Pred Dončićem zadeval “step-back”, zdaj se po njem zgleduje

Košarka 6. Okt 20217:00 > 7:05 komentarja
Miroslav Pašaljić, foto: Uroš Skaza.

V Domžalskem košarkarskem prvoligašu imajo v svojih vrstah tudi srbskega mojstra ulične košarke 3x3, ki je septembra postal evropski prvak - Miroslava Pašaljića. V mesto ob Kamniški Bistrici, kjer je že blestel v sezoni 2018/19, se je vrnil po dveh letih. "Počutim se kot, da ne bi nikoli odšel," je dejal v pogovoru za Sportklub. Spregovoril je tudi o Luki Dončiću, Nikoli Jokiću in nedavno preminuli trenerski legendi Dušanu Ivkoviću.

Miroslav Pašaljić je zagotovo eden bolj atraktivnih košarkarjev, ki jih je to sezono mogoče spremljati na slovenskih košarkarskih parketih. Znan je predvsem po hitrih prodorih in metih iz na videz nemogočih položajev.

Tudi iz koraka nazaj, oziroma t.i. step-backa, ki ga je v zadnjih letih populariziral predvsem Luka Dončić, sicer pa je morda najboljši na svetu v tej košarkarski prvini James Harden, še en košarkarski zvezdnik svetovnega kova.

Primerjave z Dončićem so neumnost

“To je od nekdaj (smeh, op. a.). Šalo na stran, vsi, tudi trener Dejan Jakara, vedo, da sem poznan po tem step-back metu iz leve roke. To sem delal že pred leti. Tudi pred tremi leti, ko sem bil nazadnje tukaj, so vsi govorili o step-backu iz leve roke (smeh, op. a.). Vsi vedo, a redko kdo ga lahko ubrani. Šalim se,” je o svojem najmočnejšem orožju spregovoril nasmejani 26-letni Srb.

Ker je od Dončića vendarle štiri leta starejši, bi lahko rekli, da je iz koraka nazaj zadeval že pred njim, a sogovornik si ne želi delati primerjav: “Dončić je superzvezda, je med najboljšimi košarkarji na svetu. Primerjati se z njim je malce neumno, ker so zame on, Nikola Jokić in LeBron James trije najboljši na svetu.”

Trojka Pašaljića na treningu Heliosa:

In čeprav je starejši od slovenskega organizatorja igre v Dallasu, poskuša od njega posnemati kakšen element igre. “Sem še razmeroma mlad in rad gledam brezčasne igralce. Eden takšnih je tudi Dončić. Klasičnih organizatorjev igre, ki vzamejo žogo in postavljajo napad, je vse manj. Zdaj so v ospredju takšni, kot sta denimo tudi Shane Larkin in Vasilije Mičić v Efesu, ki sta vsestranska in lahko igrata na obeh branilskih položajih. Prevladujejo torej takšni, ki kreirajo, so atraktivni in zadeve rešujejo tudi ena na ena.”

Nova srbska zvezda

Septembra je nase opozoril v Parizu na evropskem prvenstvu v košarki 3×3. Ne le, da se je okitil z zlato medaljo, postal je tudi najkoristnejši košarkar prvenstva.

Miroslav Pašaljić, foto: FIBA.

“Srbija ima novo zvezdo,” so po finalu, v katerem so premagali Litvo, zapisali pri Blicu. “To je malce pretirano, takšni hvalospevi. Če bi osvojili bron ali končali brez medalje, bi se spraševali, kdo je to. To pride z uspehom,” je medijsko evforijo miril Pašaljić.

Da se je sploh lahko udeležil prvenstva, sta mu šla na roko tudi direktor Heliosa Matevž Zupančič in glavni trener Dejan Jakara, ki sta mu od podpisu pogodbe omogočila, da se pripravam pridruži z zamudo.

“To se je začelo lani, ko sem bil brez kluba. Poklicali so me trije prijatelji in me vprašali, če bi igral z njimi. Sprejel sem vabilo, zaigrali smo na enem turnirju in se uvrstili v finale. Bilo je super. Odločil sem se, da letos v 3×3 poskušam še nekoliko resneje. Izpadlo je dobro. Slišal sem se s trenerjem in direktorjem, dogovorili smo se, da se pripravam pridružim nekoliko kasneje. Razpletlo se je tako, da smo osvojili evropsko prvenstvo,” izkušnjo opiše srbski branilec.

