Oslabljena Slovenija kljub vsemu pokorila Hrvate

Reprezentance 5. Sep 201822:10 > 23:20
Facebook

Slovenska košarkaška reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi pred kvalifikacijami danes ugnala močno Hrvaško s 87:86 in pokazala, da se ne boji prav nikogar.

Povsem spremenjena in pomlajena slovenska košarka reprezentanca je v Varaždinu nastopila kar brez 10 igralcev iz lanskega EuroBasketa z navdahnjeno igro v napadu in zavzeto obrambo premagala zvezdniško zasedbo Hrvatov, ki bo na septemberskih kvalifikacijskih tekmah nastopila s popolno zasedbo ter 4 igralci iz NBA lige.

Že na samem začetku je kapetan Gašper Vidmar s pošastnim zabijanjem pokazal, da se Slovenci ne bo ustrašili renomiranih imen na drugi strani. Matic Rebec in Vidmar sta odlično sodelovala in prebijala hrvaško obrambo pod obročem. Ko pa se je njihova obramba prilagodila, se je odprlo precej več prostora slovenskim ostrostrelcem, ki so ob dobrem kroženju žoge prihajali do neoviranih metov za 3 točke ter to s pridoma tudi izkoriščali.

Slovence je večji del srečanja krasil odličen met za 3 točke, ki se je ustavil šele v zadnji četrtini. Ob boljši obrambi in precej boljšemu metu Hrvatov za 3 točke, so se ti po visokem zaostanku v zadnji četrtini na koncu srečanja povsem približali in imeli po 4 zaporednih zgrešenih prostih metih Mihe Lapornika, v zadnji minuti srečanja nato še priložnost za zmago, toda slovenska obramba je zdržala, pomlajena reprezentanca pa je lahko slavila veliko zmago, ki jim bo v nadaljevanju kvalifikacij zagotovo dvignila samozavest.

Pod obročem je kraljeval kapetan, ki je še ne dolgo nazaj Sloveniji močno manjkal, v napadu je navduševal nezaustavljvi Matic Rebec, ki je s svojo hitrostjo vnašal zmedo v domačo vrsto. Uspel je priti do dvojnega dvojčka 12 točk in 10 skokov. Boljši statistični indeks od Rebca si je prislužil le Jakob Čebašek, ki je v 24 minutah igre Hrvatom natresel kar 22 točk (met 6/9, 5/7 za 3, 5/5 prosti meti). 14 točk je v statistiko vpisal Blaž Mesiček, 11 Miha Lapornik, 10 pa 17-letni Gregor Glas. V vrstah Hrvatov je blestel Jakov Mustapić 25 točk, potem pa sta sledila še Bojan Bogdanović (17 točk, 7 skokov, 5 podaj) in Dario Šarić (15 točk, 6 podaj).

Reprezentanci se bosta v Celju še enkrat pomerili v soboto.