Poglobljene težave zmajev in enigma manjkajočih

Eurocup 23. Nov 20227:00
Foto: Aleš Fevžer

Po novem porazu Cedevita Olimpije, že petem na petih tekmah v letošnji sezoni EuroCupa, je bilo v zraku čutiti obup, a ne tudi vdanosti v usodo. Načrti, ki so jih kovali za obdobje po novembrskem reprezentančnem premoru, so se resda podrli, težave še poglobile, zmaji pa kljub temu vidijo luč na koncu tunela.

“Zelo težko se je sprijazniti s tem. Moramo delati naprej, krogov je še dovolj. Moramo analizirati, delati in se pobrati, da ujamemo osmerico in pridemo v možnost, da se uvrstimo naprej,” kljub katastrofalnemu uvodu v novo sezono EuroCupa ter porazu proti Prometeju (89:94) še naprej verjame Jurica Golemac. Prvi mož strokovnega štaba Cedevita Olimpije se še vedno spopada z velikimi kadrovskimi težavami. Za torkov obračun v Stožicah je imel na voljo zgolj osem zdravih košarkarjev. Če v zakup vzamemo dejstvo, da je bil Matic Rebec pripeljan naknadno in le kot začasna rešitev v času pomanjkanja zdravih košarkarjev, je luknja še večja.

Poročilo tekme:

Pred novembrskim reprezentančnim oknom, ki je slovenski izbrani vrsti prinesel uvrstitev na svetovno prvenstvo 2023, so iz tabora slovenskih prvakov verjeli, da se bodo težave po premoru vsaj delno razrešile. Nazaj naj bi bila dva nosilca Karlo Matković in Zoran Dragić, a se je njuna vrnitev preložila. Najbolj skrbi dejstvo, da zaradi narave poškodb niti ne vedo natančno, kdaj bosta nared za večje napore. Na stranskem tiru so še Lovro Gnjidić, Rok Radović, Jan Kosi in Marko Radovanović.

Poškodbe ne smejo biti izgovor

“Ponosen sem na vse fante, ki so dovolj zdravi, da lahko igrajo. Od sebe dajejo vse, zato sem ponosen, da sem lahko del te ekipe,” pa je bil nad borbenim pristopom, ki ga zmajem kljub rezultatski krizi ne gre očitati, navdušen Joshua Adams, ki pa skupaj s preostalimi še zdravimi člani moštva vendarle čuti breme večje minutaže. “Včasih nas zato zmanjka v obrambi, bolj moramo paziti na osebne napake, kdaj zmanjka energije v boju za kakšen skok, a to ne sme biti izgovor. Nihče nam ne bo podaril zmage, ker nam manjkajo igralci, moramo sprejeti izziv, se naučiti iz napak, da bomo naslednjič v takšnem položaju zmagali. Ne glede na to, kdo bo na voljo, pa bomo še naprej igrali trdo in eden za drugega,” je še dodal Adams, ki je sinoči zgrešil trojko, ki bi deset sekund pred koncem izid poravnala.

Josh Adams v je v prvi četrtini silovito zabil. Foto: Aleš Fevžer

Naloga Golemca je, da v težkih časih igralcem ne dovoli spuščati glav. “Težko jim je. Res ni nekih težav, vsi dajejo nekaj od sebe, so motivirani in ne odnehajo. Vse tekme, ki smo jih izgubili, niso odnehali. Nosilci dobro trenirajo in se pozna, da so boljši, zdaj ko tudi ni veča korone in trebušne viroze. Dlje časa lahko igramo z intenziteto. A po tekmi je glava dol. Vedo, da bi lahko zmagali, a nam vedno nekaj zmanjka.”

Krogov je še dovolj

Zagotovo je vse bolj nestrpen tudi športni direktor Sani Bečirović. Lani se je med sezono izkazal z nekaj izjemnimi kadrovskimi potezami, ki so rešile podobno krizo, kot smo ji priča letos. Vsaj trenutno pa okrepitev ni na vidiku, razkrije Golemac, saj naj za to še ne bi bil pravi čas. “Ves čas se pogovarjamo in gledamo trg. Težava je, da ne vemo za koliko časa koga vzeti. Spet na žeton, niti ne veš v kakšnem stanju. V tem delu sezone, omenili smo tudi finance, ne moremo pripeljati dva, tri igralce in počakati, kaj bo.”

S potekom sezone se je težko sprijazniti, še pravi Golemac, ki zatrjuje, da morajo garati naprej. Kapetan Edo Murić dodaja: “Še je tekem, upam, da čim prej zaigramo v širši postavi in začnemo nizati zmage.” Krogov je res še dovolj. Iz skupine z desetimi klubi jih napreduje kar osem, do konca skupinskega dela pa je še 13 krogov. Več kot dovolj, da se Ljubljančani prebijejo naprej, a več ali manj je že zdaj jasno, da bo izhodišče težko tako dobro kot lani, ko so izločilne boje začeli na domačem parketu.