Cena za prepotentnost je lahko zelo visoka

Jaka Blažič. Foto: Fiba

Če bi povzeli razmišljanja slovenskih košarkarjev pred četrtfinalnim soočenjem s Poljsko (20.30), bi lahko zapisali, da je preboj v naslednjo fazo tekmovanja skorajda izključno odvisen od pristopa in igralskega odnosa izbrancev Aleksandra Sekulića.

Še sedmič na zadnjič osmih prvenstvih bodo nocoj slovenski košarkarji nastopili v četrtfinalu, a le dvakrat doslej se jim je uspelo prebiti v polfinale. Prvič leta 2009, ko so se nato morali zadovoljiti z leseno kolajno in nato še pred petimi leti v Carigradu, ko so postali evropski prvaki. Pred tem so sanje o preboju med najboljšo četverico leta 2005 v Beogradu razblinili Nemci, dve leti pozneje je v dramatični tekmi z Grki Slovenija doživela enega najbolj bolečih porazov v zgodovini, leta 2011 ni imela realnih možnosti proti poznejšim prvakom Špancem, na domačem prvenstvu 2013 pa ne proti Francozom.

Poljska je, vsaj na papirju, neprimerno manj zahteven tekmec, a bo vseeno precej trši oreh od Belgije v osmini finala. Nenazadnje gre za trinajsto reprezentanco s svetovne lestvice (Slovenija je peta) in osmo z zadnjega svetovnega prvenstva na Kitajskem. “Poljaki so raznovrstni in igralsko neugodni. Za njimi je dobra tekma proti Ukrajini. A mi smo se dobro pripravili. Smo samozavestni,” razmišlja Jaka Blažič, ki se še dobro spominja lanskoletnih olimpijskih kvalifikacij v Kaunasu in visoke zmage nad Poljsko.

Takrat je bil končni rezultat 112:77. “V primerjavi z našim zadnjim srečanjem se poljska reprezentanca ni kaj bistveno spremenila. Izjema je le novi selektor Igor Miličić. Nekih skrivnosti zatorej ne gre pričakovati. Vseeno pa moramo biti pozorni. Gre za nepredvidljivo reprezentanco, katere srce je A. J. Slaughter. Naša primarna naloga je, da ga omejimo. Pod črto, ne smemo biti v strahu, a tudi ne prepotentni,” pravi Blažič, ki bo po poškodbi Zorana Dragića na parketu zagotovo preživel več časa kot v prvem delu prvenstva.

“Pred petimi leti smo morali za preboj v polfinale premagati Latvijo, ki je bila neprimerno bolj kakovostna od Poljske. Po drugi strani pa vidimo, kaj se dogaja v Berlinu. Mnoga presenečenja so za nas dobro opozorilo. Ostati moramo na realnih tleh in biti osredotočeni na vsakega tekmeca posebej,” pravi Blažič, ki računa tudi na pomoč s tribun. “Slišim, da je v Sloveniji krepi zanimanje,” dodaja.

“Izkoristili smo prosti čas za počitek in treninge. Dobro se počutimo.  Ključno je, da ostajamo zbrani. Osredotočeni smo nase. Ključna bo naša energija. Da, Poljaki imajo kakovostne igralce. Toda bo dobrem obrambnem delu in pravem pristopu si lahko obetamo napredovanje. Mi moramo narekovati tempo,” pravi Vlatko Čančar.