Poraz le prva lekcija na poti do končnega cilja

Košarka 11. Nov 202121:34 > 21:45 0 komentarjev
Georgios Dikaioulakos je proti Turkinjam debitiral na klopi slovenske reprezentance.

Slovenske košarkarice so z visokim porazom proti Turčiji (62:78) začele dvoletni pohod na tako zelo želeni vrhunec, ki ga načrtujejo na domačem evropskem prvenstvu leta 2023. Priznani grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos je imel na Kodeljevem, ob debiju na slovenski klopi, na voljo precej oslabljeno ekipo, kljub neuspehu pa poudaril, da je to šele začetek priprav in rezultat tokrat ni bil v ospredju.

Da se Slovenke z novim sistemom še spoznavajo in ima tekma tekmovalni naboj le za Turkinje, saj so naše košarkarice na naslednje evropsko prvenstvo že uvrščene, je bilo precej vidno predvsem v prvem polčasu, ki so ga gostje dobile s 46:20. Slovenijo je zmage stala predvsem katastrofalna druga četrtina, v kateri so varovanke Georgiosa Dikaioulakosa dosegle vsega šest točk.

“Veliko je novih stvari. Mogoče smo na določene trenutke še malce zmedene, veliko je nove kombinatorike v napadu. Moramo se osredotočati na našo igro in se ne obremenjevati z rezultatom ter stopnjevati, da bomo čez dve leti dobro pripravljene na evropsko prvenstvo,” je po tekmi dejala prva strelka domačih Teja Oblak, ki je dosegla 21 točk.

Oblakova o dvoboju s Turčijo:

Nika Barič je bila kljub porazu s sedmimi asistencami prva podajalka obračuna. Izpostavila je predvsem slabšo obrambo: “Če igraš dobro obrambo steče tudi v napadu. Vsega, kar smo se dogovorili na treningih, nismo delale na tekmi. Vse pohvale pa puncam, smo veliko bolje odigrale v drugem polčasu.” Slovenke so sicer drugi polčas dobile z 42:32.

Da rezultat tokrat ni bil v ospredju, predvsem ob upoštevanju močno zdesetkane zasedbe Slovenije, je pristavil tudi selektor: “Zmaga ali poraz nista pomembna, k sreči smo že uvrščeni, če bi kvalifikacije igrali s toliko težavami, bi bila norost. Moramo graditi iz dneva v dan, od treninga do treninga. Zdaj, pa nato februarja in spet poleti, da pridemo tja, kamor verjamemo, da smo sposobni.”

Slovenke so v drugi četrtini zadele le enega od 16 metov iz igre.

Težave pri kadrovanju

Nov strokovni štab je imel za debitantsko akcijo obilo težav s sestavo moštva. Podobno kot v moški izbrani vrsti, se tudi v ženski trenutno spopadajo predvsem s pomanjkanjem visokih košarkaric. Najbolj se zagotovo pozna odsotnost ene od nosilk Eve Lisec, ki si je na zadnji klubski tekmi poškodovala gleženj.

Že prej je reprezentanca ostala brez Annemarie Prezelj, Tine Trebec in Tine Cvijanović, medtem ko je bila Merisa Dautović pozitivna na covid-19 in tako iz reprezentance odpadla tik pred začetkom tokratnih priprav.

Na junijskem evropskem prvenstvu so Slovenke luknjo pod obročem krpali tudi s priljubljeno Američanko Shante Evans, ki pa se je po prvenstvu poslovila od naše izbrane vrste. Košarkarska zveza Slovenije je tako v procesu iskanja njene naslednice, odločitev pa bi predvidoma radi sprejeli do naslednjega poletja.

Turkinje so izkoristile prednost pod obročem.

“Ker je manjkalo toliko pomembnih igralk sem se zavedal, da bi se lahko zgodil psihološki padec. Zato je zame najpomembneje, da igramo pravo igro. Ni pomembno, če nekaj poskušamo spremeniti, temveč, da igramo svojo igro, da smo odgovorni zase in ponosni na svoje delo,” je poskušal svoje varovanke razbremeniti Dikaioulakos.

Iskanje dodatnih terminov

Ker so kvalifikacije, ki jih Slovenke dejansko uporabljajo zgolj za priprave, precej razpotegnjene, prvi in šesti krog namreč loči kar 459 dni, na zvezi načrtujejo organiziranje dodatnih obračunov. Tako bodo prihodnje poletje dekleta najverjetneje zaigrala na kakšnem turnirju, morda bi lahko dodatno pripravljalno tekmo odigrala tudi februarja 2022.

Drugo od treh kvalifikacijskih oken bo namreč šele prihodnjega novembra, kar je za slovensko izbrano vrsto, ki za nameček v prihodnost zre tudi z novim strategom, odločno premalo.

Georgiosa Dikaioulakosa čaka še precej dela.

“To je šele prva tekma priprav na EuroBasket 2023. Za vse nas je bila to lekcija za prihodnost. Pomembno je, da razmislimo, kako bomo popravili elemente igre, da bomo igrali tako, kot si želimo zgledati leta 2023,” je dodal grški strokovnjak, ki bo drugič na klopi sedel v nedeljo, ko Slovenija gostuje v Albaniji.

O novostih, ki jih je prinesel Georgios, je spregovorila Tina Jakovina: “Nov način vodenja, nov način košarke in principe, ki jih nismo bile vajene in se jim moramo prilagoditi. S prejšnjim selektorjem smo imeli sistem, ki smo ga bile zelo vajene. To je bilo nekaj novega, hitro smo se morale naučiti, mislim, da nam je uspelo dobro, s tekme do tekme bo šlo le na boljše. To je prva tekma priprav na evropsko prvenstvo v Sloveniji, tako moramo gledati na celotno situacijo.”

Po prvi preboj med osem

Zadnjih sedem let je Slovenke vodil Damir Grgić, ki se je v tem obdobju podpisal pod praktično vse večje uspehe v zgodovini ženske reprezentančne košarke. “Rakete” so pod njegovim vodstvom leta 2017 sploh prvič zaigrale na evropskem prvenstvu, do preboja so namreč sodelovale le v B diviziji, in na premiernem nastopu zasedle 14. mesto.

Slovenske košarkarice bodo na domačem prvenstvu lovile največji uspeh v zgodovini ženske reprezentance.

Vse od takrat so naše košarkarice na EuroBasketu redno prisotne. Dve leti kasneje so najboljšo uvrstitev izboljšale za štiri mesta. Deseto mesto so ponovile tudi letos, a čeprav pred prvenstvom niso bile pod pritiskom rezultata, s ponovitvijo dosežka iz leta 2019 niso zadovoljile apetitov. Čutiti je, da so sposobna poseči po višjih izidih.

Tako je prvi cilj zagotovo prva uvrstitev v četrtfinale, v bojih na izpadanje pa je nato mogoče prav vse, tudi skok do medalje, ki je tihi cilj reprezentance, čeprav tega za zdaj na glas ne poudarjajo, s čimer ne želijo nase ustvarjati dodatnega pritiska, kar je že na prvem druženju z mediji poudaril tudi Dikaioulakos.