Poteza iz obupa, ki lahko Dallas stane Luke Dončića

Košarka 6. Feb 20239:46
Kyrie Irving in Luka Dončić
Kyrie Irving in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Kyrie Irving je soigralec Luke Dončića. Menjava Dallasa je poskrbela za močan odmev v svetu košarke, a mnenja so zelo deljena. Številni so prepričani, da gre za potezo iz obupa, ki bi se lahko Teksašanom že kmalu močno maščevala. Poglobili smo se v menjavo, ki je stresla ligo NBA.

Na parketu izjemen košarkar, ob njem precej težavna osebnost. Kyrie Irving že leta skrbi, da v ligi NBA ni dolgčas. Izjemen nadzor nad žogo, ki je osrednje orožje njegove igre, redno sproža navdušene vzklike in odprta usta, a kaj, ko je v zadnjem obdobju še bolj poznan po muhasti osebnosti in nenavadnem obnašanju. Več o tem si lahko preberete tukaj.

(Pre)visoka cena

Dallas je zanj odštel veliko. V Brooklyn so v zameno za Irvinga in Markieffa Morrisa poslali Doriana Finneyja-Smitha, Spencerja Dinwiddieja in tri izbore na naborih, vključno z izborom v prvem krogu leta 2029, ki je za nameček brez omejitev.

Z vidika Teličkov je boleč predvsem odhod Finneyja-Smitha. “Doe-Doe” je bil ključen tako na parketu kot v garderobi. Bil je eden od vodij moštva in izjemno priljubljen med navijači. S svojo ponižnostjo in podrejenostjo ekipi tudi sanjski košarkar vsakega trenerja. Je obrambni specialist, ki odlično zadeva trojke in kot tak popoln podporni člen ob zvezdniku kova Luka Dončić. Medtem ko je za Dinwiddieja Irving neposredna nadgradnja na branilskem položaju.

Za 30-letnega Američana sta se zanimali tudi obe franšizi iz Los Angelesa in Phoenix. Za favorite so veljali Jezerniki, ki naj bi bili destinacija, ki jo je favoriziral tudi Irving, a naj bi lastnik Brooklyna Joe Tsai izrazil željo, da košarkarju ne ugodi. Zamere so očitno velike. Lakersi so sicer ponujali Russlla Westbrooka in dva izbora v prvem krogu, a le pod pogojem, da bi Irving pristal na dvoletno podaljšanje pogodbe. Medtem ko je Phoenix ponujal Chrisa Paula in Jaeja Crowderja.

Ponudba Dallasa je konkurenco močno presegla. Po mnenju številnih celo preveč. Mavsi naj bi poskušali v menjavo vključiti tudi Davisa Bertansa ali iztekajočo pogodbo Christiana Wooda, a je Brooklyn vse poskuse odbil. Zahtevali naj bi tudi mladega Josha Greena, a so Teksašani Avstralca povlekli s pogajalske mize, trdijo viri v ZDA. Prav Green bo zdaj najverjetneje prevzel vlogo ključnega obrambnega specialista na krilu.

Dončić je ostal brez pomembnega soigralca. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

(Pre)veliko tveganje

Za razliko od Jezernikov Telički niso postavljali posebnih pogojev glede podaljšanja pogodbe. Irving je po sezoni prost košarkar, kar visoko ceno, ki so jo bili pripravljeni plačati, postavi še pod večji vprašaj. Povsem lahko se zgodi, da se poskus Dallasa izjalovi. Tako bi Mavsi v zaporednih poletjih brez odškodnine ostali brez Jalena Brunsona in Kyrieja Irvinga (oziroma Spencerja Dinwiddieja in Doriana Finneyja-Smitha ter izbora v prvem krogu).

Če Irving odide, s svojo pogodbo, po kateri mu to sezono pripada 36,5 milijona dolarjev, niti ne bi sprostil dovolj prostora v plačni strukturi, ki bi Dallasu omogočila podpis druge maksimalne pogodbe s katerim izmed zvezdnikov na trgu. Rezervnega načrta tako ni. Ali se bo drzna poteza Dallasu močno obrestovala ali bo povsem spodletela.

Irving je v zadnjih štirih sezonah zaradi kombinacije poškodb, suspenzov in kršitev pravil odigral vsega skupaj zgolj 143 tekem. Še to sezono je odsedel osem tekem, ker je promoviral film z antisemitsko vsebino in se sprva za dejanje ni želel opravičiti. Po sezoni bo zahteval maksimalno štiriletno pogodbo v vrednosti skoraj 200 milijonov dolarjev.

