Jurica, ki je znova pomagal pri kadrovanju. “Skupaj delamo vse. Vedno imaš seznam igralcev, na koncu smo zadovoljni s tem, kar smo podpisali. Prepričani smo, da imamo dobro in konkurenčno ekipo.”

Trije, ki bodo “držali” garderobo

Prosil je tudi za potrpežljivost, saj najverjetneje ne bodo uspeli odigrati niti ene pripravljalne tekme v polni postavi. Odvisno seveda od uspešnosti Slovenije in Hrvaške na EuroBasketu. Prav tako zgodovina uči, da velika tekmovanja fizično in psihično izčrpajo igralce, ki nato potrebujejo čas, preden se vrnejo na optimalno raven.

Od glavnih nosilcev je vendarle ostala večina – Omić, Murić, Dragić in Ferrell. Daleč največja izguba je odhod kapetana in prvega obraza kluba Jake Blažiča, ki je prejel ponudbo, kakršne se ne zavrača.

“Jaka je bil osrednji igralec kluba vse odkar je Cedevita prišla v Olimpijo. Veliko nam je dal, res smo naredili vse, da ga zadržimo. Tako je v športu, odšel je naprej, mi mu želimo vso srečo. Ostali so tukaj, Zoran, Alen in Edo, ki so močni v garderobi, tukaj ne bo težav, v to sem prepričan,” pravi Golemac.

Ferrell velik obliž na rano po odhodu kapetana

Velika zmaga za klub je podpis nove pogodbe s Ferrellom. Ameriški organizator igre, ki premore ogromno izkušenj iz lige NBA, se je moštvu priključil lani med sezono in se izkazal za veliko pridobitev. “Zelo smo se mučili. Yogiju je bilo tukaj lepo, imel je veliko boljše ponudbe, a se je odločil, da še eno sezono ostane z nami. Ta položaj je zelo občutljiv, to je zelo, zelo pomembno za ekipo.”

Yogi Ferrell. Foto: Aleš Fevžer

Luknjo, ki jo je v ekipi z odhodom povzročil Blažič, bo poskušal zakrpati Adams. 29-letni Američan se vrača na evropska tla, potem ko je lani igral za avstralsko ekipo Tasmania JackJumpers. Zacha Augusta je menjal Matković, Alena Hodžića Jeremić, Dana Duščaka Gnjidić. Če bo klub pripeljal še kakšno okrepitev, bo najverjetneje na zunanjem položaju. Adams namreč ne more sam nadomestiti točk, ki sta jih dosegala Blažič in Jacob Pullen. Ker sta prišla še dva visoka košarkaja, Kosi in Alibegović, bo imel Golemac v novi sezoni na razpolago nekoliko širši nabor igralcev.

“Spomnimo se lanske sezone, ko ni šlo po načrtu. Tudi letos smo iskali igralce, ki so že igrali skupaj in na tem nivoju. Prepričan sem, da smo zadeli. Upajmo, da ne bo poškodb in ostanemo skupaj, da bodo navijači zadovoljni in bomo naredili korak naprej. Težko bo ponoviti sezono, ko so tukaj padale najboljše evropske ekipe, a bomo dali vse od sebe,” je v napovedih previden Golemac.

V Ljubljani verjamejo, da se lahko tudi v novi sezoni v EuroCupu merijo z vsako ekipo, medtem ko bosta v ligi ABA letos izrazita favorita oba beograjska velikana Zvezda in Partizan, ki močno krepita zasedbi za nastope v elitni Evroligi.

Zaradi evropskih tekmovanj bodo zmaji z nastopi v slovenskem prvenstvu znova začeli šele v ligi za prvaka. V ligi ABA bodo prvo tekmo odigrali prvi konec tedna v oktobru, ko bodo gostili Borac, z nastopi v EuroCupu pa začenjajo 12. oktobra, prav tako v Stožicah, v ponovitvi četrtfinala iz lanske sezone se bodo pomerili z Bursasporjem.

Prvo pripravljalno tekmo bodo odigrali 31. avgusta, v Ljubljani bodo za zaprtimi vrati gostili nemški Bonn. V novo sezono pa bodo slovenski prvaki vstopili 23. septembra, ko bo v Škofji Loki na vrsti obračun slovenskega Superpokala med Cedevito Olimpijo in Helios Suns.

Komentari

Vaš komentar