Visoka zmaga Slovenk na pripravah za Eurobasket

Reprezentance 14. Jun 201920:37 > 20:45
KZS

Slovenske košarkarice nadaljujejo z uspešnim nizom pripravljalnih tekem na bližajoče se evropsko prvenstvo. Varovanke selektorja Damirja Grgića so po Češki, Švedski in Veliki Britaniji ugnale še reprezentanco Slovaške. Tako edine, ki so bojevitim Slovenkam vzele mero še naprej ostajajo Hrvatice.

V škofjeloški dvorani Poden so navijači glasno pozdravili slovensko izbrano vrsto, še posebej Tejo Oblak, ki je po dolgem času znova zaigrala v domačem kraju. Tekmo proti Slovakinjam sta tokrat v civilni opravi spremljali Gala Kramžar in Merisa Dautović.

Slovakinje so bile boljše le na začetku; vodile so še z 11:9, potem pa so vajeti prevzele domače košarkarice in niso več popuščale. Prvo četrtino so dobile za pet točk, v drugi pa so prednost povečale že na + 12 (36:24). Že pred tekmo je selektor Damir Grgić opozoril na Slovakinje, ki so kljub neuvrstitvi na EP v evropskem vrhu. Sam pa je tekmo, tako kot bo tudi sobotno, izkoristil za uigravanje napadalnih različic.

Gostje so se Slovenk še držale v tretji četrtini, po kateri so domače zadržale prednost po polčasu, toda zadnji del je bil spet slovenski. Domače so ga dobile kar s 26:12, niso popuščale do zadnjih sekund in prav na koncu tudi dosegle najvišjo prednost na tekmi, +26 (83:57).

Teja Oblak se je glasnim navijačem oddolžila z 12 točkami, bila je ena od petih v slovenski zasedbi, ki so dosegle več kot deset točk. Poleg Oblakove so izstopale še Shante Marie Evans z 11 točkami, Eva Lisec jih je dodala 12 (in še 11 skokov za dvojni dvojček), Anamaria Prezelj 17, najboljša strelka tekme je bila z 18 Zala Friškovec.

Slovenke so večji del tekme igrale brez kapetanke Nike Barič, ki je že po dobrih petih minutah preventivno zapustila igrišče zaradi rahlih bolečin v kolenu. A po koncu tekme ni imela več težav, zato zdravniška ekipa meni, da ni nič resnega. Lažja pa je tudi poškodba Tine Jakovine, ki je v tretji četrtini tekmo končala po zvinu gležnja.

SLOVENIJA 83:57 SLOVAŠKA
Krošelj 5, Oblak 12, Cvijanovič, Prezelj 17, Seničar, Goršič, Barič 2, Jakovina, Rupnik 6, Lisec 12 (11 skokov, 4 podaje), Friškovec 18 (7 skokov), Evans 11 (6 skokov).

Slovenske košarkarice se bodo s Slovakinjami znova pomerile že dobrih 15 ur po koncu dvoboja v Škofji Loki. Ta tekma bo po dogovoru obeh selektorjev za javnost zaprta. Po prosti nedelji se bo reprezentanca v ponedeljek popoldan zbrala v Zrečah in opravila še zadnji del priprav na ženski EuroBasket. Do odhoda v Niš Grgićeve izbranke čaka le še devet treningov ter gostovanje na turnirju v Rigi, kjer se bodo Slovenke pomerile s Kitajsko in domačo Latvijo.