(Pre)optimistični Teksašani

Lahko v Dallasu končno omejijo vso dramo, ki jo s seboj prinaša ameriški zvezdnik? Tisti najbolj optimistični verjamejo, da sta lahko ključni figuri člana Mavericksov, ki ju Irving zelo spoštuje in ceni. Prvi je športni direktor Nico Harrison, ki je bil dolga leta ključen pri sodelovanju Kyrieja s podjetjem Nike. Drugi je glavni trener Jason Kidd, ki naj bi ga izvrstni branilec oboževal.

Po poročanju Chrisa Haynesa naj bi bil Irving navdušen nad menjavo in se veseli sodelovanja z Luko Dončićem. Slovensko-ameriška naveza bo zagotovo nočna mora za nasprotne obrambe, a velika težava za lastno moštvo na drugi strani parketa.

irving Dončić
Nova soigralca. Foto: Profimedia

Številni se sprašujejo, če Luka lahko deluje skupaj z branilcem, ki prav tako potrebuje žogo v rokah, a Irving je v karieri že dokazal, da je sposoben sodelovanja z dominantnimi soigralci. Tako je bilo v Clevelandu z LeBronom Jamesom, v Bostonu z Jaysonom Tatumom in v Brooklynu z Jamesom Hardnom in Kevinom Durantom. Zanimiv je podatek, da je Brooklyn, ko sta tam skupaj igrala Irving in Harden, a brez Duranta, dobila kar 20 od 23 tekem. Ključna je sposobnost Kyrieja v igri brez žoge. Čeprav je po definiciji organizator igre, gre bolj za strelca in mu igra ob dodatnem organizatorju godi.

Kyrie Irving v sezoni 2022/23 (povprečje): 37 minut, 27,1 točke, 5,1 skoka, 5,3 asistence, 48,6 odstoten met iz igre, 37,4 odstotka izza črte, 88,3 odstotka s prostih metov.

Poteza iz obupa?

Čeprav menjava močno diši po potezi iz obupa, je nesporno, da je imel Dallas v iskanju rešitev ob stagniranju franšize močno zvezane roke. Vrsta spodletelih preteklih potez je privedla do moštva sestavljenega iz kopice neugodnih pogodb in igralcev, ki so že izpolnili svoj potencial.

Najbolj iskano “plačilno sredstvo” v menjavah so izbori na naborih, a Dallas letošnjega v prvem krogu dolguje New Yorku. Zaradi številnih omejitev na omenjenem izboru pa je naslednji prvi izbor v prvem krogu, ki ga Teksašani lahko uporabijo v menjavi, šele leta 2027.

Ko združimo pomanjkanje igralcev z visoko vrednostjo na trgu, z omejitvami pri vključevanju svojih izborov v menjave vse do leta 2027, dobimo Dallas Mavericks. Franšizo, ki je bila v iskanju zvezdnika primorana sprejeti velike kompromise. Povsem mogoče pa je, da je potrpežljivost presekal Dončić. Pred tedni so namreč v ZDA poročali, da je Luka prvič po selitvi čez lužo od kluba zahteval okrepitve.

Tisti največji pesimisti so prepričani, da je to nov korak proti odhodu Luke Dončića iz Dallasa. Če bo Irving po sezoni odšel, medtem ko bodo Mavsi obtičali s še slabšim kadrom okoli slovenskega zvezdnika, bi lahko kmalu tudi Luka potrkal na vrata Nica Harrisona in lastnika Marka Cubana ter vložil zahtevek za menjavo.

Nico Harrison in Mark Cuban
Nico Harrison in Mark Cuban. Foto: Guliverimage

Tržnica še ni zaprta

Spomnimo, da se to sezono tržnica lige NBA zapre 9. februarja, ob 21. uri po slovenskem času. Dallas je z menjavo za Irvinga nakazal, da je letos vse napore vložil v napad na končnico, a moštvo je kljub menjavi precej neuravnoteženo.

Potreba po kvalitetnih obrambnih košarkarjih se je še povečala, še bolj, ker so Mavsi najboljšega obrambnega člana poslali v Brooklyn – Doriana Finneyja-Smitha. Dallas bi potreboval tako dodatnega krilnega košarkarja kot centra. V ZDA poročajo, da Dallas še ni končal s kadrovanjem, a sredstva za vnovičen poseg na trgu so zdaj še bolj omejena.

Kdaj bomo prvič videli navezo Dončić – Irving? Najverjetneje bo potrebno še nekoliko počakati. Danes naj bi Irving v Dallasu opravil zdravniški pregled, v novem dresu pa bo debitiral predvidoma v noči na četrtek, ko Teksašani gostujejo pri LA Clippers. Luka je zaradi poškodbe trenutno na stranskem tiru, vrnil naj bi se predvidoma še pred tekmo zvezd, ki je na sporedu 19. februarja. Pred nami je vroča druga polovica sezone lige NBA.

Komentari

Vaš komentar