Vrnitev kapetana kronali s prepričljivo zmago

Košarka 25. Jun 202222:17 > 22:33 13 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca je na edini pripravljalni tekmi pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2023 gostovala v Trstu in domačo reprezentanco ugnala s kar 90:71. Tekma je bila sicer deležna velike pozornosti, saj je slovenski dres znova oblekel zlati kapetan Goran Dragić. In z 11 točkami pokazal, da imata z Luko Dončićem (ta je dosegel eno več) na parketu še vedno odlično kemijo.

Po 1724 dneh se je Goran Dragić vrnil v izbrano vrsto. Na prijateljski tekmi v Trstu, ki je slovenski reprezentanci služila kot priprava na prihajajoči kvalifikacijski tekmi za SP 2023 s Hrvaško in Švedsko (obe tekmi bosta v prenosu na Sportklubu), dvoma o zmagovalcu ni bilo niti za trenutek. Italijani so po sicer izenačenem začetku na celi tekmi vodili le za minuto in pol, nato pa je slovenski mlin začel mleti.

In tekmeca dokončno zmlel v tretji četrtini, po kateri je semafor kazal tudi več kot 30 točk razlike. V zadnjem delu so priložnost dobili rezervisti, tako da so se domačini nekoliko približali, a vseeno je bila razlika visokih 19 točk. Pri Sloveniji je Luka Dončić tekmo končal z 12 točkami, sedmimi skoki in petimi podajami, Goran Dragić je dodal 11 točk in štiri podaje. Največ točk med vsemi je sicer dosegel Italijan Tomas Woldetensae (13).

Slovenijo zdaj 30. junija čaka spektakel v razprodanih Stožicah, ko se bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 pomerila s Hrvaško. Tri dni pozneje sledi še gostovanje na Švedskem. Tudi ti dva tekmi si boste lahko ogledali ekskluzivno na Sportklubu. V vlogi strokovnega komentatorja bo Marko Maravič.

Italija – Slovenija 71:90 (23:27, 37:53, 48:77)

KONEC TEKME! Ob koncu je razlika znašala 90:71, Slovenci pa so pokazali, da so pripravljeni na nadaljevanje kvalifikacij za SP. Še najboljši posamezniki tekme: Dončić je vpisal 12 točk, starejši od bratov Dragić pa eno manj. 13 jih je pri Italiji dosegel Tomas Woldetensae.

Domači so se nekoliko približali, slabe tri minute pred koncem je bilo +18 za Slovence, nato pa je lepo trojko zadel Aleksej Nikolić in znova povišal na 21 točk.

V zadnjem delu tekme malce manjka tekmovalnega naboja na obeh straneh, priložnost so dobili rezervisti. A prednost Slovenije ostaja visoka – 21 točk. 5:47 pred koncem tekme je izid 82:61 za goste.

3. četrtina:

Slovenski košarkarji so enostavno prehitri za Italijane. V tej četrtini so domačinom nasuli 24 točk, azzurri pa so jih dosegli le enajst. Po 30 minutah rekordna prednost na semaforju: +29. Ob obeh glavnih zvezdnikih zelo dobra predstava tudi za Eda Murića in Jakoba Čebaška (oba po devet točk), zadnji sploh še ni zgrešil meta iz igre.

Prednost gostov se le še povišuje, slabe tri minute pred koncem znaša že 23 točk (69:46).

Kot da to ni bilo dovolj, pa je na 58:37 nekaj trenutkov pozneje s trojko iz težkega položaja zadel še Dončić sam.

Fantastična akcija Dončića in Gorana Dragića. Mlajši od obeh je prišel do žoge in kapetana našel na drugi strani igrišča in mu omogočil lahek koš.

V drugi polčas Slovenija vstopa s postavo Luka Dončić, Goran Dragić, Jaka Blažič, Edo Murić in Mike Tobey.

2. četrtina: 

Čeprav se je na trenutke zdelo, da Dončić in druščina igra nekoliko rezervirano, pa na odmor odhajajo s prednostjo 16 točk. Priložnost za igro so dobili vsi igralci razen Luke Rupnike. Najboljša posameznika pri Sloveniji pa prav prva zvezdnika: Dončić in starejši od bratov Dragić sta v statistiko vpisala po devet točk.

Krasno akcijo je s trojko kronal Jakob Čebašek.

Slovenija je že več kot minuto in pol pred polčasom dosegla 50 točk, trenutno je 50:37.

4:53 do zaključka drugega dela tekme, Slovenci ohranjajo lepo prednost, semafor v Trstu kaže 38:29 za goste.

Sekulićevi fantje so še bolje začeli drugo četrtino in dobrih šest minut pred iztekom prvega polčasa vodijo za 12 točk (37:25).

1. četrtina:

Prvo četrtino v Trstu so dobili Slovenci s 27:23.

Dobrih pet minut pred koncem prve četrtine Slovenija vodi s 14:9 in italijanski selektor je zahteval minuto odmora. Pred tem je krasno podajo do Luke Dončića spravil Zoran Dragić, a je zvezdnik Dallasa zgrešil zabijanje.

Izenačen začetek tekme, v kateri sta obe ekipi potrebovali več kot minuto, da sta dosegli prvi koš.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić začenja s peterko: Luka Dončič, Edo Murić, Zoran Dragić, Mike Tobey in Goran Dragić.

Himni sta za nami, nekoliko glasni so bili pričakovani gostitelji, a vseeno odlično vzdušje v Trstu.

V tržaški dvorani je vroče že pred tekmo. Številni na ogrevanju želijo pozdraviti oba slovenska zvezdnika in ostale naše reprezentante.

Foto: Aleš Fevžer

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Vroče že na ogrevanju:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje