Luka Dončić: Slovenijo sem pustil na cedilu

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

"Vrnil se bom. Vedno bom na voljo svoji državi. Ko bom le zdrav," je ob vidnem razočaranju po četrtfinalnem porazu proti Poljski (87:90) in s tem slovesu od EuroBasketa 2022 dejal prvi zvezdnik slovenske košarkarske reprezentance Luka Dončić.

Kar je bila leta 2005 Nemčija, dve leti pozneje Grčija, nato leta 2011 Španija in na domačem EuroBasketu 2013 v Ljubljani še Francija, je bila za Slovenijo na srečanju najboljših evropskih reprezentanc leta 2022 izbrana vrsta Poljske. A če je bil Luka Dončić ob omenjenih četrtfinalnih porazih še premlad, da bi igral, se je tokrat z vidno grenkobo moral sprijazniti s šele svojim drugim porazom na evropskih prvenstvih. A če je bil spodrsljaj proti BiH v Kölnu opozorilo, je bil poljski udarec v Berlinu izločilen.

“Igrati za Slovenijo je najlepše. Borili smo se. A vseeno ta poraz boli. Zmaga bi prinesla boj za kolajno. Čestital pa bi Poljakom za zmago in uvrstitev v polfinale,” razočaranja ni skrival Dončić, ki si je sicer tri dni pred drugo izločilno tekmo poškodoval gleženj, nastopil s pomočjo protibolečinske injekcije, nekaj grobih udarcev pa je prejel tudi med tekmo. A v svojem slogu ni iskal tovrstnih izgovorov.

“Odigral sem grozno. Storil sem veliko neumnih napak. Svojo ekipo sem razočaral. Celotno državo, ki navija za nas, sem pustil na cedilu. To nisem jaz. Na to tekmo ne bom pozabil. Biti moram boljši,” je dejal LD 77, ki je tokrat ob res slabem metu (za 3 točke 3:8, za 2 točki 2:7, prosti meti 1:4) dosegel 14 točk, dodal pa je 11 skokov in 7 asistenc. O manjkajočih treh podajah seveda ni razpravljal, ni pa spregledal, da se je pod trojnega dvojčka podpisal njegov tekmec Mateusz Ponitka (26 točk, 16 skokov in 10 asistenc.)

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

“Odličen je bil. To me ne preseneča. Poznam ga. Ali spada v ligo NBA? Morda. Nisem športni direktor. Sem igralec. Ampak … Kot kaže, vendarle spada,” je predstavo tekmeca komentiral 23-letni Ljubljančan in dodal: “Poljski gredo čestitke za zmago in napredovanje. Že pred tekmo sem vedel, da gre za kakovostno ekipo. Na tem EuroBasketu smo videli veliko dobrih ekip. Poljska spada mednje. Čeprav so nas imeli za favorite, pa so bili na igrišču boljši. Res mi je žal, da ne bomo v boju za odličja.”

Slovenija torej sledi Srbiji in Grčiji, preostalima favoritoma prvenstva. In za konec … “Vedno bom branil barve svoje države. Ko bom zdrav, bom igral. Že prihodnje leto na svetovnem prvenstvu,” je zatrdil Dončić. A nastop na SP 2023 na Japonskem, Filipinih in Indoneziji še zdaleč ni samoumeven. Ob tem niti ni odvisen od njega. Letalsko vozovnico za Azijo mu bodo namreč morali v zadnjih dveh kvalifikacijskih oknih priboriti soigralci, tisti, ki ne igrajo v evroligi in ligi NBA. V boju z Izraelom jih čaka težko delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje