Reprezentanca v boju s časom: prihaja ameriška okrepitev

Košarka 6. Feb 202312:381 komentar
Slovenke čakata ta teden dve tekmi, prenos na SK. Foto: Jure Banfi

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca se v Ljubljani pripravlja na zadnji kvalifikacijski tekmi za EuroBasket 2023. Obračuna z Albanijo in Poljsko na Kodeljevem (prenos na SK) resda ne bosta imela izrazite tekmovalne teže, saj so Slovenke kot gostiteljice že uvrščene na junijsko prvenstvo. Zato reprezentančni teden razumejo predvsem kot pripravo na poletni vrhunec, strokovno vodstvo pa skupaj z vodstvom KZS medtem pospešeno išče tudi novo ameriško okrepitev.

“Vsak reprezentančni zbor je pomemben. Vesel sem, ko to vidim tudi v očeh igralk. Vsem je jasno, da tekme izkoriščamo za uigravanje, učenje in spoznanje. Vse v luči letošnjega EuroBasketa (15. – 26. junij, op. a.). Res je sicer, da smo zaradi tega že uvrščeni na zaključni turnir. A želel bi, da status udeleženke tekmovanja potrdimo tudi pod koši. Želimo dokazati, da si zaslužimo nastop med elito,” je ob začetku drugega treninga pred dvojnim tekmovalni programom v ljubljanski dvorani Kodeljevo dejal selektor reprezentance Georgios Dikaioulakos, ki ima na voljo štirinajst košarkaric, med katerimi je po odsotnosti v zadnjem kvalifikacijskem oknu tudi Nika Barič.

Kljub drugačnim željam pa v reprezentančnem taboru ni novega obraza. Javna skrivnost je, da si v vodstvu reprezentance in zveze prizadevajo naturalizirati novo ameriško košarkarico na položaju centra. Na radarju imajo Dikaioulakos in sodelavci več uveljavljenih igralk, ki bi predstavljale dodano vrednost, krepko večjo kot v primeru dosedanje naturalizirane košarkarice Shante Evans, svojo vlogo pa bi morala nato pri dodeljevanju potnega lista odigrati še vlada. Z novinko bi bili, tako so prepričani v reprezentanci, dosegljivi tudi najvišji cili.

Selektor priznava, da je na okrepitev upal že v tem ciklu, a ima nekaj težav tudi s prepričevanjem košarkaric. Meri namreč proti ligi WNBA, kar pa za košarkarico pomeni, da bi se zaradi evropskega prvenstva morala odpovedati lepemu zaslužku v ZDA. “Na mojem seznamu je nekaj imen. Končna odločitev še ni padla. Vem, da bi se to že morali zgoditi. Žal pa ni vse odvisno od mene oziroma nas,” pravi Grk na slovenski klopi in dodaja: “Ime bi radi imeli kar se da hitro. Želim pa košarkarico, ki ne bo prišla le zaradi potnega lista, temveč bo igrala s srcem in se bo počutila kot del ekipe.”

Video: Teja Oblak

Slovenke bodo torej kvalifikacije zaključile s povsem “domačo” zasedbo. Ker zmagi v četrtek in nedeljo nista obvezni, se v slovenskem taboru ne bodo poglabljali v strategijo načrtnega omejevanja Albanije in Poljske. Poudarek bo predvsem na slovenski igri, v prvi vrsti na avtomatizaciji določenih sistemov in vzorcev. “V tem tednu želimo storiti korak naprej. Že novembra smo bile boljše kot poleti. Zdaj upamo na nadgradnjo. Nujno pa potrebujemo tudi ameriško okrepitev,” razmišlja izkušena Škofjeločanka Teja Oblak, povratnica Nika Barič pa dodaja: “Pošteno moramo odigrati tekmi z Albanijo in Poljsko, ne glede na to, da smo že uvrščene na prvenstvo. Vsaka tekma služi kot dodatna priprava, čeprav trenutno še ne čutimo vznemirjenja domačega EuroBasketa. Pričakujem, da ga bomo začutile poleti.”

Kvalifikacije za EuroBasket 2023

5. krog: četrtek, 9. februar, ob 18. uri

Slovenija – Albanija

6. krog: nedelja, 12. februar, ob 17. uri

Slovenija – Poljska

Obe tekmi v prenosu na Sportklubu

Video: utrinki s treninga

Komentari

Vaš komentar