Poraz Dončićeve Slovenije odmeva celo v ZDA

Eurobasket 2022 15. Sep 20229:27 0 komentarjev
slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Izpad slovenskih košarkarjev v četrtfinalu evropskega prvenstva močno odmeva ne samo doma, temveč tudi v tujini. Tako poljski kot balkanski mediji poročajo, da je sinočnji poraz proti Poljski nemara celo največja senzacija letošnjega tekmovanja.

Želeli so si ubraniti naslov najboljšega na stari celini, a na koncu obtičali v četrtfinalu. Slovenski košarkarji, ki so bržkone veljali celo za glavne favorite za končno zmago na EuroBasketu, so neslavno končali z nastopi na letošnjem tekmovanju, potem ko je bila od njih z 90:87 boljša Poljska.

“Največja senzacija Eurobasketa. Slovenci izpadli, Dončić izključen,” so poraz sosedov pokomentirali pri hrvaškem Indexu, ob tem pa spomnili, da je za presenečenje močno zaslužen njihov rojak in selektor Poljske Igor Miličić.

Omenjeni podatek sicer ni ušel niti Jutarnjemu listu, ki pa je pod drobnogled vzel odlično partijo Mateusza Ponitka. Ta je bil nerešljiva uganka za slovenske košarkarje, saj je dvoboj končal pri 25 točkah, 16 skokih in desetih asistencah ter vpisal trojnega dvojčka. “Igral je kot LeBron, užalostil Slovenijo in navdušil hrvaškega trenerja,” so vzporednico z ameriškim superzvezdnikom lige NBA LeBronom Jamesom povlekli pri časniku.

“Senzacija, ki si jo velja zapomniti. Poljska nokavtirala šampione, Slovenci odhajajo domov,” pa so nenadejano zmago Poljske pospremili pri srbskem B92 in dodali, da so Poljaki na vnovično uvrstitev med štiri najboljše reprezentance v Evropi čakali kar pol stoletja.

Pri srbskem Blicu pa so se obregnili nad vedenjem največjega zvezdnika Slovenije Luke Dončića, ki so mu zamerili, da se po tekmi ni ustavil pri novinarjih, temveč je odkorakal naravnost v slačilnico. “Tako se ne vede takšen igralec,” so zapisali na portalu in se obregnili tudi ob obnašanje 23-letnika med tekmo, ko je večkrat verbalno obračunaval s sodniki.

Slovo še tretjega zvezdnika

Nič manj odmeven ni bil izpad Slovenije v Bosni in Hercegovini. Njihov najbolj priljubljeni spletni portal Klix je ob tem zapisal: “Poljaki v največji senzaciji Eurobasketa izločili Slovenijo in se uvrstili v polfinale.”

In kako so vse skupaj videli na Poljskem, kjer košarka le redko polni naslovnice? Športni dnevnik Przeglad Sportowy je zmago poljskih košarkarjev pospremil s presežniki in veliko dozo veselja. “Neverjetno, kakšna igra,” piše na spletni naslovnici. “Od EuroBasketa se poslavlja še tretji veliki zvezdnik. Za to so zaslužni beli in rdeči,”  so pristavili njihovi novinarji, potem ko sta brez boja za medalje ostala tudi Srb Nikola Jokić in Grk Yannis Antetokounmpo.

Tudi časnik Wyborcza Gazetta je poljske košarkarje postavil na naslovnico: “Luka Dončić na kolenih! Poljski košarkarji med najboljšo četverico EuroBasketa”. Ob tem je zanimivo, da je tudi omenjeni časopis, podobno kot Jutarnji list, predstavo Ponitke primerjal z najboljšimi predstavami Jamesa.

O senzaciji poljske vrste so se sicer razpisali tudi pri Eurohoops, ki je poudaril, da je bil trojni dvojček Ponitke šele četrti v zgodovini tekmovanja. “Poljska je odigrala popolni prvi polčas, nato pa nekako preživela drugega in zabeležila neverjetno presenečenje proti aktualnim prvakom,” so tekmo opisali pri za evropsko košarko specializiranemu portalu. Da se je v Berlinu zgodilo senzacionalno presenečenje pa je nenazadnje ocenil tudi Washington Post.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!