Rekordna izguba: Real Madrid je vreča brez dna

Košarka 20. Sep 202219:09 0 komentarjev
real madrid
Foto: guliverimage

Košarkarski del kluba Real Madrid je samo v zadnjih štirih sezonah pridelal več kot sto milijonov evrov izgube, poroča portal 2Playbook. Od tega lani več kot 30 milijonov.

Da košarkarski del svetovno priznane institucije ni finančno vzdržen ni nikakršna skrivnost. Že leta se košarkarji za ohranjanje konkurenčnosti v španski ligi in Evroligi zanašajo na pomoč večjega brata, nogomet je v Madridu namreč prava “tovarna denarja”, ki sponzorira tudi košarkarski del kluba.

Pri grajenju blagovne znamke kraljevega velikana je seveda pomembno, da so v vrhu tudi v košarki, čeprav Real Madrid Baloncesto, kot je naziv nekdanjega kluba Luke Dončića, še zdaleč ne premore prihodkov, ki bi zadoščali potrebam.

Proračun za plače igralcev in strokovnega osebja je bil v sezoni 2021/22 kar 41 milijonov evrov, medtem ko so celotni stroški znašali več kot 50 milijonov evrov. Prihodkov so zabeležili le 17,3 milijona evrov, medtem ko je izguba znašala vrtoglavih 30,1 milijona evrov, kar je največ v zgodovini kluba.

Izguba se bo nadaljevala

Podobna zgodba se vije že leta. Tako je izguba v sezoni 2018/19 znašala 26,5 milijona, nato 26,4 milijona in v sezoni 2020/21 18,9 milijona evrov. Skupaj v zgolj štiriletnem obdobju neverjetnih 102,8 milijona evrov.

Nekdanja zmagovita naveza Reala, Dončić-Laso. Foto: Guliverimage

Že več let naj bi v Realu poskušali zmanjševati proračun košarkarskega dela, a jim je v minuli sezoni poskočil na dobrih 50 milijonov, kar je v prvi vrsti zasluga predčasne prekinitve pogodbe legendarnemu strategu Pablu Lasu, številnih bonusov in podpisa Gabriela Decka, medtem poroča BasketNews.

Za sezono 2022/23 naj bi Real proračun oklestil za 22 odstotkov, a kljub temu pričakujejo izgubo v višini približno 23 milijonov evrov.

Real Madrid je sicer 36-kratni španski košarkarski prvak, s čimer ima v vitrinah celo en naslov več od nogometne sekcije kluba. Imajo pa nogometaši prednost, ko je govora o najelitnejšem evropskem tekmovanju. Ligo prvakov so osvojili kar 14-krat, Evroligo desetkrat, zadnjič v sezoni 2017/18, ko je bil MVP Dončić.