Vrhunci Pašaljića z evropskega prvenstva v košarki 3×3:

Prevelike ambicije

Po sezoni 2018/19, ko je za Domžalčane v povprečju dosegal po 12,6 točke in 2,6 asistence, si je želel zaigrati na višjem nivoju, a se mu ni izšlo po načrtih.

“Iskreno, imel sem prevelike ambicije, ko sem zapustil Domžale, kjer sem imel res dobro sezono. Uvrstili smo se v polfinale lige in pokala, obstali v ABA 2 ligi, tudi dobro statistiko sem imel, odstotke in vse. Želel sem si zaigrati na višjem nivoju, na koncu sem igral v Bolgariji, tudi v ligi prvakov, a se ni najbolje izšlo. Lani sem igral za Dynamic, imel sem tudi pogovore s Heliosom, natančneje z direktorjem, a se ni vse poklopilo. Letos se je. Delimo ambicije in sem znova tukaj. Počutim se, kot da ne bi odšel,” je z vrnitvijo v Domžale zadovoljen Pašaljić.

Da ne bo potreboval časa za privajanje na ekipo, nenazadnje so direktor, trener in nekateri košarkarji še enaki kot pred dvema letoma, je pokazal v 1. krogu nove sezone lige Nova KBM. Proti Hopsom je ob zmagi vpisal 17 točk, štiri skoke in pet asistenc.

Miroslav Pašaljić v sezoni 2018/19, ko je Helios v polfinalu državnega prvenstva izločila Petrol Olimpija.

Letos si želi še nadgraditi svojo zadnjo sezono v Domžalah: “Da, a na prvo mesto bi postavil moštveni izid. Priti med osem v ABA ligi, najprej izboriti obstanek, nato se prebiti med osem. V prvenstvu v polfinale, če se vse izide, tudi v finale, če bo sreča z žrebom in se izognemo Cedeviti Olimpiji, ki bi jo bilo nerealno premagati.”

Razume odpoved Jokića

Spremljal je tudi poletno reprezentančno akcijo Srbije, ki se na domačem turnirju ni uspela prebiti na olimpijske igre. Veliko prahu je dvignila odpoved zvezdnika Denver Nuggets Nikole Jokića, najkoristnejšega košarkarja rednega dela prejšnje sezone lige NBA.

“Razmišljam drugače od ostalih, ker so to večinoma ljudje, ki niso nikoli trenirali košarke. Sprašujejo se, čemu izpušča reprezentanco, a se ne zavedajo, da je v 200 dneh odigral 100 tekem. Na vsaka dva dni igra tekmo in to po 35 minut, hkrati je še glavni igralec ekipe. Če se slučajno zgodi, da pride v reprezentanco in se poškoduje ter se ne vrne na isti nivo, smo ostali brez njega za naslednjih sedem, osem let,” meni Pašaljić

Nikola Jokić je v MVP sezoni v povprečju prispeval 26,4 točke, 10,8 skoka in 8,3 asistence. Foto: Guliverimage

Če bi se znašel v njegovem položaju, bi ravnal podobno, razloži: “Mislim, da si je veliko ljudi odpoved vzelo preveč k srcu. Morda bi sam ravnal enako, čeprav mi je reprezentanca vse, a moraš poskrbeti za svoje zdravje in si podaljšati kariero. Zato se mi je zdela njegova odločitev dobra, realno pa bi se morali tudi brez njega uvrstiti na olimpijske igre. Imeli smo kvalitetno ekipo. Ljudje so se ukvarjali s tem, da Jokić ne igra, a če bi bilo vzdušje v celotni državni Srbiji pravo, bi se uvrstili.”

Dotaknila se ga je tudi smrt legendarnega Dušana Ivkovića, ki je preminil v 78. letu starosti: “Nisem ga osebno poznal, a seveda vem, kdo je Duda Ivković. Velika izguba za vso Srbijo in celoten Balkan. Izjemen strokovnjak, po vsem, kar sem slišal, tudi velik človek. Za vsakega košarkarja se je brigal kot, da mu je sin.”